Mr Galahad

Kommunerna väljer att bygga mitt i krisen //Mr G

In Världen on 11 augusti 2009 at 16:37

Det kan tyckas vansinnigt men flera kommuner väljer att just nu, mitt i brinnande kris, bygga kultur & fritids byggnader.Vattenpisten

Exempelvis Sundsvall där man just nu håller på att bygga ett äventyrsbad för svindlande 246 miljoner, pengar som dock inte alls är enbart kommunens.

Många höjer sina röster i protest eftersom man tycker att det vore bättre att satsa dessa pengar på vård, omsorg och barnomsorgen istället för att ”sätta sprätt” på dem med ”skrytbyggen”.
Man talar exempelvis om att man måste höja den kommunala skatten för att betala för dessa ”skrytbyggen” men det är dels inte sant eftersom kommunalskatten måste höjas för att möta de kostnader som kommuninvånarna skapar i kommunen, kostnader som vida överstiger de pengar som man bygger för.

Sedan så är det ju just nu kommun och stat ska ta vara på den låga sysselsättningen och de därmed lägre priserna för att bygga nytt och/eller sköta det sedan länge behövda underhållet av offentliga byggnader och infrastruktur.
Byggnadsarbetare som är sysselsatta och deras familjer genererar också skattemedel som de annars skulle tära på och den som blir arbetslös idag kanske aldrig kommer ut i arbete igen när vindarna vänder eftersom arbetsgivare tenderar till att rekrytera ytterst sparsamt efter konjunktursvackor och då gärna yngre personal som dels kan arbeta hårdare och inte är så besvärliga med arbetsmiljö, anställningsskydd och så vidare.

Det är i själva verket en bättre affär för staten och därmed också i förlängningen kommunerna, att se till att sysselsätta de arbetslösa eftersom det kostar mer för dem att ha dessa individer arbetslösa än att hålla dem sysselsatta med arbete.

Dessutom så ger fler arbetande andra positiva synergieffekter i samhället i form av följd sysselsättningar, barn behöver omsorg/skola, byggnadsarbete kräver byggnadsvaror, underleverantörer som gynnar den lokala företagsfloran med allt vad det innebär för den lokala ekonomin.

Kort sagt vi som nation tjänar mer på att betala de som blir arbetslösa att arbeta för stat & kommun än att de blir arbetslösa.  Mer kultur & fritid och bättre infrastruktur år folket.

//Mr Galahad

Annonser
  1. i Bollnäs är de helt ifrån vettet , bygger bandyhall ,dyra bostäder, torg med galleria…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: