Mr Galahad

Poliser filmas igen medan de begår brott//Mr G

In Världen on 29 oktober 2009 at 13:57

Att tro att alla våra blåklädda eller brickförsedda tjänstemän skulle vara snövita när det kommer till våld mot misstänkta är lika naivt som att tro att ingen hantverkare skulle gena i sina byggen eller att alla taxichaufförer kör lagligt.

Givetvis finns det individer bland alla yrkesgrupper som fuskar, begår tjänstefel eller rent av begår lagbrott.
Det är däremot en sak att få en elektrikers licens indragen om man kan visa att hans arbete varit farligt för hans kunder medan det är en helt annan sak att få en polisman fälld för exempelvis det där extra (och olagliga) slaget med batongen efter att han handfängslat dig. Det är helt enkelt så att vissa yrkesgrupper och då i synnerhet de vars yrke är vår säkerhet eller hälsa, åtnjuter en alldeles speciell status av ”trovärdighet” som med mindre än filmbevis i stort sett inte kan penetreras.

Ett spädbarn med 50 000 ggr dödlig dos av smärtstillande medel i sig mördades inte av läkare eller annan personal, nej det var brister i kommunikation. Fråga vilken knarkare som helst om han skulle mäta fel i sådana doser så blir svaret ett givet nej.

En man dör under ett polisingripande, pga av att han blivit tryckt mot marken med händerna i handfängsel och sedan blir inslängd på golvet i polisbussen, fortfarande med ansiktet mot golvet och handfängsel på ryggen, trots att vi vet att detta är livshotande. Poliserna som själva körde honom till akuten insåg uppenbarligen att något var mycket fel men tydligen inte att man borde ta av handfängsel och ge mannen fria luftvägar.
Ingen av dessa poliser har ens blivit misstänkta för vållande till annans död eller tjänstefel trots konstaterande av att mannen dog som ett direkt resultat av polisernas hanterande av honom efter gripandet.

Samma sak hände förövrigt i det numera kända fallet Osmo Vallo, fast där fälldes en av poliserna (till löneavdrag) för att ha bussat sin hund på Osmo. Att han dog pga av dessa två polisers agerande verkar samhället bekvämt nog kunna bortse ifrån. Ett annat intressant faktum i detta är att en av dessa två poliser också fanns med i den sk baseboll-ligan (En ökänd del av norrmalmspiketen som misshandlade och begick andra brott mot misstänkta i Stockholm under 80-talet).


Här filmas Amerikanska polismän medan de misshandlar en redan omhändertagen (och handfängslad) man med sina batonger
och det finns ingen anledning att tro att våra svenska motparter skulle vara mer ängel lika.

Makt korrumperar – Det är ett faktum och den som har makten att utöva våld i tjänsten och under skydd av lagen riskerar också att anamma ett mer och mer flexibelt sätt att se på sitt eget våld och i vissa fall så passerar enskilda individer gränsen mellan lagligt våld för att genomföra tjänsten och godtyckligt våld för att den enskilda polismannen vill våldföra sig mot sin omvärld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: