Mr Galahad

Blir Mats Alm den nye Tommie Karim?? //Mr G

In Världen on 20 september 2009 at 17:09

Jag minns mycket väl hur den spensligt byggde Tommie Karim porträtterades av media. Han hade mördat sin sambo, modern till sitt barn med ett besinningslöst våld och sedan ätit av henne. Teorierna gick ifrån sataniska kulter till psykopati och seriemördare. Men Tommie var oskyldig.

Han satt häktad i 2 månader misstänkt på sannolika skäl för mordet på hans sambo, hårt ansatt av förhörsledare som pressade honom oerhört långt för att ett erkännande. ”Jag trodde att jag kanske blivit galen och dödat henne utan att jag kunde minnas det i efterhand” sade Tommie i en intervju senare.
Förhörsledarna bad sedan honom om ursäkt och insåg att de ”nog hade gått lite väl långt” för att få erkännandet.
Kvinnan han älskade var död och deras gemensamma son togs givetvis också ifrån honom, han fick inte ens tillbaka pojken när alla tvivel om hans oskuld undanröjdes utan blev tvungen till förnedrande utredningar av socialtjänsten för att få tillbaka sin egen son. Trots att han alltså inget gjort!

Det var hans sambos fosterbror som hade mördat henne, det var han som hade ätit av både hennes döda kropp och hans andra fostersyster som han också mördade. Idag betalar kannibalen skadestånd till Tommie och hans son.

Vill också minnas att Leif GWP uttalade sig i det fallet med, med ungefär samma innebörd som han gjort i detta fall. ”Det är sambon/mannen som gjort det, det visar statistiken för oss”.

Leif måste ha en annan kopia av lagtexten än jag har för i min nämns inte statistiska sannolikheter en enda gång som godtagbara bevis för fällande domar.

Nu sitter en annan ung man, Mats Alm häktad på sannolika skäl för att ha mördat en kvinna, den kvinna han skulle ha gift sig med veckan innan hon försvann. Kanske har han begått detta brott, kanske har inte gjort det. Poängen är att han är oskyldig tills motsatsen bevisats i domstol och ska därför behandlas som sådan av media, samhället och i synnerhet av uppblåsta experter som lever på dylika mer eller mindre förtalande uttalanden.

De som utreder dessa mord, ska givetvis titta i varje offers omgivning efter förövaren eftersom det i de flesta fall är en närstående som begått mordet. Men de måste också ha öppna sinnen kring helt andra förövare och motiv än de som kanske är vanligast. Bevisen leder till en slutsats som sedan skapar en idé hos utredaren om hur och varför offret bragts om livet samt av vem. Om man vänder på denna logiska ordning, dvs först har en idé och sedan börjar söka bevis för att stödja denna idé så är man ute på djupt vatten redan där. Det finns åtskilliga fall där man gripit och tom fått fel individ dömd för ett brott enbart därför att man inte var intresserad av att se andra förklaringar eller följa upp bevis som inte stödde den egna teorin. Ta bara kurdspåret i jakten på Palmes mördare eller pappan till Saga och Max i Arboga som greps och tvingades sitta på förhör samtidigt som han visste att något hemskt hänt hans barn. Tortyr någon?

Nu går drevet efter den unge Mats Alm, man intervjuar han exfru och blåser upp hennes rädsla över att han kanske skulle besöka henne, även om hon inte kan tro att han skulle ha skadad någon eller har någon anledning att vara rädd för honom såvitt hon vet. Man spekulerar vilt utan att ha någon som helst grund i bevis och media trycker dessa spekulationer utan minsta pardon eller tanke på att Mats faktiskt skulle kunna vara oskyldig till brottet.

Skulle så vara fallet så kommer Hans namn strax att ha glömts bort av media som då börjar jaga efter någon annan och åtskilliga tiotusentals människor kommer att fortsätta vara övertygade om hans skuld eftersom det ju stått i tidningen.
Den upprättelse dessa individer kan förvänta sig är något ynka skadestånd för förlorad arbetsinkomst och/eller en liten ursäkt. Med för media, vars verk i de allra flesta fall finns på nätet för evigt finns det tydligen inte någon sådan omtanke om människor vars liv man helt eller delvis förstört.

En idé skulle kanske vara att tvinga dem att betala lika många procent av omsättningen av tidningen som de skrivit artiklar om offret. En tio-femton procent av Aftonbladets omsättning under ett par veckor, skulle nog få chefsredaktören att fundera både en och två gånger innan man ger sig på nästa icke dömda individ på det sätt som man så ofta gör i den världen.

Dessutom så skulle det vara skäliga skadestånd med tanke på att de tjänat pengar på sina offers olycka.


Oskuldspresumtionen
är en av vårt rättssystems stöttepelare – den är inget man kan bortse ifrån enbart för att statistiken säger att det oftast är si eller så.
//Mr Galahad

Tillägg 090924
Som advokaten mycket riktigt pekar ut så finns det inga bevis mot Mats i nuläget. Han sitter häcktad på ren spekulation och för varje dag som går så kallnar eventuella spår efter andra gärningsmän än sambon.

”han hotades med kniv och att kidnapparna tvingade honom att svälja tabletter som gjorde att allt blev ”som i ett töcken”. Anledningen var att de var ute efter Lindas pengar. Enligt Mats Alm frågade de gång på gång var pengarna fanns. När han inte kunde svara blev han neddrogad eller sövd igen och förd till Linda. När han vaknade upp låg han i skogen och hans kläder brann. Han såg då Lindas ben sticka ut från en stor rishög bredvid. Han fick panik och slet av sig den brinnande tröjan. 34-åringen berättar också hur kidnapparna hade bäddat åt honom i bilen och gett honom mat och vatten under de dagar han var borta.”

Precis som i fallet Karim så bortsåg utredarna ifrån hans egen historia och sökte bara bevis för sin egen tes om att han mördat sin kvinna.
Man kan ju undra om en kvinna vars man mördas eller försvinner skulle bli utsatt för samma misstänksamhet och utredning?

Tillägg 100212

Nästa vecka, dvs mer än 6 månader efter att Mats frihetsberövades, ska hans försvarsadvokat och han själv få ta del av utredningsmaterialet. Man väntar sig att åklagaren väcker åtal i mitten av mars och att rättegången kommer att pågå i minst 2 veckor.

//Mr G

Annonser
 1. Det vore ju förjävligt om det var så…

 2. Det är ju den där jävla statistiken dom går efter som är sjuk

  • Statistik är inte att likställa med bevis.
   Att förhöra någon upplysningsvis och tom häkta någon för att denne inte ska störa en utredning av eventuell skuld är en sak.
   Men när utredarna stirrar sig blinda på denna individ och därmed missar viktiga ledtrådar eller bortser ifrån spår som blir allt kallare ju längre tid som förflyter är helt enkelt inte hur vårt rättsväsende skall fungera. Förundersökningsledaren, skall förhålla sig objektiv till en misstänkts skuld/oskuld oavsett hur starka bevis som kan läggas denne till last. Svårare än så behöver det egentligen inte vara.

   //Mr G

 3. I don’t know If I said it already but …Great site…keep up the good work. 🙂 I read a lot of blogs on a daily basis and for the most part, people lack substance but, I just wanted to make a quick comment to say I’m glad I found your blog. Thanks, 🙂

  A definite great read..Jim Bean

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: