Mr Galahad

Nämen ÄR vi trots allt födda olika? //Mr G

In Världen on 11 januari 2010 at 19:34

Ja det ÄR vi, enbart idioter påstår annorlunda.

Ny forskningen visar att spädbarn aktivt dras mot en viss typ av leksaker eller situationer beroende på mängden manligt/kvinnligt könshormon de utsatts för i livmodern.

Kan inte säga att jag är vidare förvånad över de resultaten, jag har vetat det hela tiden.

//Mr G

AB Gerianne Alexander science blog Psychology Today Dr Gerianne Alexander

 1. Okej, killarna drogs till bollar och folkgrupper. Då borde de ju även dras till dockgrupper?
  Har du någon bra anledning varför killar väljer lego och tjejer dockor? Det kanske är genetiskt att killar dras till plast och tjejer till gummi eller vad säger du?

  • Samma anledning till att killar i högre utsträckning dras till konstruktionsarbeten i vuxenåren och inte i lika hög utsträckning till vårdande arbeten.
   Mannen är den som biologiskt sett skapar hemmet, skaffar maten och försvarar familjen, så ser det praktiskt talat ut hos varje djur som lever i par.

   Det är nämligen inte svårare än så, vi hur utvecklade och smarta vi än tror att vi är, styrs fortfarande till mångt och mycket av samma instinkter som fick oss att överleva när vi fortfarande klättrade i träden.

   Dockan har ingenting med grupper, hierarkier och samarbeten att göra, den symboliserar och förkroppsligar det lilla barnets genetiskt kodade vårdande instinkt.
   Precis som leksaksbössan, svärdet etc gör det samma med det lilla barnets instinkt att beskydda.

   Se det som att de över på den roll de kommer att ta längre fram i livet, även om det nu kanske inte behövs i den meningen längre.

   //Mr G

   • Att vi män dras till konstruktionsarbeten är ju för att vi är uppväxta med det idealet. Och om det skulle vara genetiskt betingat hur kan det då komma sig att allt fler kvinnor utbildar sig till yrken som är mansdominerade när idealen nu när idealen ifrågasätts hårt? Tänk dej kläder. Är det också genetiskt att män inte vill ha lika tajta kläder som kvinnor?

    Fast okej om jag tänker om. Om det beror på halten av kvinnligt och manligt könshormon i livmodern. Då kan ju även kvinnor bli mer beskyddande än män och idealet är värdelöst hur som helst.

   • Ja just det, det är alltså därför som små barn agerar på detta sätt, därför att de ”lärt” sig att de ska göra det menar du??
    Små pojkar ta så fort de kan hålla i hammaren, några spikar ifrån verktygslådan och spikar ihop tre brädor etc etc.
    Ingen säger väl att kvinnor inte kan vara intresserade av något bara för att det är ett intresse som bland annat är starkt knutit till mannens genetiska och instinktsmässigt naturliga fallenhet.

    Mannen är evolutionsmässigt sett skapad för att jaga för och försvara sin flock (familj), därför har mannen utvecklats både fysiskt och mental inom sådana områden som var till fördel dessa lägen. Eller inbillar du dig att mannens 80% fler muskelfibrer hade med något annat att göra?
    Innebär detta att det inte finns kvinnor som uppskattar att träna kampkonster eller jaga djur?

    Naturligtvis inte och det vore infantilt att påstå något annat. Vi människor är oerhört komplexa varelser som påverkas av en hoper olika saker, en av dessa saker är vårt genetiskt arv samt de instinkter som höll våra förfäder vid liv för 10 minuter sedan, evolutionsmässigt sett.

    Eftersom det manliga könshormonet testosteron bland annat stimulerar muskeltillväxt och klassas som doping i tillräckligt höga doser så är det inte särskilt svårt att se hur en individs personlighet också skulle kunna ändras. En man som utsätts för kvinnligt könshormon tillräckligt länge blir också mycket starkt påverkad av detta, både fysiskt och mentalt.

    Sedan måste jag ställa mig helt frågande till vart du fått idén om att män inte vill ha tajta kläder. Inte för att det har minsta lilla dyft med instinkter eller genetiska förutsättningar att göra utan för att de finns miljoner män därute som gärna klär sig i extremt tajta kläder precis som det finns kvinnor som gärna klär sig i löst åtsittande kläder. Smaken är olika som du kanske hört.

    Ideal är emellertid precis som du säger hur värdelöst som helst eftersom du aldrig kan jämföra dig rättvist med någon annan än dig själv.

    //Mr G

 2. Jag håller fullständigt med dig ang biologiska instinkter.
  Vi kan ju även se hur genusforskningen skjuter sig själva en smula i foten genom att kräva att naturkunskapen ska genusanpassas:
  ”En vanlig kritik riktad gentemot den traditionella naturvetenskapen är den starka gräns som dras mellan kunskap och känsla. Genom att betona kravet på objektivitet och känslofritt kunskapsbygge utesluter naturvetenskapen andra slag av kunskapsvägar och kunskapsformer”
  Moira von Wright är föreslagen som rektor vid Södertörns högskola…http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/07/varf-r-vill-s-dert-rns-h-gskola-ha-en-vetenskapsfientlig-rektor
  ”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.”

  Genusforskare menar ju att vi är i botten samma sort och att alla biologiska skillnader är socialt konstruerade. Här kommer nu Von Wright och menar att vi ska anpassa fysiken efter kvinnligt sätt att tänka för att motivera kvinnor till att läsa fysik.. OM nu genusteorierna är sanna,borde vi väl redan från start ha samma förutsättningar för fysik och logik..för det kan väl inte vara så att det handlar om individernas olika förutsättningar ist för manligt/kvinnligt…/ironisk/

  • Ja visst är det intressant.

   Snart kommer väl någon och påstår att Newtons äpple är patriarkaliskt och borde ersättas med en melon istället, strunt samma i hur det verkligen gick till.

   ”En genusneutral fysikbok snart i en bokaffär nära dig” – Det borde vara veckan asgarv…

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: