Mr Galahad

Riktiga hjältar böjer sig inte efter andras viljor //Mr G

In Världen on 30 september 2009 at 21:33

Jag blev uppriktigt riktigt glad när jag läste om den fd Polisen Eva Kallai som under sin aspiranttid bevittnade hur en kollega begick en ful misshandel av en gripen (och handfängslad individ).

Det som är så glädjande att läsa om är hennes starka vilja att tala sanning trots att det innebar att bryta den ohälsosamma och ibland direkt kriminella kåranda som florerar inom polisväsendet och andra yrken som har våldsmonopol.

Att sådana saker sker vi de flesta av oss men där stannar dock hela samhället. För trots att många vet att det sker, vissa bevittnar andra förstår att det inte står rätt till, så är det extremt sällan som en polisman (eller annan individ med liknande befogenheter att använda våld) faktiskt fälls för liknande brott. Det förutsätts liksom att de talar sanning när de påstår att offret slog sitt eget huvud i väggen eller gjorde våldsamt motstånd etc etc…
Poliser är människor de med, de blir förbannade & frustrerade precis som alla vi andra, några få tar ut sin ilska och frustration på försvarslösa människor som ingen iaf tror på i efterhand.
Därför måste vi ur ett rent juridisk perspektiv behandla poliser, ordningsvakter och väktare mfl precis som vi andra behandlas. Vissa av oss talar sanning, som Eva Kallai, medan andra ljuger.

Osmo Vallo är bara en av de som fått betala det yttersta priset för denna syn på rätten att använda våld – hittills har ingen dömts för brott i samband med hans dödsfall.

Men åter till hjälten som är väl värd att hedras Eva Kallai – Om alla poliser var som henne så skulle världen vara en bättre plats för oss alla.

//Mr G

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: