Mr Galahad

Alliansen hycklar om sin arbetslinje

In Samhälle on 15 september 2010 at 9:32

Partierna som tillsammans bildat ”Alliansen” har länge vurmat för att stötta företagandet, om fler startar företag så får fler arbete säger man och gör vad man kan för att minska kostnader och ta bort tvingande lagstiftning. Man har också gjort mycket för att försvaga fackens maktställning för att på så sätt minska de anställdas möjligheter att ta upp kampen mot orättvisa förhållanden och andra utnyttjanden.

Man verkar ifrån dessa partiers sida inte förstå eller kanske vill man inte förstå att när företagare ges möjligheten tjäna mer genom att sänka exempelvis lönekostnader (vilket traditionellt är den största kostnadsposten) så kommer de att ta den möjligheten även om det innebär att de som utför arbetet får oskäliga löner, avtal och skydd.
Man kringgår lagstiftningar och kollektivavtal för att göra sig några extra kronor på bekostnad av människor som ofta är underbetalda, överarbetande samt skuldsatta redan ifrån dag ett. 12 timmars arbetsdag med timlön på 12 kr låter som något som sker i Indien eller Kina men det är i själva verket verkligheten på en gård i Kristianstads trakten.

Restaurangerna som utnyttjar ungdomar på praktik, där de tvingas arbeta på OB-tid utan ersättning och sedan när praktiken är över så är de tillbaka ute i kylan för att nästa praktikant kommer in istället. Det finns åtskilliga företag som satt detta i system eller utnyttjar dem på ett eller ett annat sätt. Ingen kontroll av arbetsgivaren eller praktikantens uppgifter finns så det är ingen svårighet för den som saknar moral.

Vi går just nu mot en framtid där arbetarna, då som gör arbetet blir mer och mer livegna och alltmer saknar medel och verktyg att ta strid mot en arbetsgivare som behandlar sina anställde felaktigt. Alltfler har lurats av Alliansens skimär om att de är det ”Nya arbetarpartiet” när de i själva verket gjort allt de kunnat för att minska arbetarnas möjligheter att påverka eller ens kunna protestera när de blir felaktigt behandlade.

Ett arbetarparti stärker de arbetarnas rättigheter och fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder när företag inte sköter sig, de ger inte företagen större möjligheter och mer lukrativa sätt att missköta sig på arbetarnas bekostnad. Men så har det alltså blivit under ledningen av ”Det nya arbetarpartiet”.

Låt er inte luras det system Alliansen arbetar för har inte arbetarnas bäste för ögonen, deras väljarstöd består främst av de som sitter i dessa företags ledningar och för de har ingalunda heller sina anställdas väl och ve framför sina ögon i alla lägen. För den som varit med några år så är det uppenbart att de ”nya” moderaterna bara är blå dunster av skicklig marknadsföring som de slagit i våra ögon för att kamouflera deras verkliga agenda. Ge mer till de som har mer genom att ta ifrån de som har lite.

En slags inverterad Robin Hood politik om man så vill…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: