Mr Galahad

Smutsiga och olagliga metoder i jakten på fildelare. //Mr G

In Världen on 25 juni 2009 at 15:03

Ephone förlorade striden mot upphovsrättsinnehavarna i tingsrätten och blir därmed tvungna att lämna ut IP adressen till den privata FTP som som Henrik Pontén & Co menar sysslar med fildelning i stor skala.

Flertalet experter, däribland André Richardsson, fd säkerhetskonsult åt SÄPO och numera arbetande på Bitsec riktar stark kritik mot hur Ipred används och menar att ”bevisläget var bättre under häxprocesserna”. Vidare hävdar man att Antipiratbyrån (APB) begått egna brott under sina efterforskningar efter de bevis som man nu hävdar styrker fildelningsbrottet.

Fildelningsjägarna får större befogenheter än vad polisen har, säger André Rickardsson.

Nu menar man dessutom att man gjort sig skyldig till dataintrång eftersom man brytit sig in i en privat och skyddad FTP server för att ”säkra bevis”.
Hur detta gått till är man förtegen med ifrån APBs sida vilket snarare begräftar experternas teorier än lämnar frågan öppen.

”Brottsbalken 4 kap.

9 c § Den som i annat fall än som sägs i 8 och 9 §§ olovligen bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling eller olovligen ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in en sådan uppgift döms för dataintrång till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som olovligen genom någon annan liknande åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av en sådan uppgift.

Lag (2007:213).”

  • Är det rimligt att låta några fås monetära krav slå ut de mångas rättigheter?
  • Är det rimligt att låta en intresseorganisation vars enda mål är att tjäna pengar åt sina ägare begå brott mot andra för att samla in bevis?
  • Ska dessa sedan tillåtas kräva dem som de anser är skyldiga (helt utan att något ombud för den anklagade fått uttalat sig och med uppenbart mycket låga krav på bevisen) på ”skadestånd” mot att anklagelsen inte ska tas till domstol? Läs utpressning, vem har råd att riskera 30 miljoner.

Rättsväsendet har redan dömt i sådana här mål och den praxis som kommit fram är att brottet betraktas som ett relativt lindrigt brott som i de allra flesta fall enbart skulle leda till böter. Där och då dock alla möjligheter att begära ut IP adresser och begär husrannsakan (om man inte är kompis med vissa ministrar dvs) eftersom detta anses vara oproportionerligt till brottets vikt.
Men eftersom man är uppbackade av en av världens rikaste industrier så började man att jobba på att få ta dessa brott civilrättsligt, därav Ipred. Men detta räcker inte heller för industrin som uppenbarligen inte anser att de rättigheter vi redan fått stulna ifrån oss räcker utan nu vill man också införa ACTA-lagarna (Anti-Counterfeit Trade Agreement).

Skräddarsydda för denna industri av deras mycket väl betalda lobbyister i EU-parlamentet och Senaten i USA och som förväntas ge ännu mer långtgående möjligheter för industrin att frånta oss rättigheter.
Dessa lagförslag är hemliga ännu men en sak som läckt ut är att man vill att tullen vid varje gränsövergång ska har rätt att söka igenom din dator, MP3-spelare, telefon, kamera ja allt som kan lagra data digitalt. I jakten på upphovsrättskyddat material. Den helt uppenbara risken för övergrepp och användande i helt andra syften det tycks man blunda för.

Enligt tidningen Wired så kommer lagarna att innehålla bla:

Återigen är det rimligt att låta de fås ekonomiska intressen gå före allas våra rättigheter? För att inte tala rätten till en rättvis prövning i domstol.

André Rickardsson har förresten lovat gratis hjälp till alla som anklagas av APB.
”Nu kanske det är dags för rättssystemet att vakna, säger André Rickardsson.”

”Vi måste akta oss för Acta! Marschen in i övervakningssamhället kan annars bli värre än George Orwell skulle kunnat mardrömma om.” Säger Sören

”Borde inte en varningsklocka börjar ringa jävligt högt och länge nu?” Säger Fritänkare_66


Den hårt kritiserade domaren i Piratebay målet, Tomas Nordström, han som själv var medlem i intresseorganisationer för immateriellrätt (tom styrelseledamot i en av dem) friades idag ifrån alla jävs misstankar av hovrätten.

Ifpi – Skivbolagens branchorganisation var väntat glada i hågen och sägs ha uttryckt sig så här. ”Vi tänker inte vänta för att se om domen överklagas. Nu kör vi.”

Jag har bara en sak att säga.

Alla ni som anser att er egen och alla andra medborgares integritet och rättigheter är viktigare än giriga människors hunger efter ännu mer. Rösta Pirat!

Pirat partiet kämpar för DINA rättigheter

Pirat partiet kämpar för DINA rättigheter

//Mr Galahad – Ordet ni letar efter är diktatur.

AB SVD DN Newsmill IDG SVD 2 DN 2 AB 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: