Mr Galahad

Polisen struntade i att ordningsvakterna misshandlade gästerna

In Världen on 16 november 2010 at 11:22

http://svt.se/embededflash/2200291/play.swf
”Trots över ett 30-tal polisanmälningar mot vakterna på krogarna Push och Nivå i Göteborg så tog polisen inte tag i problemet förrän efter nästan två år. Nu riktas skarp kritik mot polisens brist på agerande.”

Det är precis just detta många av oss kritiker talar om. Hur man slentrianmässigt lägger ned förundersökningar, stoppar huvudet i sanden och blundar för det eller helt enkelt inte bry sig om att människor blir utsatta för övergrepp.
Gång på gång blir samma ordningsvakter eller poliser anmälda och gång på gång så ifrågasätter man inte huruvida det finns ett mönster i det. Är det rimligt att några få individer toppar anmälningsstatistiken eller är det möjligen så att det är individen det är fel på?

Man ifrågasätter av hävd vare sig de egna kollegorna eller ordningsvakterna utan tar deras ord för sanning trots att det exempelvis finns vittnen som säger rakt motsatt sak. Se exempelvis rättegången mot Anna Sjödin där ett nyktert vittne som också råkade vara juriststudent pekade ut ordningsvakten som aggressiv och provocerande vilket gick helt stick i stäv med vad ordningsvakten själv sade under ed, men utan att någon påföljd eller utredning skedde.

När någon faktiskt reagerar så struntar man i det med och låter maktmissbrukande individer fortsätta att begå övergrepp på övergrepp under skydd av lagen och tom med hjälp av polisen. Hur många av de som råkat ut för dessa ordningsvakter har blivit dömda för våld mot tjänsteman eller dylikt? Människor som alltså i själva verket varit offer för övergrepp och därför haft laga stöd att försvara sig själva enligt nödvärnsrätten.

Det måste till en förändring på hur man ser på de tjänstemän som har rätt att använda våld i tjänsten och de anmälningar som dessa får på sig. Man måste se till helheten och inte se varje anmälan som en enskild företeelse. Varje tjänsteman som utmärker sig i antalet anmälningar eller dess allvar måste tåla att granskas närmare. Den som inte gör det är nog inte ämnad för yrket i alla fall.

Annonser
  1. ”arje tjänsteman som utmärker sig i antalet anmälningar eller dess allvar måste tåla att granskas närmare.”

    Det borde vara självklart att den som får onormalt många anmälningar på sig måste tas ur tjänst och utredas närmre. Att det inte sker idag beror på den vanliga svenska naiviteten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: