Mr Galahad

Om F-kassans utlåtanden gång på gång blir så här fel, så kanske de saknar den kompetens som krävs?

In Världen on 22 december 2010 at 10:45

Om man som privatperson tar in en expert som gör ett utlåtande, låt oss säga om hållfastheten av golvreglar när du ska bygga ett badrum på övervåningen.

”Om du ska bygga badrum där så undvik tunga material och badkar” säger denne expert.

Ett utlåtande som du sedan ignorerar för att någon annan sagt att jodå hustillverkarna tar alltid till i överkant när de dimensionerar reglarnas storlekar, så det ska nog gå bra det där. Vad händer då när taket rasar in och och du plötsligt har ett badkar i vardagsrummet?

Jo då får stå där med ”Idiotlampan” blinkandes över huvudet och snällt betala hela kalaset själv eftersom du ignorerade experternas råd.

 

Nu menar man på försäkringskassan att detta inte alls är något de behöver göra, lyda experternas råd alltså, de bedömer alltså att den interna kompetensen är fullt tillräckligt för att göra helt andra bedömningar än de externa experter de anlitat. Men vad händer när det visar sig att den interna kompetensen har fel?

Svaret på frågan är: Ingenting.

Att man gjort felaktiga bedömningar, underlåtit att lyssna till experter och på grund av detta orsakat inte bara onödigt lidande utan kanske också en persons död pga alla de faktorer som drabbar den som inte kan arbeta men inte tillåts få ersättning ifrån vår allmänna sjukförsäkring. Det behöver nämligen inte den statliga myndigheten ta ansvar för över huvudet taget.

Om en arkitekt gör fel och hans felkonstruerade hus rasar samman så är han skyldig att betala skadestånd till de som drabbats.
Om en Mekaniker gör fel och orsakar allvarliga fel på en bil så är också han skyldig att betala skadestånd till den som drabbas.

Men tjänstemän på våra myndigheter, de kan aldrig hållas för ansvarig om inte det rör sig om uppsåtliga fel. Inte heller kan myndigheten själv hållas till ansvar för att ha orsakat lidande, skada eller tom död pga felaktigt handläggande av dess tjänstemän.

Samtidigt måste man fråga sig om det nu är så att dessa handläggares beslut gång efter gång visar sig bli fel, orsaka onödigt lidande och kanske tom människors död. Är de då i så fall verkligen kompetenta att ta sådana beslut över huvudet taget? Vore det kanske på sin plats att ifrågasätta om den gigant på lerfötter vi kallar försäkringskassan verkligen är kompetent att sköta det uppdrag som vi, folket gett myndigheten genom vår folkvalda regering?
Vore det kanske på sin plats att ställa krav på de tjänstemän som har vårt försörjning och i förlängningen våra liv i sina händer för den händelse att vi blir sjuka?

 

//Mr Galahad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: