Mr Galahad

Varför utgår utredare ifrån att det alltid är mannen som mördat en kvinna som dör? //Mr G

In Världen on 27 november 2009 at 15:12

Det är kanske så att det ofta är så, men för att häkta någon som skäligen misstänkt så ska åklagare ha ganska bra på fötterna och då måste man fråga sig om det alltid är så.

Agneta hittades död ute i skogen efter en promenad, hon hittades av sin man Ingemar som direkt ringde 112. Tre dagar efteråt häktades Ingemar skäligen misstänkt för mord på sin hustru. Vad hade man att gå på egentligen för att frihetsberöva mannen och därmed stämpla honom som hustrumördare och därmed också hustrumisshandlare och gud vet vad mer som grannar och andra skvallrat om fram tills denna artikel.

Skäligen misstänkt Konkreta, objektivt underbyggda omständigheter föreligger som med viss styrka talar för att en viss person har begått den gärning som misstanken avser. På denna misstankegrad kan till exempel husrannsakan utföras.”

Jag vet själv inte hur en älg dödar en människa men jag antar att den gör det med horn och klövar, vapen som torde ge ruskigt distinkta skador som svårligen kan förväxlas de vapen som vi människor använder oss av för att döda andra människor.  Man utredde inte heller möjligheten av en viltolycka förrän efter 13 månaders utredning.

Här gick jag och trodde att åklagare och utredare enligt svensk lag var tvungen att förhålla sig objektiv och undersöka alla möjliga orsaker till ett dödsfall, även de som visar på en misstänkts oskuld. Men efter så många fall av vad som kan tyckas vara godtyckliga gripanden av män av den enkla anledningen att de är nära anhörig till ett dödsoffer, så börjar jag allvarligt undra.

Nicklas Jangestig – Arboga barnen Max och sagas pappa – är en av dem..

Tommi Karim – är en annan

Mats Alm – sitter fortfarande häktad trots att inga bevis mot honom egentligen kunnat presenterats som binder honom vid ett mord, man har inte ens kunnat fastslå dödsorsaken. De allra flesta kvinnomord sker under stora känsloutbrott vilket gör det svårt att tro att inga sådana spår skulle hittas.

Om min fru hittar mig död – grips hon då automatiskt av polisen som skäligen misstänkt för mord och skulle hon hållas frihetsberövad trots att våra tre barn antagligen skulle behöva henne mest just då? Eller letar man först efter alternativa gärningsmän som inbrottstjuvar, fiender (Exempelvis den som lämnat hotbrev i min brevlåda) och andra misstänkta?

Är det här man kallar jämlikhet och likhet inför lagen??

 • Trots att djurhår hittades på Agnetas kropp analyserades inte dessa ordentligt. Polisen var övertygad om att dessa kom från hunden, men när det kom fram att det inte stämde blev håren liggande.
 • 326 förhör hölls under förundersökningen. Men det fanns inga uppgifter som pekade ut Ingemar som gärningsman.
 • Trots expertishjälp från rättsläkare från flera andra europeiska länder kunde man inte fastställa hur kvinnan hade fått de grova skador hon hade på kroppen.
 • Kalmarpolisen tog hjälp av polisen i Östergötland och rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Men ingen kunde få fram uppgifter som pekade på att Ingemar var skyldig.
 • Under utredningens gång har Ingemar aldrig fått träffa åklagaren. Han fick beskedet att han inte var misstänkt längre av en journalist. Polisen har inte velat besvara hans frågor om vad som hänt under utredningen.

Trots dessa grova fel i utredningen så försvarar dom sig med ”När man bedriver en förundersökning tas beslut utifrån den information man har då. När vi fick fram mer information om vad som hänt avskrev vi misstankarna, sa åklagare Kerstin Nilsson.”

Intressant och här gick jag och trodde att förundersökningsledaren (oftast åklagaren) enligt svensk lag var ålagd att förhålla sig objektiv till misstänktas eventuella skuld och utreda varje ledtråd inklusive de som pekar bort ifrån en misstänkt gärningsman..

//Mr Galahad

AB 2 AB 3

Bloggar om detta Kimhza

Annonser
 1. Rent statistiskt så mördas de flesta, även kvinnor, av någon de känner.
  Alltså är det lättare att sätta dit maken istället för en vild älg som löpt amok.

  • Javisst, så är det men statistik är inte detsamma som bevis utan bara ett mått på hur världen är och fungerar.

   Statistiskt sett så skulle en person med ena benet i kokande vatten och det andra i en ishink ändå ha det ganska bra.

   //Mr G

 2. Det är ju onekligen en skandal att varken förundersökningsledaren Cecilia Brick eller åklagaren Kerstin Eriksson har kunnat kliva ner från sina höga hästar och be Ingemar Westerlund om ursäkt än! Jag har full förståelse för att han känner sig bitter mot polisen!

  http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5162678

 3. Skäligen misstänkt är en väldigt låg grad av misstanke tyvärr räcker det för att häkta någon i sverige. Jag tror nog tyvärr att det är rätt vanligt att ex olyckshändelser och självmord leder till felaktiga mordanklagelser, men även tvärs om att mord rubriceras som olycka eller självmord. Många gånger kan det i praktiken vara omöjligt att säkert fastställa vad som är vad eftersom att skadorna på den döda blir likartade.

  • Jovisst är det så men jag blir så förbannat trött på att man närmast slentrianmässigt häktar männen så fort något händer deras kvinnor.
   Man borde ha något mer än en möjlig misstanke för att få behandla en människa på det viset.

   Det är likadant med Mats Alm nu. Han har suttit häktad i 2 månader och utredarna kan inte knyta ett skit till honom och inriktar sig på att visa att han inte alls varit kidnappad som han säger att han varit. Man undrar ju hur många strån man lagt i kors för att undersöka om det finns grund för hans påståenden?

   //Mr G

 4. Kvinnor är offer, män är förövare. Punkt slut.
  OBS IRONI!!!
  Världen blir så enkel att förhålla sig till då, så enkel att till och med en sådan som Eva-Britt Dahlström kan bli folkvald.

  • Det krävs en del av en människa för att han/hon ska kunna se världen i andra nyanser än svart och vitt.
   Vissa har den förmågan och andra inte, svårare än så är det inte..

   Fast det är ju tragiskt när en individ som har ett eget bagage sitter och beslutar i svåra rättstvister utan att inse att deras bagage påverkar deras åsikter och kanske rent av gör dem olämpliga att arbeta med vissa saker… Man kan jämföra det med att uttalade nazister vägras utbildas till militära poster eller att dömda mördare ej får utbilda sig till läkare, det är helt enkelt inte lämpligt ur ett säkerhetsperspektiv eftersom deras bakgrund/åsikter kan påverka deras arbete på ett negativt sätt.

   //Mr G

  • Oroa dig inte Ingrid jag begriper att du ironiserar över somligas åsiktsbas. 🙂

   //Mr G

 5. […] polisen förutsättningslöst? POLISUTREDNINGAR. MR Galahad skriver på sin blogg om problemet med polisens bristande utredningar. Galahad exemplifierar med fallet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: