Mr Galahad

Äntligen erkänns vi utsatta män vara offer//Mr G

In Världen on 09 juni 2009 at 9:06

Jag har pratat, debatterat, skrikit och ylat i åratal nu.

Som man har jag tydligen ingen rätt att påstå att relationsvåld även drabbar oss och att vi lider precis lika mycket av det som våra kvinnliga motparter.

”All forskning visar att män står för 90% av våldet”
”Det är bara i yttersta undantagsfall som detta drabbar män”
”Det är kvinnor som mördas inte män”
”Endast var tionde mord har en kvinna som gärningsman”

Det är sådant som sådana som vi får kastat i ansiktet när vi försöker berätta om det våld som vi utsatts för. Andra blir rent ut förbannat över att vi ”har mage att försöka förminska det enorma problemet med kvinnomisshandel” och ofta blir kommentarerna betydligt vassare än så.  Som man har jag inte rätt att ifrågasätta den bild av kvinnomisshandeln som exempelvis 153-kampanjen visade upp, en kampanj som helt bortsåg ifrån att även män drabbas med motivationen att ”ingen forskning pekar på”, trots att det finns internationell forskning som pekar på just detta.

Men nu då? En forskare vid BRÅ, den kvinnliga forskaren Klara Hradilova Selin visar i sin rapport ”Våld mot kvinnor och män i nära relationer” (den första genusneutrala i sitt slag så vitt jag vet) som publiceras idag, att våldet även drabbar männen och det ingalunda är fråga om några undantagsfall.

”Enligt undersökningarna är en femtedel av dem som säger sig ha drabbats män, och fyra femtedelar kvinnor.”

Det är 20% gott folk och värre blir det….

”Klara Hradilova Selin tror att mörkertalen är stora, bland kvinnor men framför allt bland män, eftersom det är förenat med mycket skam för offren. Enligt andra nordiska undersökningar och en mindre svensk pilotstudie drabbas män lika ofta av våld i nära relationer som kvinnor.”

Visst är det så att kvinnorfridskränkning och kvinnormisshandel är ett stort problem som vi alla måste kämpa emot men vi män som delar de misshandlade och utsatta kvinnornas erfarenheter kan inte för den sakens skull sopas under mattan som om vårt lidande skulle vara mindre värt enbart för att vi råkar vara födda till män.
Vi är två sidor på samma mynt och vi delar samma smärta.

Om det nu inte som så att man inte vill veta av oss eftersom det i så fall skulle krakelera den sedan länge cementerade bilden av att det är ”könsmakt” och ”patriarkala strukturer” etc som ligger bakom kvinnomisshandeln. Jag tror att det är att förenkla världen oerhört mycket att välja att tro på detta. Sanningen är långt mycket närmare individen än så.

”det är psykisk sjukdom, missbruk, arbetslöshet, fattigdom och spädbarn i familjen som är riskfaktorer för att misshandel skall uppstå. Däremot så är kön inte en faktor som kan förutspå misshandel, eftersom män och kvinnor slår lika ofta.”

Hur vore det om vi breddade perspektivet nu och började se detta problem för vad det verkligen är, ett folkhälsorelaterat problem som drabbar både män som kvinnor och som troligen bäst bekämpas med hjälp och stöd till de som uppvisar riskbeteende.antivåld

Framför allt så måste männen som drabbats lyftas fram för att minska den känsla av skam och omanlighet som är förenat med att din älskade slår dig. De flesta av oss män är ju trots allt oförmögna att slå tillbaka mot den vi älskar.

//Mr Galahad

Annonser
 1. Bra skrivet, men jag vill påpeka att det – som jag ser det – går att prata om könsmaktsordning även när det handlar om kvinnors våld mot män.

  Anledningen (tror jag) till varför män mer sällan än kvinnor ”erkänner” att de är/har varit utsatta har ju att göra med manlighetsidealet: En man ”ska” klara sig själv och vara praktiskt taget osårbar. Machoidealet har en baksida som är grym mot de män som faller utanför den normen.

  • Hej Där Trollhare, inte visste jag att du fanns här på wordpress 🙂

   Jag håller inte med dig. Könsmakt syftar till att det ena könets makt över det andra könet skall bibehållas och jag är helt övertygad utifrån min egen mycket handfasta erfarenhet att det rör sig om mer personliga faktorer som psykisk ohälsa, missbruk eller andra påfrestningar som manifesterar sig i just våld och andra övergrepp. I mitt fall blev vederbörande slutligen diagnostiserad med borderline. Eftersom det inte är en medveten och kollektiv makt manifestation så kan man inte heller tala om könsmaktstrukturer eller dylikt.

   I övrigt så har du helt rätt, mansidealet, den lagom macho mannen, vältränad och vältrimmad, välklädd och med förmågan att formulera sig och tala om ”viktiga ting” men som också ska kunna försvara kvinnan och barnen ifrån hot om så krävs. Har oss män i ett järngrepp som cementeras med varje action film (som vi ironiskt nog oftast föredrar att se framför chickflicks som exempelvis ”The Diary” (En av mina favoriter)) med varje sportevenemang och i varje dags, vecko eller tema tidning som finns i stort sett.
   Mannen snickrar, bygger och mekar medan kvinnan syr gardinerna och köper inredningen, möjligen att de kan tillåtas bygga inredning om det inte är alltför komplicerat och allt som behövs i maskin väg är en skruvdragare, titta på vilket inredningsprogram du vill. Det är till extremt hög grad alltid killarna som gör grov jobbet. Hur fånigt är inte det egentligen??

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: