Mr Galahad

Ska poliser få begå brott i syfte att locka fram brottslingar//Mr G

In Världen on 24 november 2009 at 9:56

Ja så låter det iaf på den av IOGT-NTOs initierade rapport tillsammans med polisförbundet där man genom enkäter frågat 1485 poliser om de tycker att brottsprovokation skall tillåtas med det specifika syftet att snabbare kunna gripa och fälla illegala alkohol försäljare.

Rent krasst skulle detta innebära en stor förändring i polisens arbetssätt eftersom brottsprovokation inte är tillåtet förutom i vissa särskilda fall, det finns tom flera höga polistjänstemän som genom åren befunnits skyldiga till just brottsprovokation och skiljts ifrån sin tjänst.

Resonemanget är att polismakten inte ska locka en icke kriminell in på brottets bana genom att locka denna att begå brott för att kunna gripa en brottsling, vem vet hur många som polisen annars skulle styra in på den kriminella yrkesbanan genom dessa lockelser.
I de allra flesta fall rör det sig ju faktiskt om människor som försöker tjäna ett levebröd och inte om onda människor som primärt är ute för att skada andra människor men som kanske saknar möjligheter att få ett ”vanligt” arbete eller som har svårt att få det ”vanliga” arbetet att räcka till.
Hur många av er därute klarar er alltid på er lön? Betänk då att ni kanske har betydligt bättre förutsättningar än somliga andra.

HD har lämnat en intressant och principiell dom rörande brottsprovokation, läs den här.
Helt kort kan sägas att domen rör rånet mot Nationalmuseum. Mer om det hela här.

 

Tidningen NWT skriver så här om brottsprovokation i samband med att en svensk sexualförbrytare gripits i USA:

”– Vi får inte väcka någons brottsliga tanke, säger Jonas Persson, chef för kriminaltekniska enheten vid polisen i Värmland och expert på IT-brott.
Fördelen med brottsprovokation är snabba resultat.
– Nackdelen är att det inte är vidare rättssäkert. Risken är att man träffar fel och det begås ett brott som annars inte hade begåtts.
En polis i Sverige som ägnar sig åt brottsprovokation riskerar att åtalas för tjänstefel.”

Det bör kanske klargöras att i just fallet med den chattande sexualförbrytaren som stämmer träff med minderåriga (13 år i detta fall) för att ha sex med dem så kan det knappast råda något tvivel om att brottet skulle ha begåtts oavsett om polisen suttit i andra änden eller en äkta 13-åring. Möjligen skulle en äkta 13-åring (förhoppningsvis) undvikit att stämma träff med en 47-årig man i syfte att ha sex, men vad vet jag.

 

Ändamålen får inte helga medlen!

 

//Mr G

 

 

AB DN NWT

Annonser
  1. Jag tycker du ska se vad dina läsare och övriga tycker i den frågan. Vi har en omröstning i ämnet på hemsidan som du kan embeda och låta dina läsare rösta och se resultat på direkt här på bloggen. Hittills är flertalet emot brottsprovokation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: