Mr Galahad

Barnets bästa kontra sunt förnuft

In Världen on 19 maj 2010 at 9:48

Idag kan vi läsa om Elin mamma till baby D som tvångsomhändertogs enligt LVU av de sociala myndigheterna när den lilla flickan enbart var 5 månader gammal. Nu har kammarrätten upplöst LVU beslutet och läxar upp myndigheterna.

”Kammarrätten påpekar i sin dom att socialnämndens utredning saknar en expertutredning. Barnpsykologen hade en teori om bristande anknytning men såg barnet endast några korta ögonblick. Någon vanvård har det aldrig varit tal om. Elin har inga psykiska problem eller missbruk.”

Baby D är idag 2 år gammal och har bytt mamma 5 ggr samt knappt fått möjlighet att umgås med sin biologiska mamma eftersom myndigheterna gjort allt för att hålla moder och dotter isär.

Är det någon fler än jag som tvivlar på socialtjänstens förmåga att se ett barns bästa? Hur vore det om man införde en obligatorisk kurs i sunt förnuft för de som ska bli utredare åt socialtjänsten innan de ens får röra vid något som kan påverka en annan människa.

Man omhändertar inte ett litet spädbarn ifrån sina föräldrar utan riktigt goda skäl.

//Mr G

Annonser
 1. Jag håller med dig om att de behöver lära sig göra utredningar bättre, skyndsammare och rättsäkrare där barn är inblandade.

  En riktigt bra artikel av K Weigel. Får väl hoppas hon tar upp barns rätt till bägge sina föräldrar snart. Att man granskar hur vårdnadsutredningar vid tvister skrivs och sköts.

  Leroy

  • Absolut Leroy.

   Det är lite lustigt hur man kan se och kritisera socialtjänstens bristande utredningar ibland för att helt blunda för samma utredningar i andra lägen…

   Man vill nästa fråga dem hur de gjort om det var en ung pappa som satt i samma situation som Lina.

   //Mr G

   • Ja domstolarnas dommar är fortfarande präglade av ett genusperspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: