Mr Galahad

Israels armé anklagas för ytterliggare krigsbrott //Mr G

In Världen on 13 augusti 2009 at 11:49

Enligt Human Rights Watchs 63-sidiga rapport så har Israeliska soldater vid flera olika tillfällen öppnat eld mot och dödat civila som viftat med vita tygstycken och försökt ta sig ut ur stridszonerna. Detta trots att inga Palestinska stridkrafter funnits i områdena.

”Den israeliska militären bör undersöka dessa dödsfall grundligt och trovärdigt för att ta itu med den straffrihetskultur som råder” Skriver HRW i rapporten.

Rapporten bygger inte bara på palestinska vittnen, utan också på läkarutlåtanden, tekniska bevis, intervjuer med militärer, läkare och andra officiella personer samt — i vissa fall — även med dem som sköt, hävdar HRW.

Hur länge ska världen blunda för dessa brott mot de mänskliga rättigheterna och kräva att krigstribunaler hålls?

DN Rapporten ”White flag deathsBBC Reuters DN2

//MR Galahad

Annonser
 1. Om man sett Pallywood så inser man att propagandan till media planeras noggrannare än vapnen — på alla sidor. Ska bli intressant att se vad som händer, efter utredningen. HRW är (idag) betydligt mer trovärdig än Amnesty.

  Sådant förekommer i alla krig, där soldater med vapen är livrädda och ibland skjuter direkt t.ex. bara när någon hostar.

  Kritiken är dock rent demoniserande av Israel, där det inte är homogena politiska åsikter. Om sådant här förekom ofta skulle det finnas tidningsartiklar med namngivina soldater som vittnen. Med kontrollen och intoleransen mot avvikande åsikter inom Gaza finns inte samma öppna press. (Igen, se Pallywood.)

  Lite analys från någon som följer ämnet mest av intresse för media. Ursäkta avbrottet, bloggosfären. 🙂

  • Den som är insatt och vet var han ska söka hittar också tusentals, kanske tiotusentals sådana berättelser som sträcker sig ifrån idag och tillbaka 60 år.

   Det finns bla filmupptagningar som med all önskvärd tydlighet visar Israeliska soldater som öppnar eld obeväpnade demonstranter eller tom handfängslade fångar.
   Men det är tydligen inte bevis nog för att de många hundratals liknande övergrepp som rapporterats, där kameror inte funnits för att filma, har en viss tyngd.

   Visst sker sådant i alla krig, men det gör det inte mer rätt för det och krigslagarna är till för att följas. Israels nedlåtenhet att utreda och straffa sådana händelser föder bara en atmosfär av strafffrihet som skadar och dödar åtskilliga fler civila. Inrätta en krigstribunal i Gaza och låt dem avgöra saken.

   I övrigt se mitt svar till Michael Persson..

   Du är välkommen att kommentera när du vill, fler hjärnor tänker bättre än en 😉

   //Mr G

 2. Man undrar vem som sagt att soldaterna gjort detta ? Hur kan det bevisas ? Självklart skall krigsbrott utredas men man bör nog tänka på att det förekommer en del propaganda och det är självklart svårt att veta vad som är sant eller ej.Sen har det hänt att civila har haft pistol i ena handen och en vit flagga i den andra i detta område som en taktik och det bör kanske även journalister skriva mer om för taktiken är dels för deras skull.

  • Man skulle kunna vända på din frågeställning och fråga vem som sagt ”att civila haft en pistol i ena handen och en vit flagga i den andra”, kanske en soldat som ifrågasattes efter en sådan skjutning och som försvarade sig med att han såg en pistol, vad vet jag.

   ”Sanningen är det första offret i varje krig och den som kontrollerar media kontrollerar också ”sanningen”.
   I 60 år har rapporter om massmord, krigsbrott och andra övergrepp effektivt hållits under radarn med ett Israel kontrollerat flöde av information till medias som rapporterat om terroristerna som fångats eller skjutits.
   Idag kan inte informationsflödet strypas på samma sätt då internet gjort det möjligt för ögonvittnen att filma och skriva direkt ifrån oroshärdarna.

   Anser jag att rapporter ifrån dessa individer har en högre trovärdighet än de regeringar som ljugit för oss genom sin kontroll av media information under 60 år?
   Svar JA!

   När sedan militära undersökningar ständigt friar uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna som aldrig skulle klara en opartisk utredning så blir det tämligen uppenbart att de inte går att lita på.
   Det är lite som när Storbritanniens chef för MI6, som nyligen gick ut och sade att Brittiska soldater inte torterade fångar när 100-tals internerade ”terrorister” dött under förhören med fruktansvärda skador. Det är helt enkelt inte trovärdigt längre och världen går inte längre att lura på samma sätt.

   Instigera en krigstribunal i Gaza, med obehindrade befogenheter och gör opartiska utredningar av de misstänkta krigsbrotten så får vi se vad som händer.
   Men Israel kommer aldrig att gå med på det och det bevisar bara ytterliggare deras egentliga agenda. Förinta alla som står mellan dem och ”Storisrael”.

   //Mr G

 3. Mr G, först och främst tycker jag att du och andra med likadana åsikter skall sluta predika och skrika ut en massa slagord som StorIsrael,tortyr,massmord osv det är just sådant som gör att denna konflikt fortsätter och en massa konstiga diskussioner på bloggar över hela världen. Ska man diskutera så börja istället och se framåt, hur kan man lösa detta på ett konstruktivt och realistiskt sätt. Skriv bl.a ner 10 punkter som du tycker är viktiga, vem vet kanske den andra sidan tycker samma saker. En diskussion om mänskliga rättigheter och demokrati tycker jag man kan lämna åt sidan förtillfället då i stort sätt de flesta arabiska länder inte har fria val,demokrati,jämlikhet osv och det är deras grej och har inget med Israel att göra iof. Samma sak gäller även filupptagningar osv som bevis. Det går idag att manipulera och klippa och klistra i de flesta moderna mobiler,videoapaprater osv och det är ju inte omöjligt att någon klär ut sig som israelisk soldat för att hitta på saker och ting. Låter kanske knäppt men visar bara att båda sidor kan älta en massa skitsnack utan att gå vidare.Och det är just problemet.

  • Absolut, vi kan ju börja med att de resolutioner som FN lagt tvingas att åtföljas.

   Såsom olagliga bosättningar, olagliga murar etc.

   Personligen så har jag alltid tyckt att det enda sättet att få slut på konflikten är att sätta en oberoende FN trupp mellan Israel och det Palestinska folket.
   Låt folket i Gaza styra sig själva med deras demokratiskt valda regering och inrätta en ”nofly” zon över Gaza bevakat av stridsflyg.

   Om man kan tygla den uppenbart blodtörstiga regeringen i TelAviv i några år så kommer fundamentalistiska krafter i bägge läger att tappa oerhört mycket makt och därmed ge plats för mer sansade krafter som inte vill lösa alla konflikter med krig.

   Därefter MÅSTE Israel tvingas erkänna sina misstag och fel och dra sig tillbaka ifrån de olagliga bosättningar som idag ligger på ockuperad mark och vars innevånare är en stor orsak till konfliktens fortlevnad.
   Vidare måste Israeliska lagar sluta göra skillnad mellan Araber och Judar, rättvisa har inget med bakgrund eller religiös tillhörighet att göra.

   Palestinierna måste givetvis också hålla sig i skinnet och hindras begå olagliga attacker precis som Israel.

   //Mr G

 4. Det finns vittnesmål från SOLDATER som gått ut öppet om t.ex. fördröjningarna av övergångarna på Västbanken, vilka uppenbarligen är ett sätt att sätta ekonomiskt tryck. (Notera att de infördes som svar på konsekventa anfall mot israeliska civila — och fungerar.)

  Vi VET alltså att det finns en massa soldater med integritet i den israeliska armén. Och en fri press som publicerar vad de sagt.

  Det finns inte alls samma vittnesmål angående Gaza. Däremot några anonyma, publicerade av en grupp med en agenda. Det är inte trovärdigt.

  Efter Pallywood VET vi att det finns tusentals förfalskade vittnesmål i Gaza. Hur stor andel är riktiga? Jag vet inte — och det gör inte du heller. Däremot har du en hård åsikt.

  • Vad är mest trovärdigt i dina ögon?

   Att man i ett område så fattigt som Gaza konstruerar falska videofilmer med folk klädda och beväpnade som Israeliska soldater som skjuter lös ammunition och sedan filma kampen att rädda en döende person komplett med ”special effects” (pumpande blod etc) och individer som ”agerar” paniskt och sörjande i bästa Oscarnivå. (Kanske skulle man i så fall exportera skådespelare till världens alla filmbolag)

   Eller att de händelserna faktiskt hänt precis som det ser ut? Kom igen.

   Pallywood är allt annat än något vedertaget och bevisat och följaktligen vet vi inte ett skit. Hur vet du exempelvis att ”Pallywood” inte är konstruerat av Pro-Israeliska krafter för att sänka trovärdigheten i alla de dokumenterade övergreppen som IDF begått under åren? Det är en betydligt mer sannolik situation än att den motsatta. Israel har motiven och resurserna för att göra sådana falska filmerna, Palestinierna har det det inte.
   För övrigt så är filmen baserad på lösa antaganden som varken kan bevisas eller bekräftas på något sätt.

   Ställ dig frågan vem har mest att tjäna på att de filmklipp som visar mördade Palestinier eller krigsförbrytande Israeliska soldater stämplas som falska? Där har du svaret på varför de dykt upp och även på hur trovärdiga dessa logiska hopp som florerar i dem egentligen är.

   De öppna vittnesmålen ifrån Israeliska soldater du talar om skulle jag hemskt gärna vilja ta del av.

   För övrigt så var det dessa stängda övergångar som enligt det förra eldupphör avtalet skulle öppnas, som var en av de drivande skälen till att konflikten blossade upp igen. Det och den attack som IDF genomförde in på Palestinskt territorium i oktober 2007 var det som fick Hamas att återuppta raketbeskjutningen.
   Det är bevisat av officiella källor att raketbeskjutningarna ökade EFTER attacken i oktober för att nå sin kulmen under december.

   Kanske ansåg Hamas att om Israel inte brydde sig om avtalet så behövde inte de heller göra det..

   //Mr G

 5. Var är bevisen, som vanligt på rykten och skitprat. Palestinerna har fortfarande i sina stadgar att de ska utplåna Israel, hur ska Israel kunna ha en fred på de villkoren?!. FN har även sagt att Libanon skulle avväpna Hizbolla…

  Nä svensk media är et skämt.

  • Eh Palestinska stadgar??

   Du syftar nog på Hamas stadgar tror jag.
   Arafat medgav exempelvis att Israel hade en rätt att existera strax innan och även under Camp David överläggningarna.
   Hjälpte det något? Gav Israel med sig angående de illegala bosättningarna mm? Nej ingenting förändrades.

   Hur skulle du själv reagera om ett annat folk kom och fördrev dig ifrån ditt hem, sköt några av dina anhöriga och bulldozrade ned ditt hem i gruset?
   Skulle du hata dem då? Varför tror du att Araber inte skulle göra det??

   Jag har aldrig påstått att Hamas och Hisbollah är snälla killar som inte gör en fluga förnär, för det är de inte, men det är en enorm skillnad mellan att små grupper av fanatiker begår brott och att en stat använder sin krigsmakt till att begå likadana brott fast i mycket större och framförallt systematisk skala. Hur ska man annars exempelvis kunna förklara att man bombat sönder precis var enda liten industri i Gaza (den enda glasstillverkaren tex) eller att hela fält av odlingar långt utanför stridshärdarna i Gaza city förstörts av tanks? Det finns inget militärt mål i att köra sönder olivträd men det finns ett politiskt.

   //Mr G

 6. Mr G, du fortsätter och hetsa i ditt inlägg. Förstår du inte själv att du är så insyltad i att Israel är djävulen
  och roten till allt ont att just denna attityd föder våld och teorror. Resultatet blir då att israel måste stoppa detta så länge du och dina böder och systrar inte tar initiativ att börja diskutera. Som det är nu så blir den personen mördad av sina egna som förrädare. Eftersom du inte KAN/VILL ge förslag på hur man ska lösa denna konflikt
  på ett seriöst sätt så kan vi iof börja ett steg ner för att du inte ska fortsätta hetsa. Det finns inga olagliga murar eller bosättningar. Palestinerna har aldrig haft ett eget land och det innebär att inget är ockuperat. 1947 skedde en omröstning i FN om delning av mandatet palestina vilket araber & palestiner förkastade. Dessutom har man förlorat alla krig kring området och precis som överallt i världen så får man stå sitt kast att vara en minoritet i ett land som i detta fall heter Israel. I Sverige har vi Samer,Spanien Basker osv osv.
  Så för att fortsätta diskussionen. Ju mer du själv och andra fortsätter och spotta och skrika på Israel ju färre möjligheter till en överenskommelse blir det. Allt är dessutom inte så enkelt. Egypten hade Gaza i många år och Jordanien delar av Västbanken + Gamla Jerusalem. Inte blev det någon Palestinsk stat där då ? Man kan undra säger flundra ? Dessutom blev palestinerna utkastade 1970 från Jordanien under svarta september och det är ju märkligt då Jordanien faktiskt är del av det gamla mandatet Palestina. Hur kommer det sig ?

  Precis som Bernt säger så har du en ”hård” åsikt och du gör bara dig själv och dina vänner en otjänst.

  • Så då har inte FN lagt ett femtiotal! resolutioner mot Israel i dessa frågor?? Vilka om inte FN har bäst koll på FNs konventioner och hur de bör efterföljas??

   Det första steget till att lösa en konflikt är att inse och erkänna att man har fel eller åtminstone sluta strida för att hävda sin rätt.
   Har Israel gjort det?

   Ett annat sätt vore kanske att ge Palestinierna samma möjligheter att försvara sig som Israel har.
   Då skulle vi förmodligen få se helt andra diplomatiska turer men varför ska man förhandla med någon man kan krossa när man vill?

   //Mr G

 7. Var är URLer till alla dessa filmer som inte redan är kända — och där inte soldaterna dömts i israeliska domstolar?

  Sen, även den franske journalisten som intervjuades angående Pallywood (knappast pro-Israel!) avfärdade spelade nedskjutningar inför kameror (och spelade upphämtningar) som att det alltid händer.

  Tv-bolaget förlorade faktiskt i rättegången i Frankrike (inte lätt när fransk stolthet står på spel — och de som stämdes var handplockad av många exempel).

  Det har varit kritik av namngivna soldater mot hanteringen av avspärrningar i israeliska medier. Rätt lätt att hitta. 30 sekunder med Google:

  http://www.jweekly.com/article/full/34681/former-idf-soldier-speaks-out-about-military-injustices/

  Kom igen när det publicerats likadana vittnesmål från Gaza — som inte är anonyma och där det inte är hörsägen från soldaterna.

  • Inga videofilmer som svar? Jag känner till två fall, men i båda fallen dömdes de ansvariga militärerna.

   Om man ser åt andra hållet, så var det inte en fest på Gaza innan tillbakadragandet, efter att en gravid kvinna och hennes barn sköts på nära håll vid en väg?!

   Och så vidare…

   Sådant händer faktiskt inte i Israel, ens bland den extrema högern eller bosättar-grupper.

   (Sen har jag sett avfärdanden av Pallywood — men ALDRIG ett seriöst bemötande.)

   • Alltså Bernt jag förstår inte ens vad du menar. Var det en fest i Gaza där en gravid kvinna och henns barn sköts ned? Av vilka då? källor??

    Menar du att det inte sker några mord i Israel eller vad?? Bara häromveckan mördades flera homosexuella av fundamentalistiska krafter i Tel Aviv.
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3293939.svd..
    Vad bevisar det?? I alla kulturer finns det fundametalister som ser sig som stående över människans lagar och förordningar, i detta är det ingen skillnad mellan Gaza och Israel eller ens Sverige för den delen…

    Ett seriöst bemötande, ja hur vet vi exempelvis att den film han säger sig ha använt råmaterialet av togs under de stridigheter som porträtterades?
    Man ifrågasätter varför folkmassorna står kvar när skott faller? Jag har aldrig varit där och det har inte heller historia professorn Rihard Lannes vars expertis är kring Europa under 1000-talet, men det kan ju tänka sig att de skyddas av den mur mellan den Israeliska posteringen och folket som man tydligt ser på filmerna. Som sagt det är lösa antaganden av en individ som varken varit på plats eller har minsta aning om hur människor agerar i strid. Den intressanta frågan skulle istället vara varför det är denna professor som gör denna analys, vad är hans drivkraft och syfte?
    Hans egentliga åsikter kan man bland annat läsa om här.

    ”What ties a medieval scholar to contemporary political affairs? Landes was unequivocal on this point: his expertise was precisely what was needed to understand the Arab world, which had not changed for the past thousand years. He claimed its essence was a honor/shame ethos informed by a ”zero sum gain” mentality in which ”for me to win, you must lose.” In an unforgiving land of barbarism and violence, where ”warlords” reign supreme, the establishment of the state of Israel in 1948 offended the ”honor” of the Arab countries, according to Landes.

    This orientalist reading avoids a complex history of economic, political and ideological commitments on the part of Palestinians. Moreover, it invites praise of Israel as an embattled island of democracy, pluralism, and modernity. On this reading, Israel’s preponderance of military, economic and political power is obscured, as are the ugly realities of occupying the land of one’s neighbor. In a maddening display of rhetorical skill, Landes translated any discussion of the different identities, politics, concerns and understandings within the Arab and larger Islamic world into further evidence of the beneficence of modern, Western people, whose concern for human rights and justice was only further evidence of our ”cultural” superiority over illiberal and undemocratic Arabs. One must wonder how such contributions ”balance” out a panel discussion.”

    Så hur bemöter man sådant ”seriöst” ja kanske genom att titta på det syfte mannen har och de underliggande åsikterna om Araber som barbarer kan ju ge en fingervisning till syftet med den ”analys” mannen gjorde.

    Själv litar jag mer till dem som faktiskt var där, till bilderna på de enorma skador av forsfor på små barn som kablats ut i världen, till två norska läkares desperata vädjan om hjälp inne från Gaza under offensiven och till organisationer som B’tselem som ideellt arbetar med att visa det Israeliska folket följdera av den politik som förs idag och de offer som oskyldiga Palestinier tvingas till varje dag.

    //Mr G

   • En israelisk kvinna och fyra barn sköts på nära håll, fest bland Palestinier.

    Snabb google:
    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/61855

    Om du kan hitta exempel på mord av bögar i Sverige är det ett bevis på att Sverige är lika intolerant mot homosexualitet som traditionella muslimska samhällen?! Det är inte ett seriöst sätt att argumentera.

    Sen, Pallywood och spelande av skador …. som jag noterade diskuterades det av pro-palestinska journalister. Medier planeras noggrannare än vapnen.

    Igen — hade du något annat än avfärdanden av detta?

   • De norska läkarna är kända politiska extremister. Idealister ljuger.

    Igen, Pallywood har varit lika skadligt för den Palestinska sidan som Memri utanför Sverige — det har närmast censurerats här. Jag har bara sett avfärdanden av båda.

    Memri kritiseras för att:
    (a) judar översätter — vilket är rent rasistiskt.
    (b) för dåliga översättningar — men aldrig med mer än något enstaka exempel (med tanke på att original-tv-programmen finns på memritv är det märkligt).
    (c) för att det ska vara urval av just det antisemitiska materialet — men aldrig med diskussion av hur mycket det ändå är totalt i volym eller om att medier är censurerade och/eller statligt kontrollerade i Mellanöstern så det här är OFFICIELLA nyheter (statligt stött judehat, med översättningar av Sion Vises Protokoll/Mein Kampf — vad är det?).

    Kort uttryckt, kritiken är precis lika handviftande och avfärdande som mot Pallywood. Så jag frågar för tredje(?) gången — har du någon seriös kritik mot Pallywood?

  • Jo jag har sett den haltande analysen av den Amerikanske professorn som troligen aldrig ens varit på plats utan baserar sin analys helt på flygbilder och egna antaganden.

   Artikeln du hänvisar snarare adderar till den negativa bilden av hur Palestinierna behandlas av IDF och den Israeliska regeringen.
   ”So, you get used to punishing people, even though most of them are innocent [because] I can never know who are the terrorists. We have to be as strict as possible with each and every one. You basically find yourself punishing mostly innocent people on a daily basis.”

   Menar du kanske att man inte kan anklaga alla Israeler för de brott som dess regering begår? Då har du i sak rätt men trots allt är det så att det var demokratiska val under efterdyningarna av ett av de blodigaste krigen i Gazas historia, som satte denna extremt antipalestinska regering till makten.
   Precis som det var demokratiska val som satte den extrema Hamas regering till makten i Gaza. Samma skrot och korn således.

   Knock yourself out… http://www.btselem.org/English/
   Flera fall har förvisso gjort att IDF tillsatt utredningar och möjligen har vissa enskilda soldater blivit åtalade och dömda för dessa brott, men det har skett först efter man ställt dem inför de filmade övergreppen som man verkligen utredde de övergrepp som soldaterna/poliserna anklagats för. Innan så behandlades de som alla andra, dvs inte alls.

   Därmed frågar iaf jag mig själv – hur många liknande övergrepp försvinner bara in i arkiven utan att aldrig ens utredas ordentligt..

   Nu kanske vissa hävdar att sådana övergrepp endast är enskilda soldaters överträdanden men då ber jag er att läsa artikeln i Jweekly en gång till. Där kan ni med egna ögon läsa den Israeliska soldatens vittnesmål om hur han och hans kamrater begått övergrepp mot helt oskyldiga människor dagligen under sitt arbete vid olika checkpoints på västbanken. Om man ifrån överordandes sida inte accepterade och rent av uppmuntrade dessa aktviteter så skulle de inte kunna fortgå i sådan enorm omfattning som soldaten beskriver…

   Nu är förvisso denna berättelse bara text på ett papper och inget som går att bevisa men varför skulle en Israelisk fd soldat ljuga om sina upplevelser, när han dessutom är så kritisk till sin egen regerings sätt att agera i Palestinakrisen.

   På B’tselem finns hundratals historier ifrån lika namngivna personer som beskriver övergrepp mot civila Palestinier.

   Här är en.

   ”On 20 July 2008, B’Tselem was given a video cassette a Palestinian youngster filmed through the window of her home, in Ni’lin. The footage, filmed on 7 July, shows a soldier firing a rubber-coated bullet at a handcuffed, blindfolded Palestinian from almost point-blank range. Several security forces were present, among them a lieutenant-colonel who was holding the Palestinian’s arm when the shot was fired. B’Tselem immediately published the footage and sent a copy to the Military Police Investigation Unit. The media reported that following the airing of the video, the army opened an investigation, and that the Judea and Samaria Division Commander had known about the incident but had taken no action in the matter.”

   Notera att denna organisation är Israelisk och att de som står bakom bland annat återfinns i Knesset.

   ”B’TSELEM – The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories was established in 1989 by a group of prominent academics, attorneys, journalists, and Knesset members. It endeavors to document and educate the Israeli public and policymakers about human rights violations in the Occupied Territories, combat the phenomenon of denial prevalent among the Israeli public, and help create a human rights culture in Israel.”

   De skulle knappast ljuga om de händelser som finns beskrivna eftersom det inte bara skulle skada organisationens trovärdighet utan även deras egna politiska och professionella karriärer.

   //Mr G

   • Jamen visst, jag har inte argumenterat annat än att checkpoints är avpassade för att göra civilt liv svårt och få palestinierna till förhandlingsbordet.

    Men igen — innan terrorn mot civila var det inga checkpoints. Avspärrningarna mot t.ex. Gaza var ordentligt skadliga för israelisk ekonomi när de infördes.

    Läs innantill! Som jag skrev — finns videofilmer där militärerna inte åtalades? DET fallet är ju åtalat!

    O.s.v.

   • Sen, B’Tselem är en israelisk fredsorganisation. Det finns många åsikter och bred diskussion inom Israel.

    Två poänger:
    — Andra åsikter (som pro-Israeliska) tolereras inte på Gaza. Jag ser aldrig kritik om detta, märkligt.

    — Den svenska vänstern rakt av demoniserar israel(er) och tar aldrig i den heterogena miljön.

 8. Mr G, jag tror du måste loosen up a bit om du vill att dina kompisar och släkt i Gaza etc skall få det annorlunda.
  Glöm allt skitsnack om vad Israel har gjort för mycket av det som hänt beror i grunden på att araber vill utplåna Israel och sparka ut judarna därifrån. Eftersom arabländer i allmännhet inte har demokrati utan är diktaturer så är det enda språk man förstår är våld som löser tvister inget annat. De moderna Israel och dess Judar blir naturligtvis likadana som andra folk i området och använder våld tillbaka om det behövs så länge någon vill ta kål på en. Det är inte så svårt att förstå.

  Judarna i Israel är en nagel i ögat på de andra länderna i området. Det är ett faktum att Israel är en judisk stat och kommer så förbli oavsett om du Mr G och andra araber inte vill det. Palestinierna om man nu skall kalla dem det, bor i områden som tillhör den judiska staten och är araberna kloka så börjar man idag att steg för steg förbättra sitt självstyre. Ju bättre den blir då är chanserna större att det en dag kan bli en statsbildning på något sätt. Samtidigt skall Israel självklart få till fredsavtal med bla Syrien,Libanon,Iran osv då kan regionen stärkas och det blir en win win situation för alla inblandade.
  Tänk den dag svenskarna åker till Gaza på solsemester istället för Kanarieöarna. men det har inte mullorna i Hamas lust att tänka på.
  Judar har alltid blivit hånade och förföljda och kan fortsätta strida med araber i ytterligare tusen år, det beror på er.
  Börja med att bränna skolböckerna som de små arabiska barnen får där judarna beskrivs som onda monster då finns ett ljus i mörkret….

  • Jag tror faktiskt du har fel om motivationen.

   Det är nog snarare så att diktatorer behöver yttre fiender. Israel är en perfekt sådan, dels av religiösa skäl och dels för att det är relativt litet i population på ett litet område och helt enkelt inte kan ta över så mycket.

   Se bara på hanteringen av medborgarskap och permanentandet av palestinskt utanförskap. Det genererar en evig påminnelse om Fienden — till det ”billiga” priset av att förstöra en massa människors liv.

   Om inte Israel fanns skulle diktatorerna vara tvungna att skapa någon annan fiende.

  • För det första finner jag det intressant att du tror att jag är palestinier? Vad har fått dig att tro det?
   Min familj har levt i landet sedan 1600-talet och vi har fått vårt nuvarande familjenamn av Gustav II Adolf för den tjänst vår anfader gjorde under 30-åriga kriget.

   Det första man måste förstå när det gäller mellanöstern konflikten är sin historia. I grund och botten handlar detta om att väst under dryga 1000-år velat diktera villkoren för mellanöstern, flera gånger genom vapenmakt. Skillnaden mellan 1099 och 1948 är att det skedde på olika sätt och med olika motiv.

   Sedan måste man givetvis hitta kompromisser som är acceptabla för alla inblandade men det är ganska svårt när en part inte viker ens den minst tum.
   Redan 1948, veckan efter att det brittiska mandater gått ut påbörjade man sin mycket blodiga ockupation av mark som aldrig varit i Judisk ägo, de som bodde på dessa platser mördades eller tvingades i flykt i sitt eget land min mamma är född samma år som denna exodus och det innebär att historierna om dessa händelser fortfarande finns i minnet hos flyktingar och de nya generationerna efter det.

   Om Israel skulle erkänna de brott som exempelvis Irgun Zvai Leumi och ”sternligan” begick under denna tid, ungefär som Tyskarna erkänner de brott som nazisterna begick, så skulle det göra mycket för att påbörja läkningen av de enorma sår som finns i den Palestinska själen. Istället så har man prisat dessa terrorgrupper, de första faktiskt, genom att dels tilldela dem medaljer och dels låtit deras respektive ledare tillträda den högsta positionen i den Israeliska regeringen, Premiärministerposten.

   ”Irgun Zvai Leumi (nationella militära organisationen) bildades. Med den polske flyktingen Menachem Begin i spetsen hävdade Irgun att britterna hade förrått den sionistiska idén och bekämpade engelsmännen. Bland annat sprängdes det brittiska högkvarteret på hotellet King David i luften, 91 personer dödades. Menachem Begin senare blev premiärminister för Israel 1977.”

   ”1948: Våldet trappas upp. 250 människor dödas av terror organisationerna Irgun och Lehi under ledning av Menachem Begin, i en massaker i den arabiska byn Deir Yassin. Menachem Begin blev senare Premiärminister i Israel

   FN-medlaren Folke Bernadotte mördas i Jerusalem av den judiska terroristgruppen ”Stern ligan” under ledning av Yitzhak (Yezernitzky) Shamir som senare hedras med Premiärministerposten. 3 dagar efter mordet förklaras Sternligan olaglig av den nyligen tillsatta Israeliska regering som 5 månader senare utropar allmän amnesti för alla gruppens medlemmar.”

   På samma sätt fortsätter man att blunda för sina egna brott och kräver straff för andras brott mot dem genom historien fram tills idag.
   Därför kan mellan östernfrågan inte lösas med mindre än att Israel backar, om de vill ha fred så får de lämna tillbaka de områden som av FN betraktas som olagliga ockupationer och tillåta självstyre bland Palestinierna, samt hjälpa till att bygga upp det land man bombat sönder under närmare 60år.

   Människor som befinner sig under ständigt hot om död och förintelse, i svält och misär samt ständigt trakasseras vart de än vänder sig i sitt eget land, tenderar till att bli hatiska fundamentalister, ofta med starkt religiösa åsikter, som vill slå tillbaka mot sina förtryckare tills de återvinner sin frihet.

   Ger man dem istället friheten, utbildning och möjligheter att göra något med sina liv i ett land där allt inte kan tas ifrån dig på ett ögonblick av en ”kirurgisk attackrobot”, så kommer religiösa krafter att få det svårt att rekrytera nya soldater eftersom ungdomarna dels har helt andra saker att tänka på, som de söta flickorna på stranden, än hämnd för sin mördade lillasyster. Det innebär att man på något generation kan sudda ut dessa minnen och istället tänka framåt.
   Men detta förutsätter som sagt att Israel slutar att förtrycka originalbefolkningen i Israel. (90% av de judar som idag lever i Israel har ingen anknytning till Israel utan består av emigranter ifrån alla världens hörn)

   Som svar på ”Judar har alltid blivit hånade och förföljda och kan fortsätta strida med araber i ytterligare tusen år, det beror på er.”
   I stort sett alla religioner har vid ett eller ett annat tillfälle bekämpats och förtryckts det gäller för såväl Muslimer som Judar och kristna. Vi kan nog med ganska stor säkerhet säga att den religion som förtrycks och förföljs mest just nu är Muslimer och att judarna ”blivit hånade och förföljda” historiskt sett är ingen ursäkt till att de ska få en fribiljett att begå samma brott mot andra idag. Vilket planet kommer du ifrån egentligen??
   I så fall så borde ju Muslimer, Judar och ortodoxa kristna få en likadan fribiljett att slakta kristna Européer så som vi slaktade deras anfäder i Jerusalem 1099 (1 2 3) och då kan vi lika gärna flytta tillbaka till grottorna och börja tala enstavigt igen.
   Ugghha bughha!! 🙂

   //Mr G

   • Det är roande dubbla standarder att dra upp saker från 1940-talet. Du känner alltså inte till pogromer och palestinskt samarbete med nazisterna? (Checka t.ex. var muftin av Jerusalem var under 2a världskriget; någon i Nürnberg-rättegångarna skyllde t.o.m. idéerna om massmord på honom).

    Och försök inte argumentera att muftin var en individ, vem som helst… 🙂

    Nuvarande Israel hade aldrig blivit ett land om det inte utropats till ett utan en del av Stor-Jordanien (eller Syrien?). Det var MASSOR av land-förluster efter de båda världskrigen. Turkiet förlorade ju t.ex. hela Mellanöstern… Israel är argumenterbart långt från det värsta.

 9. Bernte, du får vara lite mer tydlig, fattar inte vad du menar…

  • Jag menar att jag tror du har fel om att Israel hatas för att det är en judisk stat. Det gör det nog enklare, men om Israel inte funnits hade bara något annat varit den stora fienden.

   Diktatorer måste ha yttre fiender för att då blir opposition landsförräderi — det gäller i princip alla diktaturer. (Man hade iofs sluppit de obehagliga rasistiska och antisemitiska inslagen om det inte varit Israel.)

   Lösningen är demokratisering, det fungerade på Västvärlden.

 10. Mr G
  Hörde du om striden på Gaza igår där mullorna försökte utropa en ny ordning. Hur tusan ska man komma runt detta i ett fredsavtal om den som skriver under avtal på den arabiska sidan blir mördad dagen efter ?
  Sen ang Irgun och Menachem Begin. Han borde vara ett föredöme för andra frihetskämpar,terrorister el.vad man nu ska kalla dem. Kärt barn har många namn som vi vet inte sant Mr G :-). anyway Menachem skapade fred med Egypten och det är väl märkligt med tanke på allt skit alla skriver om Israels egen lilla terrorgubbe. Säg den dag Hamaspojkarna kan sitta vid samma bord som en jude utan att svettas. ( Eller finns det några Hamasflickor i ledningen med tanke på jämliketen).
  Ang historien så är det som sagt historia och man kan säkert gräva fram både det ena o det andra på båda sidor men nu har judarna Israel varken du vill eller ej. Olaglig ockupation ? Tja kolla in de flesta länder i världen har väl fått områden på olika sätt. Sverige stred med tex med danskar om Skåne och se vad som hände ? Det som är positivt med din hemsida Mr G är att du försöker skjuta med pennan och vill snacka och försöka diskutera o övertyga. Bättre det än att sätta på sig bombbältet som en del av dina kompisar gör för att komma till paradiset. Men för att det skall få verkan hos vanliga svennar så tror jag att ni måste tagga ner något. Visst gillar en del svenskar inte Israel men de flesta ser igenom all propaganda. Tyvärr hänger en del av detta ihop med att tex Sverigedemokraterna blir starkare och det vill säkert varken du eller jag men då måste den arabiska kulturen bli mer demokratisk och araberna själva måste sluta älta att väst försöker kladda på Islam osv.

  Ang eget land. Ett konkret förslag är vissa områden på Västbanken som ligger utanför muren där det redan bor araber i olika byar samt en fortsättning in i det gamla Palestinamandatet på den Jordanska sidan där kanske Gazaborna kan flytta. Ett land,ett folk.Och allt är det urspungliga Palestina !

  • DU läser visst nyheterna lite som du vill du..

   En fundamentalistisk grupp som kallade sig Jund Ansar Allah, kritiska mot Hamas för att de inte är ”Tillräckligt muslimska” dvs inte lika fanatiska som Jund Ansar Allah, utropade ett muslimsk emirat med den nu dödade Abdul-Latif Moussa som given emir. Lite som att tungt beväpnade Sverigedemokrater skulle utropa en ny stat där deras fascistiska synsätt är lag och demokratiska värderingar inte längre gäller, med Jimmy Åkesson som Fuhrer. Ja du fattar vad resultatet är.

   Det du måste inse är att Hamas är den demokratiskt valda regeringen i Gaza och att de måste sköta alla de funktioner som krävs av samhället där, inklusive polisiära uppgifter. För övrigt så var några av det Israeliska flygvapnets första mål i offensiven i julas just polisstationer och olika politiska regeringsbyggnader. Det säger ju en del om vilket det egentliga målet med offensiven var.

   Nämn ett enda demokratiskt land där en individ som beordrat mordet på FN-diplomater sedan blir landets högste chef? Ett enda land..

   Ja visst har många länder ockuperat land och därmed ökat sin yta, men nu bör vi kanske hålla oss till modern tid när det gäller frågor om folkrättsliga principer eftersom dessa inte fanns innan 1950-talet och alltså inte på något sätt var applicerbara på varken 15-16-17- eller 1800-talets svenska krig mot dansken.

   FN har obestridligen deklarerat ockupationen som olaglig – vad mer vill du ha?

   FN resolution 273, 11 maj 1949

   Resolutionen ger Israel medlemskap i FN, men hänvisar också till försäkringar som Israels regering gjort att följa FNs delningsplan och tillåta palestinaflyktingarna återvända.

   Har de fått återvända till sin mark i Israel??

   FN resolution 242, 22 november 1967

   Denna resolution antogs av FNs säkerhetsråd som en följd av junikriget 1967. Den ligger fortfarande till grund för stormakternas försök att nå fram till en fredslösning. Säkerhetsrådet uttrycker sin fortsatta oro över den allvarliga situationen i Mellersta Östern.
   Betonar otillåtligheten i förvärv av landområden genom krig och behovet av att arbeta för en rättvis och varaktig fred i vilken varje stat i området kan leva i säkerhet.

   FN-resolution 338, 22 oktober 1973

   Resolutionen antogs av FN:s säkerhetsråd under Oktoberkriget 1973
   Säkerhetsrådet uppmanar alla parter i de pågående striderna att beordra eld upphör och omedelbart avsluta alla militära aktiviteter i de ställningar de nu intar, senast tolv timmar efter denna resolutions antagande.
   Uppmanar de inblandade parterna att omedelbart efter eld upphör uppfylla säkerhetsrådets resolution 242 (1967) i alla dessa delar.

   FN-resolutionerna 3236 och 3237, 22 november 1974

   De båda FN-resolutionerna 3236 och 3237 utgör på det internationella planet den legala grunden för den palestinska befrielserörelsen. De bekräftar palestiniernas nationella rättigheter, rätten att med alla enligt FN tillåtna medel strida för dessa, samt PLO:s ställning som det palestinska folkets enda legitima representant och observatör i FN.

   3236 Generalförsamlingen bekräftar ånyo det palestinska folkets oförytterliga rättigheter i Palestina, inkluderande:
   a) Rätten till självbestämmande utan yttre inblandning;
   b) Rätten till nationellt oberoende och suveränitet;

   Bekräftar ånyo även palestiniernas oförytterliga rätt att återvända till sina hem och sin egendom, från vilka de fördrivits och kräver deras återlämnande.
   Understryker att full respekt för och förverkligande av dessa oförytterliga rättigheter för det palestinska folket är oundgängliga för lösningen av Palestinafrågan.
   Erkänner att det palestinska folket är en huvudpart för upprättandet av en rättvis och varaktig fred och i Mellanöstern;
   Erkänner vidare det palestinska folkets rätt att återvinna sina rättigheter med alla medel i enlighet med FN:s stadgas syfte och principer;
   Vädjar till alla stater och internationella organisationer att öka sitt stöd åt det palestinska folket i dess kamp för att återupprätta dess rättigheter i enlighet med stadgan.

   Vilken del av detta är det som är så svårt att förstå??

   Sedan 1949 (60! år) har Israel struntat i FNs krav och nu tycker du att vi ska belöna dem för detta fullständigt oacceptabla beteende genom att dra ett streck över de gångna åren och ge dem de ockuperade områdena och säga åt originalbefolkningen att de får leva med situationen som den ser ut nu.

   //Mr G

   • Jag tror den israeliska positionen är att fler judar slängts ut från den arabiska världen än palestiner från Israel.

    De kan inte åka tillbaka för de skulle säkerligen förföljas och mördas av de antisemitiska medborgarna i Arab-världen. (Judar mördas t.o.m. i Argentina…)

    Jag tror israeler skulle argumentera att det är en viss symmetri att de inte vill ha befolkning i Israel som läst i skolböcker och sett på TV att man ska hata och mörda judar…

    Sen, en skandal i Israel som märkligt nog inte skrivits om i svenska medier är när en bosättning på Västbanken byggdes på mark som inte från början ägdes av judar som fick fly när Jordanien tog över.

   • Det är ett rent påhitt att fler judar skulle ”slängs ut från den arabiska världen än palestinier från Israel”. Faktum är att den totala siffran av de som *flyttat* från arabvärlden är ungefär lika stor, och då under en period på 30 år. De flesta av dem har flyttat frivilligt.

    Stora sionistiska och israeliska projekt har skett i både Jemen och Irak för att locka judar till Israel, precis som man försökt locka judar från Sverige, USA och Ryssland. I Egypten och Irak sprängde sionister bomber för att skrämma folk till att flytta. Flera arabländer förbjöd t.o.m invånarna att flytta till den rasistiska regimen.

    Och ser man var de stora utflyttningarna skett från så är det t.ex i samband med avkolonialiseringen av Algeriet då judar flyttade som franska medborgare till Frankrike. Inte samma sak som den israeliska systematiska fördrivningen medelst massakrer.

    Så det är där är en ren propagandalögn för att försöka slippa ifrån kritik gällande fördrivningen av palestinierna.

    Och att Muftin av Jerusalem träffade tyskarna är inte underligare än att sionisterna under Yitzhak Shamir hade sammarbete med dem. Båda agerade enligt principen att ”min fiendes fiende är min vän”.

   • Tack för det klargörandet, inte för att jag tror det biter på fanatikerna men ändå.

    //Mr G

 11. Mr G
  Poängen i bla Gaza oavsett vem som är vald eller ej är att det är omöjligt att skriva avtal med 1 part då den kan vara död dagen efter. Om inte araberna själva kan komma överens varför skall Israel göra det ?
  Sen ang det demokratiskt valda Hamas. Taktiskt har jag aldrig förstått varför araberna marknadsför dem så mycket.
  Det spelar ju bara israel i händerna. Det svåraste som finns för Israel och alla demokratier är fina flickor i klänning som inte har blod på sina händer, pratar perfekt engelska och är utbildad i Väst. Skulle ni få fram en modern Ashrawi, lite snyggare, mer modern o liberal och inte så skrikig så är det svårt för omvärlden att inte börja diskutera alla era önskemål.

  Sen ang. modern folkrätt. Vill du leka med ord, nämn ett land i världen som moraliskt gått före och lämnat tillbaka det man tagit av alla världens minoriteter ?

  För att vara kaxig måste man ha trumf på handen och det har ni tyvärr inte. Stenkastning och bombdåd har blivit omoderna, propaganda börjar bli tröttsamt. Raketbeskjutning slutar med Gaza i spillror.

  Va tycker du om mitt förslag på hemland ?

 12. Jag missade Hampus Eckermans svar.

  Det var lite roande, för han ljuger skamlöst — eller så är Wikipedia del av den semitiska konspirationen.

  Hampus skrev:
  >Det är ett rent påhitt att fler judar skulle ”slängs ut från
  >den arabiska världen än palestinier från Israel”. Faktum är
  >att den totala siffran av de som *flyttat* från arabvärlden
  >är ungefär lika stor, och då under en period på 30 år. De
  >flesta av dem har flyttat frivilligt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_exodus_from_Arab_lands

  800,000 to 1,000,000 Jews were either forced out or fled their homes in Arab countries from 1948 until the early 1970s; 260,000 reached Israel in 1948-1951, 600,000 by 1972.[1][2][3] The Jews of Egypt and Libya were expelled while those of Iraq, Yemen, Syria, Lebanon and North Africa left as a result of a coordinated effort among Arab governments to create physical and political insecurity.[4] Most were forced to abandon their property.[2]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: