Mr Galahad

Vi sitter alla i samma båt //Mr G

In Världen on 13 juni 2009 at 13:20

Ja så är det faktiskt.

Skolan, äldrevården, sjukvården ja i stort sett ALLA statliga eller kommunala tjänster berör oss alla.
Neddragningar, massuppsägningar och ekonomiska ”stålbad” drabbar nu de som är anställda för att ge dessa tjänster och detta kommer givetvis att påverka oss också, till det sämre.

Men är detta nödvändigt?

Väm behövver lerare! Kostar en arbetslös lärare mindre för staten än en anställd? Jag måste trots personliga åsikter hålla med Gustav här.
Vi måste sluta se statens finanser som hundra tusen olika budgetar som ska mötas, de är nämligen alla delar av samma kassa och den kostnad som försvinner för en kommun dyker upp någon annanstans och medräknat kostnaderna för att utreda, coacha, handlägga varje individ så är det frågan om kostnaden för staten inte blir större än om man istället hade haft kvar samme individ anställd.

Långsiktighet är något jag länge saknat i den politik som våra partier för. Socialdemokraterna införde plusjobben för dem som inte kan få vanliga arbeten eller gå för egen maskin, Moderaterna tog omedelbart bort dem för att sedan något år senare införa dem igen. Ett exempel på hur kortsiktigt man ser på människors verklighet och de kostnader som denna medför för samhället.

En skola som läggs ned, eller ett ungdomspyk som beläggs med mångmiljon sparkrav ger jättekostnader några år senare, kostnader som man kunnat klara sig ifrån om man satsat rätt initialt.
Om man istället satsade långsiktigt, medveten om att kostnader som sjukvård, psykvård, rättsväsende, ungdomsvård  och internering är direkt knutna till hur väl samhället tar hand om sina olycksbarn, så skulle dessa sannolikt minska dessa konstnader i stor omfattning. Det är billigare att ta hand om ett barn på glid än att 10 år senare ha en vuxen som är kriminell och åker emellan missbruk, brott och fängelser under resten av hans produktiva liv.

Väl skrivet Gustav Fridolin, det finns hopp för oss ännu 😉

//Mr Galahad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: