Mr Galahad

Medierna är den tredje statsmakten

In Världen on 08 april 2010 at 12:34

Tomas Hartman skriver på AB en debattartikel om medias makt och deras missbruk av denna makt. I artikeln ”Vem vågar säga förlåt till Anna” hävdar han att medias granskning av Anna Sjödin efter ”Crazy horse” – affären var en skandal då journalisterna bortsåg ifrån sådant som talade för Anna och emot den ordningsvakt som hävdade att Anna misshandlat honom, kränkt honom mm. Bland annat så fanns ett vittne, en juriststudent som istället pekade ut ordningsvakten som både aggressiv och att ha varit kränkande mot sällskapet, något ordningsvakten givetvis helt förnekat. Någon av dem ljög alltså och kan man fråga sig vem av dem som har störst skäl att ljuga?

”Sveriges ledande journalister valde att bortse från det som talade till min sambos fördel. I stället deltog de i pöbelliknande hetsjakt på hennes karaktär. Allt som förstärkte mediernas världsuppfattning letades upp. Övrigt ratades. De flesta gjorde inte ens sitt jobb och läste domen. Än mindre klarade att granska och ifrågasätta.”

Massmedia anses vara den tredje statsmakten (fjärde i många andra länder), efter Regeringen och Riksdagen och dess uppgift är enligt Wikipedia att granska de andra 2.

Men vad händer om denna statsmakt med den oerhörda makten att påverka opinion och peka ut enskilda individers göranden, börjar att missbrukas?
Vi kan snegla åt sydost för att hitta ett land där effekterna är tydliga.

För att ta ett exempel ur den omedelbara samtiden så kan vi titta på Bjästa-fallet. En ung pojke anklagas och fälls för två våldtäkter men där åtskilliga ställer sig mycket tveksamma till att han skulle vara skyldig till dessa brott, vilket får till följd att de flickor som anklagar honom rätt eller fel, anklagas för lögner. Detta känner ingen till fram tills modern till den fällda pojken tipsar uppdrag granskning om sin oskyldigt dömda son, journalisterna gör sin granskning och bestämmer sig snabbt för att vända på det hela och gör istället för den tänkta granskningen av vårt rättsväsende, så visar de upp den lilla norrländska byn som en helveteshåla där människorna är mer eller mindre dumma i huvudet som inte köper hovrättens domar.

Hade de valt att istället granska rättsväsendets hantering av målen vilket är det arbete som den tredje statsmakten skall göra, så hade en hel del märkligheter som inte ska förekomma i en rättsstat kunnat uppvisats för det svenska folket istället för det betydligt smaskigare ”Offret mobbas perspektivet”, vilket med all säkerhet sålt en hel del massa mer tidningar och genererat en avsevärd mängd webbklickningar.

Man kan faktiskt säga att den tredje statsmakten prostituerar sig för kapitalet istället för att göra det arbete de borde göra, nämligen att kritiskt granska och objektivt rapportera om händelser och ting i vårt och andra länder.

Jag kan därför bara hålla med Thomas Hartman. Det är en skandal att gammalmedierna (som sätter tonen för den nya medierna) sänkt sig själva till denna nivån och jag skulle även vilja gå ett steg längre och propagera för ett kontrollerande organ vars uppgift är att granska dessa medier och utdöma mycket kännbara straff för de som inte sköter sig.
En idé skulle kanske vara att kräva 10% av omsättningen på det aktuella mediet under den tid som artiklarna finns med samt en helsidas ursäkt till offret där samtidigt de rätta omständigheterna till 100% objektivt redovisas.

Med sådana straff så törs jag lova att varje vinstdrivande blaska i landet skulle självsanera sig själva ganska omgående.

Medierna behöver mer än någonsin göra sitt riktiga jobb eftersom de andra två statsmakterna blundar för de felaktigheter som sker i deras namn på våra myndigheter…

Hur många saker har inte ändrats efter några rader i en av våra tidningar som sedan bloggsfären mfl hakar på. Frågan är varför denna ordning sats ur spel och media nu börjat blunda för tveksamma fakta och märkliga utredningar??
Jag inbillar mig att de allra flesta journalister valde yrket för att de ville gräva, granska och avslöja felaktigheter och viktiga ting för folket.

Så varför har ni slutat med det då?

//Mr Galahad

Annonser
  1. […] Galahad reflekterar klokt som vanligt: vad händer om denna statsmakt med den oerhörda makten att påverka opinion och peka […]

  2. När ska Anna och s-myglarna i Västerbotten be om förlåtelse för att de gav Anna rektortjänsten på Vindelns Folkhögskola som hon saknade meriter för? Först fick hon gå in på tjänsten som vikarie och givetvis höll sig meriterade sökanden borta eftersom det var uppenbart att den ordinarie platsen var vikt för socionomstudenten Anna. Skämmes!

    • Låt se nu, du vill att någon obestämd människa ska be om ursäkt för att inga meriterade (Menar du kanske behöriga) sökte en tjänst som då den vikarierande Anna istället fick? Jaha, det låter ju som en vettig, genomtänkt och intelligent kommentar. Om ingen annan söker tjänsten, har man då något annat val än att ta det som erbjuds undrar jag?
      Men du har kanske en annan syn på det hela, magi kanske? Då skulle det naturligtvis gå att trolla fram lämpliga sökanden och när du då ändå håller på så kan du väl ta och trolla bort det saftiga budgetunderskottet som Alliansen skapat under dessa 3,5 år vid makten…

      //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: