Mr Galahad

Varför inget demokratiskt land kan tolerera användandet av dödstraffet. //Mr G

In Världen on 06 oktober 2009 at 12:02

Att vara mot dödstraffet är kanske i sig inte särskillt kontroversiellt i Sverige idag även om det finns många som propagerar för att det ska införas även här.
Ett av de främsta argumenten för detta är att ingen döms oskyldig eller i alla fall att risken för detta är i stort sett obefintlig.

Aftonbladet TV kan man idag höra om Cameron Todd Willingham som giftdödades av den amerikanska staten 2004.
Idag vet myndigheterna att han var helt oskyldig till det hemska brott, att ha dödat sina tre barn genom att anlägga en brand i deras rum, han senare dömdes till döden för. Påståenden om det statligt sanktionerade men felaktigt dödandet av oskyldigt dömda har cirkulerat länge,och det finns idag inga tvivel om att flera människor felaktigt dömts för brott de ej begått till bla dödstraffet.

Det första dokumenterade fallet där 3 oskyldiga människor dödats av staten ligger så långt bakåt i tiden som 1660-talet. Den Brittiske mannen William Harrison försvann spårlöst under sommaren, hans tjänare tvingades att erkänna mord och han, hans mor (som ansågs vara en häxa) samt hans bror hängdes för mord.
William Harrison dök upp igen efter nästan 2 år med en smått fantastisk historia men vid liv.

 Ruben Cantu som dödades 1993 efter ett vittne, pressat av polis, felaktigt pekade ut honom som den skyldige till ett mord på en knarklangare. 

Sedan olika organisationer engagerat sig för att granska tvivelaktiga dödsdomar/livstidsdomar i USA har bokstavligen hundratals människor blivit helt friade och släppta ur fångenskap. Råder det då några som helst tvivel om att dessa felaktiga domar faktiskt både kan ske och också sker alltjämt?

Den som vill sätta sin i Cameron Todd Willinghams fall kan läsa denna utmärkta och utförliga granskning av David Grann på ”The New Yorker”. Det är både fashinerande och skrämmande läsning om hus utredningar kan gå till och hur myndigheter ibland blundar för annat än den version av sanningen som de vill se. Bland annat ansågs att hårdrock affisher ifrån Iron Maiden, Led Zeppelin mfl påvisade en fascination för döden och i synnerhet döden i samband med eld.
Med andra ord skulle en hel generation inklusive mig själv, vara galningar som vill elda upp sina medmänniskor, bara för att de råkar gilla hårdrock?

Den som efter att ha läst detta material inte inser det felaktiga och rent rättsvidriga i att staten sanktionerar mord på samhällets farligaste brottslingar med argumentet ”Det händer inte här” bör kanske dra sig till minne liknande felaktiga domar i vårt land. Joy Rahman är ett, hur många fler det finns kommer vi aldrig att få veta.

//Mr G

Annonser
  1. […] mot dödstraffet är kanske i sig inte särskillt kontroversiellt i Sverige ida Continued here:  Varför inget demokratiskt land kan tolerera användandet av dödstraffet. //Mr G | Tags: out-laid, plate-print, print-out-laid, rskillt-kontroversiellt, sera-agonizzante, serving, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: