Mr Galahad

Varför blundar man för diskrimineringen av män?

In Barnuppfostran, Jämlikhet on 12 juni 2009 at 7:39

Nästan 200 000 barn i Sverige träffar sällan eller aldrig sina pappor. Detta vet vi.

Omkring 2 000 barn/år finner sig vara huvudrollsinnehavare i bittra vårdnadstvister och 9 av 10 av dessa kommer att bli dömda att bo hos mamman. Detta vet vi också.

Innebär detta att papporna till dessa 2000 barn/år är dåliga föräldrar eftersom barnen i så tydligt liten utsträckning döms att bo hos pappan?  Knappast med tanke på hur många pappor som delar med sig av de mest hårresande historier om hur det gick till när deras barn förlorade rätten att ha kontakt med pappa.

9 av 10 vårdadstvister slutar med att mamman får vårdnaden trots att bägge föräldrarna anses vara fullgoda föräldrar. Varför är det så?
Kan det vara så att man ifrån familjerättens, socialtjänstens och övriga inblandades sida anser att kvinnan är bättre för barnen än mannen. Nu kanske vissa av er säger naturligtvis är det väl så men du vill jag be er sätta fingret på exakt vad det är som i så fall gör kvinnan bättre än mannen.

Behöver inte våra barn sina pappor?
Är det så att de 200 000 barnen inte behöver sina pappor? Eller kan det möjligen vara så att mammorna till dessa barn inte längre behöver deras pappor, i varje fall inte rent fysiskt.

Ett av skälen till att en pappa förlorar en vårdnadstvist kan vara att de som utreder vårdnadsfrågor på socialtjänsten till övervägande del är kvinnor (åtta av tio socialsekreterare i Sveriges kommuner är kvinnor) hur många av dessa som har ett eget bagage som gör dem olämpliga att utreda vårdnadstvister vet ingen.

Vårdnadsutredningarna utgör en stor del i det underlag som domstolar använder för att fatta beslut i vårdnadstvister.
Det är ej i första hand domstolarna som dömer till moderns fördel. Det svåraste är att få en könsneutral utredning från socialtjänsten eftersom det nästan uteslutande är kvinnor som gör utredningarna. Detta kanske verkar förmätet av mig men det är ett känt faktum att kvinnor ser på manligt och kvinnligt annorlunda än män, på gott och ont.

Annika Rejmers forskning vid Lunds universitet visar att pappor diskrimineras i kontakt med socialtjänsten. ”Pappor får inte komma till tals och de känner att deras syn på barnets bästa inte tas på allvar”.

I merparten av de tvister som hamnar i länsrätten tilldöms modern enskild vårdnad. Endast en pappa av tio vinner en vårdnadstvist, enligt Socialstyrelsens senaste mätning från år 2002. Trots att de fäder som orkar driva en rättsprocess för att få leva med sina barn förmodligen är minst lika engagerade i barnens dagliga omvårdnad som barnens mödrar.

I rättsväsendet lever bilden av modern som naturligt omvårdande kvar. En man som tilldöms enskild vårdnad om sitt barn måste därför vara inte lika bra, utan bättre än modern. Han måste inte även ha varit lika närvarande utan mer närvarande i barnens vardag än modern. Det innebär att fäder i princip enbart vinner vårdnadstvister i de fall där modern är uppenbart olämplig på grund av eget allvarligt missbruk eller på grund av psykisk sjukdom.

Ska det vara så?

Hur ser du på våld mellan män och kvinnor?

Den vanligaste reaktionen på ovanstående är att man svarar att ”det är fördjävligt att män misshandlar kvinnor”.
Se på denna video för en aha upplevelse.

Nyligen släppte BRÅ en studie ”Våld mot kvinnor och män i nära relationer” genomförd av klara Hradilova Selin som uppvisar häpnadsväckande resultat som helt vänt på vår allmänna bilv av relationsvåld.

Den visar nämligen att minst 20% av våldet inom relationer utförs av kvinnor och detta möter på intet sätt upp mot det mycket ringa antal anmälningar (Ca 200st/år) som män lämnar mot sina kvinnor.

Murray Straus, professor vid Family Research Laboratory i New Hampshire, är förgrundsgestalt inom forskningen på kvinnors våld mot män.

Hans forskning har länge varit kontroversiell inom feministiska kretsar men nu börjar allt fler intressera sig för hans resultat.

– Det har skrivits mer under det senaste året bara här i USA, det ser jag som glädjande för bilden av våld i hemmet är komplex, säger han till DN.se.

Sedan mitten av 1980-talet har han hävdat att mansmisshandel är ett socialt problem som borde uppmärksammas i större utsträckning.

– Kvinnor kan också attackera sina män. Varje land är skyldigt att ta upp problematiken, säger han.

Mansmisshandel har varit en bild fläck eftersom vi uteslutande uppfattar män som dominanta och det påverkar oss och vårt synsätt på våld, hävdar Murray Straus.

På nationell nivå, hur stort är problemet?

– Skadorna är större när män misshandlar kvinnor men statistiken visar att i en tredjedel av fallen då männen mördas i hemmet ligger kvinnan bakom, säger Murray Straus.
Sedan kan kvinnan varit utsatt i åratal av mannens slag.

Varför talas det inte om mansmisshandel?

– Det tog lång tid för kvinnorörelsen att få kvinnor att gå till polisen. Män betraktar inte alltid sig som offer och ingen har hittills uppmanat män att anmäla, säger Straus.

Han pekar också på att polisen inte tar problemet på allvar och att mannen borde ta hand om saken själv.

– Precis på samma sätt bemöttes kvinnor tidigare, säger Murray Straus.

Han har forskat om män och våld sedan 1970-talet och under 80-talet mötte han mycket motstånd och anklagades för att lämna felaktiga resultat. Han har också mottagit hot.
Mer här

Skulle motsvarande reklam där kvinnor jämställs med apor eller andra djur godtas?

Skulle inte tro det va.

Så här skrivet en läsare på denna blogg

kommentar av Elnie Falkbom – 16 april 15:07, 2009
”Jag är socionomstuderande och det vi i våran utbildning har fått lära oss är att vi i första hand ska prioritera vårat eget kön i vårdnadstvister. Vi kan trots allt bara veta föräldraförmågan hos vårt eget kön. Problemet ligger egentligen i att det går för få killar på socionomutbildningen; Manliga socionomer skulle ju prioritera pappor istället för mammor då de kan känna det manliga bandet. Men eftersom inga killar blir socionomer får vi heller inga till socialtjänsten; Det kommer därför aldrig att bli jämställt när det kommer till vårdnadstvister!”

Man kan bara skratta åt eländet.

Ha en skön dag där ute i regnet..
//Mr Galahad

Annonser
  1. Om vi behandlade exempelvis Judar på samma sätt som vi behandlar män i dessa frågor så skulle FN redan ha infört sanktioner mot riket.

    //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: