Mr Galahad

Poliser använder sin makt för att förtrycka vanligt folk

In Världen on 14 februari 2010 at 12:00

Som polis antas du göra rätt och alltid agera korrekt enligt lagens råmärken.
Det kollegiala brödraskapet håller dessutom varandra bakom ryggen för att skydda varandra ifrån ”busets” falska anmälningar som förvisso sker relativt ofta.

Men vad händer när en polis börjar rucka på lagens råmärken om när och hur de får agera?

Jesper Nilsson vet. Han hotades med gripande misstänkt för knarkbrott efter att ha tagit några bilder på två civilspanare i tunnelbanan. Poliserna ställde ett ultimatum mot honom, antingen plockar vi in dig för knarkbrott (Som de inte hade några belägg för och således inte heller laga stöd) eller så raderar du bilderna i telefonen.
Vad poliserna inte visste var att deras samtal spelades in och nu ska deras agerande utredas av åklagare.

Problemet är att detta agerande inte på något sätt är isolerat till någon enstaka individ.
Jag kan själv namnge flera olika poliser som själv berättat för mig om dylika brott mot helt oskyldiga individer som man av varierande anledningar velat trycka dit.

NÄPO Chef Stockholm berättade om en 18-årig kille uppträdde ”kaxigt” gentemot honom så han grep honom enligt LOB (Lagen om berusade) och killen fick spendera natten i fyllecell. Att han var helt nykter rådde det enligt polismannen själv ingen tvekan om.

Hundförare i Norrland berättar om hur han använt hunden för att medvetet ”skrämma skiten ur” (Hans egna ord) av några tonåringar som satt i en park och åt mat. Skälet till hundförarens agerande uppgav han var att de först vägrat flytta på sig med hänvisning till att om tanterna kunde sitta och mata fåglarna där så kunde de mata sig själva.
Då gick hundföraren och hämtade sin hund och bussade den på ungdomarna samtidigt som han höll hunden tillbaka med kopplet. ”Du skulle ha sett deras ögon, som tefat”

Detta är alltså polismännens egna historier och inget jag ”hört” på stan eller av offren.

Dessvärre är det i princip omöjligt för en vanlig människa att få upprättelse efter en dylik händelse.
Med mindre att polismannen filmas (Fast det räcker inte heller alltid) eller att en kollega anmäler honom/henne så går h*n alltid fri.
Dels så har polismännen till skillnad ifrån oss vanliga människor mycket god koll på lagen och dess svårnavigerade skär och holmar. De vet exakt vad de ska säga och hur de ska uttrycka sig vid ett förhör för att gå fri ifrån brott.
H*n har kollegor som svär på att situationen utspelades på ett helt annat sätt än den faktiskt gjorde och den som anmäler blir i princip alltid motanmäld för någon form av brott vilket sänker individens trovärdighet. Ur en domstols ögon som betraktar man det som att offret anmält för att hämnas på poliserna, när det i själva verket förhåller sig precis tvärtom.

Därför kan poliser som använder olaga frihetsberövanden, våld utan skäl och andra tvångsmedel för sitt höga nöjes skull eller för att skydda sin egen rygg när de riskerar att bli avslöjade.
När de sedan utreds för sådana här brott så är det egna leden som gör utredningarna, för inte tror ni väl att en åklagare som ska arbeta med och behöver polisens stöd är fullständigt objektiv vid utredningar mot poliser?

”Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut”
Lord Acton

Svea rike borde a en myndighet med mandat att överpröva alla utredningar ifrån alla andra myndigheter och fälla egna avgöranden utan möjlighet för den första myndigheten eller personer ifrån den att påverka domen.
En slags nationell intern granskningsbyrå med makten att förpassa tjänstemän som ej sköter sitt jobb eller rent av begår brott till de myndigheter som hanterar sådana. Arbetsförmedlingen och Kriminalvården.

Tillägg 17/2/10

En förundersökning är nu inledd mot de båda poliserna.
De kommer sannolikt att utses till syndabockar och fällas för brott och möjligen bli av med sina arbeten.
Men attitydproblemet som tyvärr finns inom stora delar av denna bransch, kommer att tillåtas få vara kvar eftersom ingen egentligen vill ta i det.

Tillägg 23/2/10
En ny artikel om polisbrutalitet i AB

”Vi har tre poliser som inte gör något, utan bara står och glor. De tänker antagligen ”Vi är inte skyldiga till något, vi tittar ju bara på”. Men ni är inte oskyldiga, ni är medskyldiga! Ni stod och stirrade medan en ung kille blev nedvärderad och slagen. Och en polisman skrattar åt sitt dåd, han njuter av den makt han tror han besitter.”

//Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: