Mr Galahad

Mördad kvinna hittad på balkong

In Världen on 11 februari 2010 at 10:34

Ja så lyder rubriken på artikeln i Aftonbladet. Vidare kan man läsa ”Enligt polisen handlar det om mord. En man har tagits in på förhör.”

Vid första anblick ser det alltså ut som ytterliggare ett relationsdrama där mannen mördar kvinnan.
Men låt oss titta lite närmare på detta.

”Vi har inlett en förundersökning om mord och tagit dit tekniker eftersom det finns en del omständigheter som verkar underliga.” berättar Lars Lisberger, stationsbefäl vid Norrortspolisen för journalisten.

Alltså är det dessa underligheter som i media blivit mord, någon borde kanske tala om för journalisten att förundersökning gällande ett misstänkt mord inte är detsamma som att kvinnan faktiskt blivit mördad. Efter några timmar så har artikeln förändrats och ser nu ut så här.

Öppnar vi DN så kan vi istället läsa ”En man som hördes under kvällen fick senare gå hem och ingen person är delgiven misstanke om brott, sade stationsbefälet vid Norrortspolisen tidigt på torsdagsmorgonen.”

Detta innebär i praktiken att mannen kunnat ge så pass bra förklaringar att alla misstankar mot honom skingrades eftersom man annars inte skulle riskera att han påverkar förundersökningen genom att exempelvis undanröja bevis eller påverka vittnen. De hade laga stöd att hålla honom frihetsberövad i ytterliggare ett halvt dygn men ansåg sig inte ha skäl att hålla honom gripen.

Men fallet kallas alltjämt för ”Järfällamordet” i media.

På detta sätt målas en bild upp som många ickekritiskt granskade ögon tar för sann, bilden som framträder är att män rent generellt är monster och att kvinnomördare och våldtäktsmän växer på trän och lurar i varje relation och buske. Utifrån denna insikt så är det inte svårt att förstå varför alla som arbetar för att synliggöra våld mot män i nära relationer eller för mäns lika värde i vårdnadsfrågor, stöter på det kompakta motstånd, smutskastning och misstänkliggöranden som vi gör.

Om man är övertygad om att muslimer är onda så kommer man aldrig att ens underhålla idé om att ens världsbild är felaktig, för muslimer är onda och de kan därmed aldrig ha blivit felaktigt behandlade. Skillnaden är att medan det ena anses vara diskriminering så anses det andra vara politiskt korrekt.

Är det jämställdhet?

  1. Med jämna mellanrum brukar siffran 35-40 anmälda kvinnomord dyka upp i media. Någon från roks eller något kvinnoförbund sitter i morgonsoffor och pratar om nästan en i veckan och hänvisar till BRÅs siffror. Det tragiska i kråksången är att om de brytt sig om att läsa BRÅs ANALYS av siffrorna skulle de veta att när det gäller mord är mörkertalet negativt. Dvs att om man hittar en kvinna i en blodpöl på en balkong anmäls det som misstänkt mord. Polisen inleder en förundersökning. I hälften av alla fallen visar det sig istället att det är olycka eller självmord. Det verkliga antalet är runt 17 per år, vilket givetvis är 17 för mycket. I längden tror jag det kommer slå tillbaka på dem själva att de ropar Vargen kommer hela tiden.

    I detta fall är det tydligen redan konstaterat att det var en halkolycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: