Mr Galahad

Nu har det hänt igen, är det inte dags att reagera snart politiker

In Världen on 25 november 2010 at 10:41

Nästa gång är det kanske er son som ligger där efter att ha blivit ”omhändertagen” av poliser som inte klarar av att hantera människor utan att ta till så mycket våld att de riskerar livet på sina offer.

Den 21-årige mannen var såvitt denna bloggare kan utröna utifrån det som skrivits om det, mycket illa däran psykiskt och försökte medvetet skada sig själv innan den 4! poliserna dök upp. Den unga mannen fördes till häktet men där beslutade man om att skicka honom vidare till sjukhuset pga hans skadebeteende. Det är under denna resa till sjukhuset som hans hjärta slutar att slå och enligt de uppgifter som pressen publicerat så påpekade både ambulanspersonal vid själva gripandet och läkare när de ankom till sjukhuset faran i att tvinga ned en fysiskt stressad individ på mage med handfängsel på ryggen.

Den unge mannen dog senare av de skador han ådrog sig under polisinsatsen.

Likheterna med Osmo Vallo och flera andra liknande fall är slående och då återstår frågan om man ska kräva mer ansvar av dessa 4 poliser än man gjorde av de som orsakade Osmos död, de dömdes nämligen enbart för att ha bussat huden på honom, trots att han dog av helt andra skador.
Påpekas bör också att en av dessa poliser var aktiv i den numera ökända Norrmalmspiketen eller Baseboll-ligan som de döptes av pressen och samtliga fick behålla sina arbeten inom myndigheten.

Den hårdföra hanteringen av människor går igen i samtliga grenar av de tjänstemän som äger rätt att använda våld för att utföra  sin tjänst.
Få reagerar över att denna hantering är extremt godtycklig och att den enskilde individ som drabbas av mer våld än som är rimligt enligt proportionalitetsprincipen (Att våldsanvändningen ska stå i paritet till det brott personen gjort sig skyldig till eller misstänks för) har mycket mycket små möjligheter att få upprättelse eller ersättning för vare sig fysiska som mentala skador.

Ställ dig själv frågan: Om du befinner dig i ett upprivet tillstånd, oavsett skälen till detta. Hur reagerar du på att en polis eller ordningsvakt då börjar domdera och skrika eller kanske tom börjar att slå mot dig. Förmodligen med att reagera mycket negativt på behandlingen, kanske tom slå tillbaka (de flesta försöker ju trots allt försvara sig om de upplever sig bli attackerade) men dessa tjänstemän har då rätt att använda så mycket våld som det behövs för att gripa dig då.

Notera att jag skriver att de har rätt att använda det våldet inte att de måste eller ska göra  det. Den polis eller ordningsvakt som tar i lite extra eller struntar i hur du mår när du väl är gripen, löper mycket små risker att någonsin beivras för sina övertramp. Frågan jag då vill ställa till alla som vill lyssna är denna.

Är det rimligt och bra att vi har poliser som struntar i de människor de är satta att beskydda?
Ska vi tillåta att sådana individer får fortsätta agera på detta mycket omdömeslösa sätt?

Precis som vid alla andra brott så måste en polisman också tålas att bli ifrågasatt och avskedad om han inte håller måttet, då har han nämligen inte i yrket att göra.

//Mr Galahad

Annonser
 1. […] Nu har det hänt igen, är det inte dags att reagera snart politiker 25 november […]

 2. Polisen har INTE fällts för felaktig handling i Osmo Vallo fallet och i Göteborgs fallet. Det betyder att, enligt svensk lag, polisen är oskyldig. Samma gäller säkert i ovanstående fall. Skall vi slå vad?

  • De fälldes för att ha bussat hunden på den handbojade Osmo vilket man inte får göra.
   Men förmodligen så har du rätt, de kommer med stor sannolikhet inte heller att bli fällda för brott i detta fall.
   Detta beror på de oerhört långtgående rättigheter som en polisman har, rättigheter som i sin tur är beroende av att polismannen kan göra rimliga bedömningar av vad som krävs för att lösa den uppgift han står inför. Poliser är också människor, vilket innebär att de också blir trötta, irriterade och arga. Av just den anledningen måste därför polismän utstå en högre nivå av granskning och ha större krav på sig vad det gäller rätt beteende och rimliga handlingar än vi vanliga människor har.

   //Mr G

 3. Jag är så förbannat trött på att läsa om poliser som har till uppgift att beskydda medborgarna men som gång på gång visar sig både omdömmeslösa och rent kriminella. Summan av det hela slutar alltid med ”tjänstefel”
  Alla borde skaffa sig en egen Glock 9mm och sedan sköta sin egen rättsäkerhet.

 4. Händer allt för ofta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: