Mr Galahad

Systemet är sjukt inte vi//Mr G

In Världen on 19 november 2009 at 20:02

Jag har tre barn, har själv ett arbete som ofta kräver mer än 40h/vecka och en fru som snittar 50-60H/vecka.

Vi pusslar med mor och farföräldrar och jobbar kvällar och helger för att få vardagen att gå ihop och varje gång något av barnen blir sjuka så är det duktigt svårt att lösa situationen. Till detta tvingas vi hålla ett rätt komplicerat excel-ark för att ha kontroll över vilket barn vem av oss var ledig med när.
Eftersom blanketten ifrån F-kassan aldrig kommer ens samma vecka man anmält VAB dagen utan ofta nästan 14 dagar efter tillfället och tar man också ut andra typer av försäkringspengar eller A-kassa så blir situationen rent av löjlig. När sedan F-kassan efter 4-8 veckor skickar kompletteringskrav och vill ha svar om när, vem och varför så skulle vi stå helt chanslösa utan detta dokument.

Den förhållandevis lilla minskning, 6% enligt regeringen som man sett beror nog snarare på att många föräldrar struntar i att anmäla alternativt glömt bort att skicka in intyget ifrån dagis/skola än att det fuskats så oerhört med VAB dagarna. Jag talar av egen erfarenhet då jag säger att det är mer än en gång vi glömt anmäla/glömt skicka in intygen pga allt annat som måste fungera eller lösas för att klara vardagen. 

”Intressant är det faktum att uttagen av tillfällig föräldrapenning – alltså vab-dagar – minskade mer mellan 2006 och 2007. Då fanns inte intygskravet.” – Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.

Vill ni ha mitt råd så snegla på Storbritanniens system där de betalar ut ersättningen omedelbart vid anmälan och först därefter utreder rätten till ersättning.
Då spelar det ingen roll hur lång tid utredningen tar eftersom det inte drabbar någon och för den som fuskat väntar återkrav, böter och undantag ifrån den omedelbara utbetalningen nästa gång.
En undersökning jag läste visade att den totala minskningen av utbetalningar ifrån F-kassan blev 4% 2007-2008.
Vinsten av de 4%en kan aldrig uppväga de ökande kostnader av administration som dessa ”antifusk” system orsakat för att inte tala om det lidande och de ekonomiska problem som sjuka, föräldrar och andra hamnat i pga av dessa vansinniga utredningar.

//Mr Galahad

Annonser
  1. Veronica Palm ljuger. I en artikel i AB skriver hon bl.a. Föräldrar med snoriga ungar är i dag de enda som måste intyga två gånger för att få ut den ersättning man har rätt till.. Det är en lögn. Som praktikant med aktivitetsstöd måste ÄVEN JAG intyga två gånger om jag är sjuk och vill ha någon sjukersättning. Först måste jag intyga på närvaroblanketten att jag varit närvarande/ledig/sjuk. Vid sjukdom kommer ytterligare en blankett hem i brevlådan som jag återigen måste ange sjukperiod samt skriva under.

    • Ja det är ett enda stor intygande hit och dit för att byråkraterna ska känna sig säkra på att vi inte fuskar oss till någon extra krona.
      Hur som helst är systemet sjukt, dyrt och oerhört resurs slösande.

      //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: