Mr Galahad

Är det synd om den som genom att hemlighålla en dödlig sjukdom riskerar att smitta sin partner och familj?

In Världen on 12 mars 2010 at 12:46

Tydligen är det så, frågan är om någon skulle ha skrivit en liknande artikel och gjort en liknande dokumentär om förövaren varit en man?

”I 17 år höll hon hiv-smittan hemlig.
Hon gifte sig och fick två döttrar – men sa ingenting om sin dödliga infektion.
Nu berättar Lillemor, 43, för första gången varför.
– Jag var övertygad om att jag skulle bli ensammast i världen, säger hon.”

En individ som uppvisar ett sådan totalt hänsynslös attityd gentemot sin omgivning och dessutom riskerar livet på minst 3 personer ska givetvis straffas för dessa brott.
Det jag finner märkligt är denna snyft historia som nu publicerats.

Det finns en undersökning gjord av några juriststudenter som tydligt visar att kvinnor som begår brott oftare döms till vård jämfört med män dömda för samma brott.
I domstolsförhandlingar fokuserar man på omständigheterna kring brottet i mycket högre grad när det gäller kvinnorna, man talar om hennes bakgrund och vad hon råkat ut för etc etc.. När männen sitter på den anklagades bänk så talas det i princip aldrig om uppväxt, bakgrund eller andra omständigheter kring det aktuella brottet.

Läs gärna vad Agneta Bäcklund, rättschef på Justitiedepartementet har att säga om saken här. Kvinnlig brottslighet ökar för övrigt också mest enligt BRÅ.

Min fråga nu till er som läser detta är. Kan någon av er hitta en liknande snyft historia om en kille som fällts för grov misshandel mot sin familj. En enda liten story räcker.

 1. Dokumentärfilmen ”HUR KUNDE HON leva som om det inte fanns” har premiär den 21 maj.

  När jag läser ditt inlägg förstår jag att du inte sett filmen. Filmen handlar inte om att Lillemor inte ska straffas. Hon är redan dömd till 2,5 års fängelse och har i dag avtjänat sitt straff.
  Filmen handlar om varför hon inte sade något. Om hur det i dag på 2000 talet är möjligt att föda två barn utan att mödravården uppmärksammar att modern är HIV-positiv. Trots att modern blir behandlad för HIV på samma sjukhus.
  Varje enskild individ som bär på HIV har ansvaret att berätta om sin smitta, som ofta är förenat med skam, skuld och en uppmanad tystnad av sjuk och kriminalvård. Så är vårt rättssystem i Sverige uppbyggt. Detta får konsekvenser. Läs gärna Anna-Maria Sörbergs bok DET SJUKA som beskriver flera HIV domar i Sverige. Det är så oerhört lätt att snabbt säga i alla lägen ”så skulle jag aldrig gjort”. HUR KUNDE HON berättar närgånget om hur det är att leva med och inte dö av HIV. 1986 fick sjukvårdspersonal extratillägg för att arbeta med HIV-AIDS patienter. Människor som dog i AIDS begravdes allt för ofta i sopsäckar, då begravningsentreprenörer inte ville befatta sig med smittan som spred skräck. I dag vet vi bättre men stigmat lever kvar. Lillemor är modig som vågar vara öppen med sin blodsmitta, som ännu i dag är förenat med ett utanförskap. Om vi aldrig diskuterar vad som föranleder ett brott eller en handling kan vi inte heller arbeta preventivt. Det finns 50 HIV domar i Sverige på fall där den HIV-positive inte berättat om sin smitta för sin partner. Beror det på att det är onda kallhamrade människor? Eller vad beror det på? Vill vi ens veta? Vi vill som människor gärna hålla oss till det vi bedömer som rätt/gott och snabbt lokalisera det som är fel/ont. Ibland så finns det gråzoner. Ibland är det inte skuldfrågan som är det viktigaste utan resan som tar oss dit och kanske därifrån.

 2. Jag läste artikeln och är totalt förvånad över att detta snyft reportage ens kom att publiceras.
  Men eftersom kvinnor inte kan vara kallblodiga och beräknande – i kriminella och andra sammanhang – så antar jag att det är därför det är synd om denna Lillemor 43år.

  Hon verkar ju vara totalt ovetande om omvärlden och all information kring HIV/Aids, dess spriodningsrisk och hur man skall leva med sjukdommen utan att skada andra och sig själv.
  Märkligt,det känns som om hon inte bryr sig alls förutom om sig själv. Narcisstisk eller sociopatisk personlighetstörning eller bara ”blåögt” naiv ???

 3. Ingela: För det första handlar det om snyftreportaget i Aftonbladet och för det andra att eftersom det är en kvinna försöker man förstå hur hon tänkte och känner. Vi har ju haft ett par fall av män som haft oskyddad sex med ett flertal kvinnor. Dessa blir sk HIV-män och beskrivs som onda och hänsynslösa. Närmast som monster. Då görs inga försök att förstå hans oförmåga att greppa sin sjukdom eller hur han går in i psykologisk förnekelse eftersom han är rädd att bli ensam. Nä, han är kort och gott en brottsling, end of story.

  Detta går igen när man jämför hur kvinnliga och manliga brottslingar beskrivs. Hos kvinnliga försöker man hitta en orsak, att hon egentligen är ett offer för omständigheter. Manliga brottslingar är onda och empatilösa. Någon förklaring om taskig barndom eller liknande söks sällan.

  Egentligen är detta ett sätt att förminska kvinnor. De ses som mindre ansvariga för sina handlingar, lite som ungdomar som får lägre straff för att de inte kan överblicka konsekvenserna av sitt agerande och bör få en extra chans att lära sig. Dock tror jag det dröjer innan t ex F! kämpar för lika straff för samma brott. Lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter har förkastats. Speciellt det där med skyldigheter. Nu är det alla möjligheter, minst halva makten och allt ont är på något sätt mäns fel. Som grupp om inte individuellt.

 4. HIV män eller HIV kvinnor de ska behandlas liga av opinion och rättssystem anser jag, men tankvärt är att i många länder finns det ingen skyldighet att berätta för partnern om sådan smitta nått för både kvinnor och män att tänka på vid knullresor utomlands

 5. Jag skulle vilja vända på frågan.
  Har du någonsin hört någon i svergie som dömts till 2,5 års fängelse för att de utsatt någon för en risk på 0,00000909%? Det är nämligen risken för smittoöverföring från kvinna till man vid oskyddat vaginalsex. Risken för smittoöverföring mor till barn vid hvinfektion uppgår till 0,6%. hiv är för övrigt en fullt behandlingsbar men kronisk sjukdom.

  Med ditt resonemang ska en person som glömt spänna fast ungarna i bilen på väg till fotbollsträning sitta i fängelse i 2,5 år. (En sådan person utsätter nämligen barnen för en risk på ca 1% (risk att dö eller drabbas av allvarlig kroppskada)

  Skaffa kunskap och läs på innan du dömmer människor!

  • Om personen medvetet skiter i riskerna och kör med barnen utan bälte varje dag i 17 år så kan jag tänka mig att 2,5 års fängelse är ett rimligt straff.

   Samma sak om man konsekvent skiter i riskerna och åker ut på havet i liten båt med småbarn utan flytväst.

   Vi kan jämföra det med att en byggledare medvetet struntar i säkerhetsföreskrifterna och låter sina arbetare utsättas för dödliga risker. Vad tror du händer i det läget om någon skadas?

   Utifrån att det faktiskt är brottsligt att utsätta en annan människa för risker som hotar liv och hälsa (oavsett hur små dessa är) så är det inget konstigt med det resonemanget.

   Du har ett ansvar som medborgare i vårt samhälle att inte bryta lagar och inte utsätta andra för risker. Gör detta ändå så kan du tom om det var omedvetet fällas för brott. I detta fall var det fullt medvetet.

   Mvh
   //Mr G

 6. Hade det varit en man hade det bara varit rätt åt honom att få fängelse och förlora rätten till sina barn, men när det handlar om en kvinna förväntas alla att mer eller mindre visa förståelse. Enligt lag är man faktiskt skyldig att berätta om sjukdomar som HIV, AIDS och hepatit C. Hade hon sagt som det var från början hade hennes liv kanske sett annorulunda ut. Det var faktiskt bara tur för henne själv att varken hennes man eller hennes barn blev smittade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: