Mr Galahad

Israel förstår naturligtvis inte konceptet yttrandefrihet //Mr G

In Världen on 19 augusti 2009 at 10:17

Efter gårdagens artikel om Israelisk organstöld ifrån tillfångatagna och mördade Palestinska ungdomar av fotografen och författaren Donald Boström, så har en storm av kritik utbrutit, i Israel.

”- I ett demokratiskt land borde ingen tillåta ett sådant demoniserande resonemang om judisk människoslakt (blood libel) som ofrånkomligen uppmuntrar till hatbrott mot judar. Det är en skamfläck på yttrandefriheten, och alla svenskar borde ovillkorligen tillbakavisa den, säger utrikesministeriets talesman Yigal Palmor i ett uttalande som citerats i praktiskt taget samtliga israeliska medier. Och han fortsätter:

– Detta är en artikel som sprider skam över svensk demokrati och hela den svenska pressen.

Utrikesministeriet låter också meddela att Israels ambassadör i Stockholm Benny Dagan har överlämnat ett hårt fördömande av artikelpubliceringen till Sveriges regering och till Aftonbladet.”

Det finns många länder världen över som inte bryr sig om eller förstår konceptet yttrandefrihet och Israel är tydligen en av dem. De allra flesta av dessa länder tycker det är viktigare att kunna begå brott mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och/eller helt enkelt hålla sitt folk i ett järngrepp av isolation som exempelvis Kina och Nord Korea.

I dessa länder är det vanligt att journalister med obekväma åsikter eller som gräver fram obekväma bevis för brott av regeringen eller andra mäktiga individer, helt enkelt försvinner eller fängslas under mycket märkliga former. Exempelvis Dawit Isaak som  nu suttit fängslad utan rättegång i 2887 dagar i skrivande stund.

Ett land som ideligen struntar i FN resolutioner, mänskliga rättigheter och folkrätten i sina försök att föra vad de anser är ett rättfärdigt krig mot vad de kallar terrorister. Har också givetvis mycket svårt för att förstå hur deras inre angelägenheter kan kritiseras av en svensk dagstidning.

Om ett annat land hade stått i Israels skor så hade man kanske utrett det hela i samarbete med utredarna på andra sida sjön som just utreder en av männen vid slutdestinationen. Men vem vet kanske menar Israels regering att FBI i USA också är fiender till Israel eftersom de bevisligen gripit en man misstänkt för att varit frontman i staterna för denna verksamhet med illegal organhandel. Ett annat land hade kanske välkomnat denna information och gjort kraftansträngningar för att rota ut problemet.

Men inte Israel – vi skyller ifrån oss istället, allt i vanlig ordning. Vi gör aldrig fel med det gör alla andra..

Tillägg 090819

Den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borssin-Bonnier, har valt att ta den Israeliska sidan i denna fråga, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att hennes jobb är att ha goda relationer med den Israeliska regeringen.

”Artikeln i den svenska tidningen Aftonbladet är lika chockerande och förfärlig för oss svenskar som den är för israeliska medborgare. Vi delar den bestörtning som uttryckts av israeliska regeringsrepresentanter, massmedier och allmänheten. Svenska ambassaden kan inte annat än att klart distansera sig från artikeln.

Alldeles som i Israel råder det pressfrihet i Sverige. Pressfrihet och yttrandefrihet är dock friheter som för med sig ett visst ansvar. Det ansvaret faller på chefredaktören på varje tidning.”

Ansvaret för att militären i ett givet land upprätthåller de lagar som reglerar krig och ockupation faller på den givna regeringen.
Än så längre har inte en enda soldat eller officer åtalats för krigsbrott, trots att flera opartiska organisationer och observatörer vittnat om stora övergrepp som är solklara krigsbrott.

//Mr G

DN DN2

Annonser
 1. Mr. G.
  Jag skulle gärna vilja höra ett resonemang om vad tycker om att Aftonbladets artikel? Ogrundad eller inte?

  • Ja nu kan man ju inte säga att artikeln är väl grundad (precis som det mesta som skrivs i pressen inte heller är bevisat) även om de uppgifter som författaren vilar sina argument på är ganska allvarliga och helt klart kontrollerbara varför jag gärna skulle se en internationell utredning i frågan.

   Att Israel så kraftigt kritiserar vår grundlagsskyddade yttrandefrihet i media är inte bara oroande utan också något som man kan tolka som stärkande av misstankarna.

   Den som har skuld i detta vill givetvis inte se en utredning av misstankarna och ett sätt att förhindra en sådan skulle ju då kunna vara att hävda att detta är antisemitism och rasism istället för riktiga anklagelser. Sedan kan det givetvis vara så att man upplever det som det även om man inte har skuld i det.

   Poängen är att sådana här anklagelser kan man inte låta glömmas bort utan de måste utredas och för att undvika de självklara jävighets anklagelserna så borde dessa anklagelser utredas av internationella utredare.

   Så svårt skulle det inte vara att slå sönder anklagelsen om man kan fastställa att cementgravarna inte finns eller att kropparna i dem ha alla sina organ kvar. Om de saknas substans, saknar däremot kropparna organ så bevisar det att något är ruggigt fel.

   //Mr G

 2. Tack //
  Var finns Expressen tiding nu?Att progera ett hundera året om yttrandefrihet till om med Dawit Issak.Nu är den tyst.Vet vem är Expreesen?De är själva

 3. Svenska media vill försvara sin yttrandefrihet. Var så god, men att man i Sverige försvarar den här artikeln så starkt visar endast hur djupt antisemitismen sitter. Den här artikeln följer en klar slagdänga av antisemitism. Artikeln har dåligt baserat faktaunderlag. Den blandar och mixtrar gammal information och en mer aktuell kriminal historia från en annan världsdel. Att säga att den är skriven för att författaren är intresserad att framlägga ljus på handel med organ i världen är bogus. I Sverige försvarar man sin rätt att skriva antisemitistiska artiklar på allvar. Man säger lämna oss ifred med vår antisemitism som vi kallar trovärdig Israelkritik.

  • Judar är lika lite höljda över varje misstanke som muslimer, sverigedemokrater eller ensamstående mammor för den delen.

   Att börja yla om antisemitism varje gång någon kritiserar eller misstänkliggör Israel eller judar är inte bara kontraproduktivt utan även rent naivt.
   Rimligtvis kan inte du Eva känna till om det finns någon substans i detta. Du utgår ifrån att det är en lögn med antisemitiska grunder.

   Att illegal organ handel sker kan vi anse är fakta och åtminstone en person som varit djupt inblandad i denna handel har sagt att organen kommer ifrån Israel i bandinspelningar gjorda av FBI innan han greps.
   Vi vet också att det i Israel råder stor brist på donationsorgan så varifrån kommer då dessa organ?

   Redan där finns skäl att utreda dessa brott.

   Lägger man till det anklagelser ifrån palestinska källor, och nej man kan inte utgå ifrån att dessa ljuger enbart för att de är palestinier, det vore rasism eller hur, om att deras ungdomar kidnappas, mördas och sedan får sina organ stulna. Givetvis är detta inga bevis men definitivt goda skäl till internationell utredning.

   Varför internationell utredning?

   Dels kan man inte gärna lita på att Israeliska utredningar i detta sker objektivt och dels så kommer motståndare oavsett resultat att tvivla på en sådan.
   Därför bör internationella utredare tillåtas undersöka dessa anklagelser för att utröna om någon skall åtalas för dem.

   Vi kan faktiskt inte blunda för alla anklagelser enbart därför att de anklagade råkar vara judar, det vore ju för övrigt en slags omvänd rasism det med.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: