Mr Galahad

Bakläxa Gunne //Mr G

In Världen on 30 oktober 2009 at 15:26

Det är just precis sådan här skrämselpropaganda som retar skiter ur oss män som vaknat upp ur slummern och lärt oss titta kritiskt på propagandan. 520 barn/dygn tvingas se bevittna sin mamma bli misshandlad av sin pappa. Enligt vem då??? Monika Gunne talar om detta som om det vore ett obestridbart faktum och de flesta som läser det sväljer antagligen de märkliga uppgifterna med hull och hår och förbannar män i samma andetag.

Det finns inte en tråd av fakta eller mätbar statistik som stödjer detta påstående.

Hur vore det om man lade ned propagandan och började prata om vad vi faktiskt VET om våld i nära relationer?
Sluta upp med att reproducera överdrivna uppskattningar och rena fantasier ifrån organisationer som Kobra, ROKS samt vissa privat personer som Eva Lundgren. Eftersom modern forskning visat att män och kvinnor inom relationer tar till våld i ungefär samma utsträckning så kan vi ju därmed också säga att om 520 barn/dygn tvingas bevittna misshandel av sin mamma så tvingas 520 barn samtidigt bevittna misshandel av sin pappa.
Själv inbillar jag mig att barn tar lika mycket skada av att se sin mamma slå sin pappa som i det motställda förhållandet. Vi har inga belägg för att det faktiskt skulle röra sig om 1040 barn/dygn som tvingas bevittna misshandel mellan sina föräldrar och det är också en rätt osannolik siffra. 1040×365=379600 fall av misshandel/år bara bland barnföräldrar. Endast omkring 7% av den siffran representerar antalet anmälda misshandelsfall av typen man slår kvinna (ca: 27000).

Näe vägen till att lösa problemet med våld i nära relationer ligger inte i att trycka ut propaganda och skrika om att män gör si och män gör så. Mäns våld mot kvinnor är en del av problemet men bara en del, den andra delen har man blundat totalt för sedan vi började forska kring detta. Forskning finns för den som vill läsa fakta och inte propaganda.

Jag kan rekommendera Klara Hradilova Selins BRÅ-rapport ”Våld mot kvinnor och män i nära relationer” en unik granskning av detta samhällsproblem.

//Mr G

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: