Mr Galahad

Visst är det intressant att man inte ens nämner kvinnors sexhandel

In Världen on 29 juni 2010 at 17:26

I alla sådana här sammanhang där man talar om sexköp så är sinnebilden en ensam man i en mörk bil som rullar fram till en stackars utsatt ung flicka ifrån en öststat som sedan låter torsken våldföra sig på hennes kropp för att hon annars riskerar stryk eller värre av sin hallick.

16% av de svenska männen har köpt sex enligt en undersökning som citeras, det innebär att var 6e man är en brottsling. Samtidigt påpekar Martin Grann att ”Man kan inte säga att det är genomsnittsmannen, utan det är oftare missbrukare och socialt belastade personer.” Med andra ord så menar man att 16% av de svenska männen alltså är missbrukare och/eller socialt belastade personer? Eller hur?? Där ska man nog börja dra öronen åt sig lite och fråga efter hur stort underlaget för denna anonyma undersökning var och hur man plockade ut underlaget av tillfrågade män.

En annan sak som jag finner rätt märkligt är hur man i samtliga sådana här sammanhang helt blundar för den sexhandel som kvinnor står för, dvs när de betalar en man för att ”eskortera” dem under varierande lång tid.

Solresor till Gambia, Dominikanska republiken och andra liknande länder är vanliga bland ensamma singelkvinnor.
Men det är kanske en annan sak när de ”hyr” en man som sällskap under en längre tid??

Kvinnorna själva kallar det för semesterromans men ser man rent krasst på det så  är det samma utnyttjande av fattiga för intima ändamål som sker världen över. Prostitutionen har många ansikten.

”Honorärkonsuln i Banjul sedan 1978 Robert Hardmark kan berätta att minst en tredjedel av de omkring 1.800 ansökningarna om visum och uppehållstillstånd som han beviljar årligen är sådana där den sökande har ingått äktenskap med en svensk eller en svenska.

– 600 per år, alltså, både män och kvinnor i olika åldrar, ”tar hem” en gambier till Sverige, säger han. Men det är klart vanligare att en kvinnlig turist gör det än en manlig.”

Vi kan sluta oss till att det sker, både män och kvinnor betalar fattiga människor för intima tjänster av olika slag. Skillnaden är att man rent generellt bara talar om när männen gör det.

Tydligen så är de fattiga kvinnorna mer utsatta än de fattiga männen?

//Mr G

 1. Ja du, Mr G, det är långt kvar tills vi får ett jämställt samhälle!

  Hela sexköpslagen är så dum att klockorna stannar men det som gör en mest upprörd är ju dubbelmoralen. Allt som män gör är äckligt och kriminellt, allt som kvinnor gör är romantiskt och lagligt – alldeles oavsett om det är exakt samma gärning.

  Suck.

  • Ja tyvärr har du rätt Ingrid.
   Men bara att vi talar om detta nu innebär ju en viss attitydförändring och även om det bara omfattar några få just i detta nu växer skaran med varje dag som går.

   Lagar och förordningar har alltid legat något årtionde efter folkets moral med undantag för de tillfällen när det går att vinna politiska poänger genom stiftandet av lagarna som i fallet med sexköpslagen. Någon dag kommer människor att titta tillbaka på vår nutid och undra hur fan vi tänkte.

   Allt gott.
   //Mr G

 2. Det är förjäkligt

 3. Skulle också vilja se media belysa det faktum att det i Norden är fler män som prostituerar sig, speciellt unga killar – där det är dubbelt så vanligt jämfört med tjejerna. Det är i princip samma schablonbild av prostitution varenda gång. Glöm heller inte att sexköperskan Kerstin Thorvall var en frisk fläkt som vågade välja bort äckliga gubbar till förmån för yngre män.

 4. Stackars män som är så oattraktiv så de nåste betala för att få sex.

  MVH Maria

  • Jag tror att du har missuppfattat hur detta hänger ihop.

   I så fall så måste vi ju rimligen säga samma sak om de medelålders kvinnor som låter sig tillbedjas av unga afrikanska ynglingar för några ynka kronor eller hur?

   Vad jag skriver om ovan är den schablonmässiga bilden av prostitution och blundandet för verkligheten som sker varje dag av moralpanik folket.
   Jo det finns de som faktiskt medvetet väljer att sälja sig utan att för den sakens skull må dåligt av det, deras historier finns att ta del av om man vill öppna ögonen och se hela bilden dvs. Skälet till att vi ens har trafficking är främst lagstiftningen som tvingat sexsäljarna att gömma sig och göra sitt förvärv i det fördolda.
   Om det skedde helt öppet så skulle de andra brotten som nu följer i sexhandelns kölvatten i princip försvinna eftersom de då inte skulle kunna konkurrera med den kontrollerade prostitutionen.

   Prostitution är inte lika med missbruk av droger, självdestruktivt beteende eller trafficking däremot så kan de vara en orsak till prostitution.

   //Mr G

 5. Den där DN-artikeln är intressant för den tar upp situationen för de unga männen i Gambia och hur samhället där ser på deras prostitution. Det framgår ganska klart att målet för många av männen är en relation som kan ta dem till Europa. På så sätt kan man säga att Thorvall uppfyllde målet för en av de där männen som hon tog med sig till Sverige, även om han lär ha hamnat på en flyktingförläggning när hon tröttnade på honom. Hennes bok Svart resa är förresten utgiven på Piratförlaget. Thorvall var sexmissbrukare och det dög ibland med äldre gubbar också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: