Mr Galahad

Skärpta lagar löser inte problemet

In Världen on 17 maj 2010 at 11:47

Bara häromdagen skrev AB  och DN om att de allra flesta män som misshandlar/dödar sin kvinnor är psykiskt sjuka missbrukare. Troligen har de allra flesta kvinnor som har samma beteende också ungefär samma ”diagnos”.
Om vi ska se på brott rent generellt ur ett psykologiskt perspektiv så är det faktiskt så att de allra flesta som begår brott lider av någon form av psykologisk instabilitet, missbruk, funktionshinder eller tom flera av dessa.
Ytterst få friska människor vill skada andra utan skäl.

Problemet går emellertid inte att lagstifta bort. Idag vet vi alldeles för lite om de faktorer som påverkar förövare och offer för att kunna sätta in rätt resurser på rätt ställe. De flesta likställer exempelvis våld i hemmet med manligt våld mot en kvinna och att det våld som drabbar män (20% av dödsfallen är män) är ytterst marginellt och då sker som hämnd för övergrepp kvinnan utsatts för. En bild som inte stöds av vare sig svensk eller internationell forskning.
När ska samhället, myndigheter mfl inse att ingen slår för att de råkar vara född till man utan för att han/hon mår dåligt och behöver vård?
När ska vi göra allt för att ge dessa, faktiskt rätt få individer den hjälp de behöver för att komma till rätta med sin sjukdom?
Det skulle vara billigare ur ett samhällsperspektiv såväl som ur ett medmänskligt perspektiv både för offer och förövare, att hjälpa dessa människor ur sin sjuka situation. Istället för att försöka piska sjukdomen ur dem med fängelsestraff, uthängning och övervakning.
Ingen har någonsin blivit friskare av sådan behandling.

//Mr G

Annonser
 1. Och samtidigt klagar ni över de jourer som tar emot män som misshandlar för att hjälpa dem?

  • Näe då missförstår du. Det vi argumenterar mot är att de sk mansjourerna har fokuset att ta emot män som misshandlar, alltså är förövare medan de som utsatts för misshandel dvs är offret helt glömts bort.

   För den som blivit misshandlad, kränkt och trakasserad av sin partner så rimmar det tämligen illa att söka sig till ett stöd för den som misshandlar, kränker och trakasserar sin partner eller hur?
   Hur många kvinnojourer har enheter som har som primär funktion att ta emot kvinnliga förövare som misshandlar, kränker och trakasserar sina män?

   Förstår du nu?
   //Mr G

 2. Äntligen! Det är något jag försökt säga hela tiden. Vad bra det vore om Aftonbladet kunde ta till sig denna artikel. Vi behöver se med kloka ögon på problemet. Tack!

  • Å tack 🙂
   Det är sällan jag får höra epitetet klok i samma mening som mitt alias.
   Oftast så är det betydligt mycket mindre smickrande saker som kräks ut här.

   //Mr G

 3. Och inte bara det med vård för män. Men hur är med vård för kvinnor? I huvudetaget strävar inte kvinnor med att söka hjälp för sina smått psykiska lidelser, vilket vara bidragande till våldsamheter av olika mått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: