Mr Galahad

Den som misshandlar mår inte bra

In Världen on 15 september 2010 at 9:44

Oavsett om offret är ett barn, en kvinna eller en man.

I fallet med 2-åringen som misshandlats till döds så är det uppenbart att styvpappan mått mycket dåligt och att det är skälet till hans våld mot barnet.

Styvpappor är för övrigt den nästa vanligaste barnmisshandlaren i Sverige, den vanligaste är barnets mamma.

//Mr G

Annonser
 1. I en av dina länkar står ”En 65-årig kvinna i norra Värmland gav igen efter att ha blivit misshandlad av sin man ett flertal gånger”.

  Är det relevant, eller är det bara ett sätt för journalisten att försöka förmildra gärningen?

  Kvinnan knivskar alltså mannen.

  Journalisten verkar gå efter den feministiska principen att en kvinnas vittnesmål, som i detta fall är föremål för polisutredning, alltid är sant.

  Tänk om det hade varit en man som hade knivhuggit ”sin” kvinna. Skulle det då KUNNA stå att han ”gav igen”? Knappast.

 2. Enligt BRÅ så är det lika vanligt att pappor misshandlar sina barn som att mammorna gör det. Varför låtsas du inte som det?

  • Nej Karlsson det är enligt BRÅ ca: 66% män och 33% kvinnor som misshandlar barn i de yngre åldrarna men de 66%en männen innefattar både pappor och styvpappor och alla övriga manspersoner som kommer i kontakt med barnen varför siffrorna blir missvisande om man vill jämföra de biologiska föräldrarna. Utslaget på barn ifrån 0 och 18 år så syns inte detta.

   //Mr G

 3. Intressant att när det gäller misshandel av barn så är det män som står för en så stor del av våldet. Trodde det skulle vara mer jämt mellan könen.

  • Tja det beror ju på hur man ser på det givetvis.

   Man kan liksom SD säga att det är invandrare som står för den största andelen av brotten, vilket förvisso är sant, från ett visst perspektiv.
   Man kan välja att bortse ifrån vilka typer av brott som dessa ofta är inblandade i samt vilket socioekonomisk grupp de som begår brott rent generellt tillhör och hur stor del av denna grupp som utgörs av just invandrare.

   Ja rent generellt begår män fler brott än kvinnor, detta gäller såväl vålds som andra typer av brott med vissa undantag som exempelvis egenmäktighet med barn som kvinnor dominerar.
   Men det är inte så enkelt att man utifrån det kan säga att det är män som slår, misshandlar och våldtar lika lite som man kan säga att det är kvinnor som kidnappar sina barn.
   Man måste vidga vyn en aning och penetrera statistiken för att försöka utröna vilka dessa individer faktiskt är och varför de begår dessa brott. Först då kan man på allvar finna orsakerna och därmed möjligheterna att göra något åt brottsligheten.

   //Mr G

   • Både i ditt inlägg och i ditt svar till Karlsson lägger du fram statistiken som att det inte finns några andra faktorer att ta hänsyn till. Sen i svaret till mig ifrågasätter du att man använder statistiken på ett sådan sätt.
    Du tycker inte det finns en lite konflikt i hur du presenterar fakta och resonerar

    Sen är ditt svar till Karlsson väldigt intressant på det sättet att vad gäller männen är du noga att påpeka att det gäller alla män som barnen kommer i kontakt med. På vilket sätt skiljer kvinnorna sig i statistiken?

 4. När det gäller dödlig misshandel så ser det ut så här:

  Mellan åren 2000 och 2009 mördades sammanlagt 46 barn i Sverige.
  I 27 av fallen utfördes brottet av en biologisk förälder och i ytterligare fem av fallen var gärningsmannen en annan familjemedlem eller nära bekant. Bara fem gånger var det en styvförälder som var skyldig.

  – Det finns en vanföreställning om att styvföräldrar skulle vara överrepresenterade när det gäller dödligt våld mot barn, men det är faktiskt extremt ovanligt i Sverige, säger kriminologen Mikael Rying

 5. Letar och letar, men din information hittar jag inte. Den att styvpappor skulle vara den som misshandlar mest näst efter mammorna. Att 66% skulle vara män är väl inte helt fel. Men när barnen kommer upp i en viss ålder så är det misshandle av andra barn som är överrepresenterade. Det finns andra utredningar gjorda som visar på helt andra siffror. Som denna, dock lite gammal:

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=00061612961.pdf&url=/dynamaster/file_archive/050118/00738bf8599380b54baec384ba2ee2b4/00061612961.pdf

  Eller:

  http://www.fokus.se/2006/05/myten-om-den-elake-styvfadern/

  Och:

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Brottsutvecklingen_webb.pdf&url=/dynamaster/file_archive/081121/8f40c6556f4fb0fbcb0a2d4af6994353/Brottsutvecklingen%255fwebb.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: