Mr Galahad

Parasiterna finns inte det har man redan konstaterat //Mr G

In Världen on 12 september 2009 at 7:34

Försäkringskassan har redan sågat snacket om parasiterna som skor sig på skattemedel via olika bidrag, i en egen undersökning baserat på den minimala minskningen av bidragssökningar och de oerhört få individer som åkt dit på bidragsfusk sedan de började jaga dem. Det rör sig om en siffra på omkring 4% av kostnaderna som på något härrör ifrån fusk, (F-kassans egna siffror).

Den nuvarande regeringen gick till val på att sätta åt myglarna och på så vis minska samhällets kostnader men vi vet nu att detta vara rena lögner för att ge stöd åt deras reformer för att finansiera skattelättnaderna.

Denna jakt har kostat avsevärt många hundra miljoner mer och orsakat svåra väntetider för alla som söker någon form av bidrag än den har sparat i felaktigt utbetalda bidrag.

Sjuka människor ska inta ha socialbidrag, de ska vara sjukskrivna och få vård dels för att de kanske någon gång ska kunna återgå till arbete och ett värdigt liv men också för att ingen ska behöva vara sjuk för att samhället vänt dem ryggen.

Rent samhällsekonomiskt så är det mycket bättre att ge folk sjukskrivning, bidrag och rehabilitering så att det kan komma tillbaka än att tvinga ut dem i arbete trots att de egentligen inte är friska nog för så att de istället trängs ut ifrån samhället helt.

För att använda en metafor.
Om du skadar låt oss säga en hälsena (14 dagars sjukskrivning enligt F-kassans rekommendationer) så tvingas du gå gipsad i sex veckor och sedan väntar dryga året rehabilitering innan du är helt återställd.
Vad tror ni händer om man tvingar av folk gipset efter två veckor och tvingar tillbaka dem till jobbet??
Svaret är mycket enkelt, skadan kommer att slitas upp igen och du måste sjukskrivas ytterliggare 6 veckor men kommer bara att få 14 dagar etc etc. Inte ens efter de första 6 veckorna kan du gå på din fot utan måste använda en speciell uppblåsbar sko i ytterliggare en dryg månad, innan du enligt läkarna (Dvs experterna) säger att du kan börja stödja på foten. Du har ont och risken för felbelastningar och nya skador är överhängande varför man ska ta det ruskigt försiktigt i början.
Har du riktig otur så skadas din hälsena så svårt att du permanent för nedsatt förmåga vilket i sin tur kommer att sätta spår i din förmåga att arbeta och motionera, vilket i sin tur påverkar livslängd.
Så genom att spara 4 veckors sjukskrivning så riskerar vi istället att personen måste sjukskrivas igen för samma skada samt i värsta fall, att dennas arbetsliv förkortas med x antal år.

Det är helt enkelt inte samhällsekonomiskt försvarbart att jaga de sjukskrivna för att få ut dem i arbete igen.
Överlåt denna bedömning till de som har kompetens att bedöma det utifrån varje individs förutsättningar. Läkarna.

”Försäkringskassan konstatera att i socialförsäkringssystemet som helhet 2006 översteg inkomsterna utgifterna med 119 miljarder kronor (Försäkringskassan analyserar 2007:5, s. 44). 119 MILJARDER KRONOR, så mycket var ”överskottet” år 2006 i socialförsäkringarna! Hur är det en samhällsfarlig utveckling? Hur är det ett system där ”kostnaderna skenar iväg” – när inkomsterna bevisligen är så mycket större? Hur är det ”instabila välfärdssystem”? Och 119 miljarder kronor – det ska relateras till de ca 20 miljarder i ”fusk”, eller mer precist ”felaktiga utbetalningar”, i systemen som Försäkringskassan själv misstänker. Inte ens om de undervärderar beloppet med knappt 600 % skulle ”fusket” göra underskott i systemet! Och än mer, det misstänkta ”fusket” motsvarar således knappt 17 % av socialförsäkringarnas löpande ÖVERSKOTT förra året, Och i ett system som har utgifter på 447 miljarder kronor, är 20 miljarder i misstänkta ”felaktiga utbetalningar” drygt 4 %.” 

Daniel Ankarloo,
fil.dr. i ekonomisk historia i online tidningen ETC.se

Man kan fråga sig själv varifrån alliansen fick sina siffror om det enorma fusket när försäkringskassan själva pekat ut siffran 4% eller dryga 20 miljarder som felaktiga utbetalningar i deras budget om 447 miljarder 2006 (Valåret).

//Mr G

AB ETC

Annonser
  1. […] Ja tack, höja socialbidraget låter bra, Ska socialbidragen höjas?, Parasiterna finns inte det har man redan konstaterat //Mr G, Detta är ta mig FAN inte klokt?.., Nu höjs röster för alliansens offer, Socialen påstod att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: