Mr Galahad

Så var det med den objektiviteten, nämndeman Eva-Britt Dahlström //Mr G

In Världen on 10 december 2009 at 2:09

– Jag vet vad det innebär att leva med skyddad identitet. På grund av mina erfarenheter kan jag också hjälpa andra.

Eva-Britts skilsmässa slutade i en uppslitande vårdnadstvist och priset hon och barnen fick betala blev högt.

– I sju år tvingades vi leva med skyddad identitet. Varken barnen eller jag kunde kunde ta hem några vänner, i

ngen fick veta var vi bodde.

I dag hjälper Eva-Britt andra kvinnor som hamnat i liknande situation.

Det är fruktansvärt att kvinnor ska behöva leva gömda med sina barn för att skydda familjen mot en hotfull man, ofta barnens far. Det är ett oerhört högt pris de tvingas betala för att slippa frukta för sina liv, när samhället inte förmår ta
itu med den skyldige.

– Den som inte upplevt hur det är att leva med skyddad identitet kan inte föreställa sig vad det innebär. Man frånhänder

sig möjligheterna att leva ett normalt liv. Vi öppnade aldrig dörren utan att veta vem som ringde på och jag hade klistrat isoleringstejp över brevlådan för att ingen skulle kunna kasta in något. Barnen kunde inte ta hem kamrater och jag hade nästan inget umgänge, folk fick ju inte veta var vi bodde.

Eva-Britt Dahlström, 55 år och bosatt i Karlskrona, vet vad hon talar om. I sju långa år, efter en uppslitande

vårdnadstvist, levde hon gömd tillsammans med sina två söner, för att skydda dem och sig själv mot pojkarnas far.

– När barn måste leva under sådana restriktioner tycker jag nästan att man begår barnmisshandel. Mina söner är vuxna nu men de är fortfarande präglade av den där tiden.

Eva-Britt har gått vidare i sitt liv. Mardrömmen är över och nu använder hon sina erfarenheter till att driva frågorna om hotade kvinnors och barns situation.

– Det är befriande skönt att kunna leva och arbeta öppet.

Hon är politiskt aktiv och var engagerad i RMSÖ – Riksförbundet mot sexuella övergrepp på barn – redan under tiden hon levde skyddad.

– Det var min kanal, mitt sätt att inte bli tokig. Jag var ju tvungen att skaffa mig juridiska kunskaper om min egen situation och sedan började jag skriva inlagor och förslag till justitieministern. Mycket av det står sig än i dag och en hel
del är genomfört, på papperet – men inte i verkligheten.

Fel med tvång!
RMSÖ finns inte längre men Eva-Britt fortsätter att driva frågorna om utsatta kvinnors och barns situation som

kommunpolitiker och inom s-kvinnorna. Hon önskar att ingen annan ska behöva leva med skyddad identitet som hon och hennes barn tvingades göra och betonar hur viktigt det är att sätta barnens bästa främst. Ta itu med de hotfulla männen i stället för att tvinga kvinnor och barn att gömma sig är hennes budskap till beslutsfattarna.

– Det finns förslag om att det ska bli lättare att få skyddad identitet och även att fly utomlands
– och jag blir bara arg. Inte för att de som behöver skydd inte ska få det lättare, men man måste inse vad de

t innebär. Man legaliserar hela tiden tanken att det är kvinnor och barn som ska fly, i stället för att lägga resurser på dem som är orsak till problemen.

Vi vet att många män som är dömda till besöksförbud överträder det. Jag driver ett förslag om att män som överträder ett besöksförbud ska dömas till fotboja. Man ska sätta press på de männen och tekniken finns.

Obegriplig umgängesrätt
En annan fråga som upprör henne är hur domstolar i vissa vårdnadstvister kan tilldöma pappanumgängesrätt trots att mamman och barnen lever på skyddad adress.

– Det är obegripligt… Ingen funderar på barnens situation, ingen pratar med dem eller lyssnar på dem. Det finns barn

som vägrar att åka till en förälder, som blir polishämtade och körda dit.

Eva-Britt skildes i mitten av 80- talet, då sönerna var tre och fem år gamla. Det var svåra slitningar mellan makarna under skilsmässan och först efter segdragna förhandlingar lyckades de enas om att Eva-Britt fick vårdnaden om barnen, medan hennes exman fick rätt till umgänge med sönerna. Men med tiden började hon förstå att allt inte stod rätt till.

Pojkarna var oroliga och ledsna när de skulle träffa pappan. Ändå var hon inte beredd på chockbeskedet från den barnpsykiatriska expertisen som kopplats in: ”Vi misstänker sexuella övergrepp.” Det blev polisutredning, men ingenting kunde bevisas.
Socialförvaltningen gjorde en umgängesutredning och utsåg en kontaktperson som skulle följa

med pojkarna när de träffade sin pappa. Det fungerade inget vidare och till slut blev det förhandling i tingsrätten. Där hävdade Eva-Britts exman att hon inte var lämplig att ta hand om barnen, att hon var psykiskt sjuk.

– Jag var rädd att de skulle ta pojkarna ifrån mig, så jag kände mig tvingad att gå med på att han fick fortsätta träffa dem med en kontaktperson.

Nya övergrepp
Tingsrätten utsåg en 70-årig dam till kontaktperson. Kvinnan hämtade pojkarna när det var dags för umgänge med pappan. Men så en dag kom barnen hem och var jätteledsna. De berättade om nya hotelser och övergrepp. Efter den händelsen överklagade Eva-Britt tingsrättens dom till hovrätten, och begärde att få neka pappan umgänge med

sönerna. Men hovrätten höll fast vid att pappan skulle ha umgängesrätt.

– Efter rättegången sa de sociala myndigheterna till mig att du får inte lämna barnen till honom. Gör du det så omhändertar vi pojkarna. De sa till mig att vi måste flytta för att skydda barnen. Socialtjänstemännen hotade att ta sönerna ifrån henne om hon inte bröt mot hovrättens dom!Hon upplevde att myndigheterna på något sätt stod maktlösa, eftersom brott inte kunde styrkas trots flera polisutredningar.

Eva-Britt fick hjälp av myndigheterna att ordna skyddad identitet för sig och sönerna. De fick nytt efte

rnamn och nya personnummer. Det var viktigt att de inte kunde spåras i några dataregister. De flyttade, så diskret som möjligt, många mil från hemstaden. En flyttfirma ställde upp med en bil utan avslöjande firmamärken. Det var omöjligt att säga adjö
till släkt och vänner, inte ens för sina föräldrar kunde hon berätta.
Den nya tillvaron blev inte mycket lättare. Fruktan för att de skulle bli hittade fanns där hela tiden och livet var väldigt
krångligt. Eva-Britt visar papperet hon fick från skattemyndigheten om deras skyddade identiteter. Det har hon använt flitigt. Hon måste visa upp det överallt för att deras personuppgifter inte skulle bli registrerade – i skolan, på fritidshemmet, när de sökte sjukvård, när hon sökte bostadsbidrag.

Hon fick gå till posten och ordna en boxadress, för att deras bostad inte skulle avslöjas. Hon fick sin lön i kontanter i handen och hon betalade alla utgifter kontant.

Det säger sig självt att familjen inte mådde bra under sådana

omständigheter.

– Vi levde så i sju år och det är klart att en sådan barndom sätter sina spår.

Eva-Britt säger att hon aldrig kommer att förlåta sin före detta man, men att hatet och bitterheten har gått bort. Hon tycker att hennes liv är bra i dag, det känns jättebra att hon lyckats vända sina svåra erfarenheter till något positivt.

Text: LILIAN OTTOSSON

Bild: HANS PETER BLOOM

Annonser
 1. Just, precis, exakt.
  Objektiv bedömning – jo, tjena!!
  Kvalificerat skitsnack från Eva-Britt.

 2. Det som skrämmer är vad man ser att alla dessa utsatta är villiga att göra för att förstöra i stället för att bygga. Har dom egna söner så känner jag ibland att de kanske är så att deras egna söner hamnar i samma läge som andra pappor som vill och är lämpade och inte varit hotfulla eller begått övergrepp.

  Det egna ansvaret blir granskat och man väljer att föra dialog i stället för att påstå eller hota.

  Hur många mödrar har inte sagt att jag kommer att göra allt för att du inte skall få träffa barnen/barnet då de agerar i affekt.

  Sen skall så klart myndigheter skyndsamt utreda detta med vilja,lämplighet och förmåga.

  Inte visa sig handla om dolda politiska agendor mm.

  Framför allt så skall juridiken inte låta sig påverkas av annat än sanningen.

  Leroy

 3. Den här mannen dömdes till fem år i tingsrätten men frikändes som tur var i hovrätten fallet är avgjort i blekinge där eva britt är nämndeman http://www.blt.se/nyheter/blekinge/falska-forlovningsringar-skulle-fa-mannen-falld(220443).gm

  Ett spinoff mål angående samma fall gick så vida jag vet endast till tingsrätten det vore mycket intressant om någon som bor i blekinge ville kolla domböckerna om Eva Britt satt som nämndeman i något av målen http://www.sydostran.se/index.52318—1.html

  • Ja vad säger man. Om inte detta bevisar den mansdiskriminerande attityden i rättsväsendet så vet inte jag vad som gör det.

   Dagboken är det viktigaste beviset mot mannen och dateras tillbaka till 2001. Hon beskriver i den de övergrepp hon blivit utsatt för sedan dess, och dessa har enligt domstolarna ”en självupplevd prägel”. Problemet är att kvinnan inte träffade mannen förrän senare vilket deras förlovningsringar (de äkta dvs inte de som kvinnan låtit tillverka för att ”bättra på trovärdigheten” i sin berättelse) bevisar. Om hennes berättelse var sann så skulle hon inte behövt ”bättra på bevisen”, mannen fälldes ju för brottet hon anklagade honom för i tingsrätten.

   Men i vanlig ordning så är det inte så farligt när en kvinna begår sådana brott mot män och barn, det viktigaste är ju att den som anklagar någon för övergrepp blir trodd och den anklagade fängslad eller hur? (Ironi)

   //Mr G

  • En stilla undran är hur det gick i vårdnadstvisten efter att det framkommit att kvinnan ljugit i tingsrätten för att enskild vårdnad?

   //Mr G

 4. […] hennes historia är sann med pedofili och skyddad identitet på grund av en våldsam man så har hon fel […]

 5. […] har jag ju tagit upp lite om Eva-Britt Dahlström som har en sorglig berättelse att delge oss. Pappa som sexuellt utnyttjat de två sönerna. Flykt i Sverige, och så denna starka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: