Mr Galahad

Ännu en gång så låter man de som utförde dådet utreda om det var fel

In Världen on 14 juni 2010 at 11:34

Israel skall själva utreda händelsen när nio människor dog då israeliska soldater bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara den 31 maj i år. Två internationella experter skall vara observatörer men de har inte någon talat (rösträtt) och kan också nekas tillgång till viktiga dokument och dessutom så ifrågasätts deras objektivitet.

Detta är västvärldens sätt att ännu en gång blunda för det som skett och de liv som stulits. Man har låtit Amerikansk militär utreda sina egna övergrepp runt om i världen, Abu Ghraib exempelvis, och där liksom i det nu aktuella fallet så kommer man förmodligen inte att finna någon övergripande skuld utan i så fall så kommer enstaka soldater eller underbefäl bli syndabockar.

Till detta närmast föraktfulla agerande gentemot de som förlorade nära och kära i räden kan man också addera Vita Husets uttalande.

”Vita huset i Washington konstaterade snabbt efter beskedet från Jerusalem att ”Israel nu tagit ett viktigt steg framåt genom att tillsätta en panel som utreder incidenten mot Gazakonvojen” Vidare förutsätter Washington att Israel är kapabelt att genomföra en ”opartisk och trovärdig” undersökning om händelsen och man uppmanar Israel att genomföra utredningen snabbt och att offentliggöra dess resultat.”

Skulle vi ha tillåtit Nazisterna att utreda sitt eget agerande? Skulle Haag godtagit en Serbisk utredning angående massmorden i det forna Jugoslavien? Godtog världssamfundet att att Palestina utredde morden på Israeliska idrottsmän i Munchen 1972? Nio Israeler dödades, vissa vid ett fritagningsförsök av den tyska polisen.

Likheterna är många. Båda grupperna försvarade sig, båda mot övermäktigt motstånd och både grupperna var civila. Skillnaden mellan dessa nio och de nio Turkiska invånarna är att de senare befann sig på internationella vatten när de attackerades medan de andra befann sig i den olympiska byn. Ja också det förstås, de senare blev attackerade av en statsstödd väpnad styrka med politiska motiv, dvs den Israeliska flottan och IDFs kommandostyrkor.

Eller hur var det nu??

//Mr G

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: