Mr Galahad

What goes around comes around

In Världen on 05 juni 2010 at 18:59

Varje nation har givetvis precis som varje individ rätten att försvara sig mot hot. Men var går gränsen till detta självförsvar?
Vore det exempelvis inom nödvärnsrättens råmärken om jag kapade grannens bil, kidnappade hans fru och barn om jag kände mig hotat eller misstänkte att man försökte frakta vapen och annat till hans hem som skulle användas mot mig senare? Givetvis inte, ett råd till den som svarar ja på den frågan bör nog uppsöka psykakuten.
Bara genom att granska listan på förbjudna varor till Gaza avslöjar att blockaden inte alls är en militär blockad mot militära mål som exempelvis man påstår om cement eftersom den möjligen kan användas av Hamas för att stärka sina positioner. (Något som dessutom är militärt irrelevant efter som Israels flyg inte har några problem att nå varje bunker och källare med sina bomber, betong eller vasstak spelar mindre roll). Nötter, kryddor, choklad och rullstolar riktar sig enbart och tydligt mot civila intressen och det är dessa som också blockaden riktar sig mot. Det är nämligen en kollektiv bestraffning mot det Palestinska folket som gett Israels fiende makten i deras land och dessutom en mycket kontraproduktiv metod som vi enkelt kan se efter alla dessa år av övergrepp som tvärtom stärkt stödet för Hamas och de andra extrema falangerna istället för att minska det, något som exempelvis rättvis och människorättslig behandling av Palestinier skulle ha gjort. Det är inte särskilt svårt att förstå att den som får sina barn, föräldrar och vänner mördade av ”kirurgiska anfall” lätt kan övertalas till att hata det folk som godtar denna fullkomligt horribla behandling av sitt grannfolk.
Den som vill ha förståelse agerar inte med vapen han agerar med ord och även Israels folk måste skörda det som de har sått med sina bomber, sin kulor och sin orättfärdiga bestraffning av Gazas civilbefolkning.
Nästa gång Israeliska liv går till spillo i denna konflikt så kommer världen till stora delar att rycka på axlarna och säga ”Skyll er själva” eller som Amerikanen säger ”What goes around comes around”.

//Mr G

Annonser
  1. Det är otroligt att Israel inte lärt sig något av historien. Vietnam, Afganistan (igen) och Irak visar klart och tydligt att man inte kan vinna militärt över en fiende som finns inom civilbefolkningen. Definitivt inte om man själv vill hålla sig till några som helst hyggliga regler. Dessutom visar de en synnerligen dålig förståelse för hur människor reagerar.

    Hur reagerar unga när de inte finns något hopp? De söker sig till de som bjuder det minsta hopp, vem det vara månde. Och det utnyttjar givetvis fanatiker. Så fanatikerna på båda sidor föder varandra. Det är bara att fundera på hur vi själva skulle reagera om Norge plötsligt isolerade Sverige och de enda som gjorde motstånd är Livets Ord. Ulf Ekman for president.

    Så vad är lösningen? Om du inte kan vinna, köp dem! Israel har den ekonomiska makten att köpa Average Ahmed. Han vill helst se sina barn växa upp tryggt med bra utbildning och jobb. Höj levnadsstandarden, bra skolor och hopp om en bra framtid. Skulle förhoppningsvis isolera fanatikerna. Bättre med en rik snäll granne än en rik elak som flyttar råmarkeringar när ingen ser. Eller som Bamse säger: Är man världens starkaste björn måste man vara snäll.

    Men så länge de på båda sidor låter sig styra av rena racister finns inget hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: