Mr Galahad

Ytterliggare undersökningar om familjevåldet som helt utelämnar mannen som offer

In Världen on 01 januari 2011 at 12:02

Titeln ”Barn som bevittnat våld mot mamma” säger redan en hel del om vart fokuset på undersökningen som är den största i norden i sitt slag, ligger.

Man talar om forskningen som att det rör sig om familjevåld men menar i princip alltid mäns våld mot kvinnor och barn. Forskning kring familjevåld borde i all rimlighet även innehålla våld mot männen som BRÅ tidigare konstaterat är avsevärt vanligare än vi trott tidigare. Eller ja, vad samhället trott tidigare. Vi som blivit utsatta för det vet ju att det existerar och det händer oftare och fler män än vi kan tänka oss.

Barn som utsätts för våld får inte rätt hjälp – vilket givetvis är något vi som samhälle måste göra allt vi kan för att se till att de får. Man menar att det inte tas helhetsgrepp om barnens situation och säkerhet ifrån myndigheternas sida. ”Barn måste få eget utrymme” säger man ifrån BUPs sida.
Även detta är något jag absolut håller med om. De barn som råkar befinna sig i en sådan familjesituation där en eller båda föräldrarna brukar våld eller andra övergrepp mot varandra eller barnen måste få den bästa hjälp som samhället kan ge. Vi vet ifrån andra studier att många barn som kommer ifrån sådana förhållanden växer upp och själva får svårt att leva normala liv utan våld och kriminalitet så ur ett samhällsekonomiskt och socialt perspektiv så är det sunda investeringar att hjälpa dessa barn.

Men det är en sak som ständigt retar mig med sådana här satsningar, undersökningar och myndighetsutövning. Det faktum att man helt bortser ifrån allt annat än den schablonartade bilden av pappan som slår mamman och eventuellt också barnet. Det finns idag forskning som påvisar att det motsatta inte alls är särskilt ovanligt. Man talar om att minst 30% och förmodligen mer av familjevåldet drabbar männen, alltså papporna.
De flesta av oss kan nog skriva under på att barn som bevittnar våld inte mår bra av det oavsett vem som slår och vem som blir slagen. Men varför talar man då alltid om papporna som slår mammorna eller barnen och aldrig om det motsatta? Mår barnet inte minst lika dåligt över att få se sin pappa bli misshandlad eller trakasserad av sin mamma?

Tittar man på den bild som framträder när man söker litteratur i detta ämne så blir man närmast bedrövad när man själv stått där med sönderskurna händer och armar efter att sambon gått loss på en man allt vasst hon kunde hitta.

Det är allmänt vedertaget tillåtet att misshandla en man om han exempelvis är otrogen.

”Barn som bevittnat våld mot mamma” borde om man var intresserad av att ta det där helhetsgreppet istället heta ”barn som bevittnar våld i hemmet” och innehålla forskning kring barn som bevittnat våld mot såväl mamma som pappa.

Utav de tio titlar som rekommenderas av brottsoffermyndigheten så tituleras 6 av dessa på sådant sätt att det är tydligt att de behandlar mäns våld mot kvinnor och/eller barn medan 4 av dem titulerade mer allmänt även om de förmodligen också endast behandlar samma typ av familjevåld.

Mig veterligt så finns det faktiskt bara en enda utgiven forskningsrapport i Sverige som behandlar våld mot både kvinnor och män i nära relationer och den publicerades under 2009. Nu över ett år senare, trots att man vet att det ingalunda är något marginellt problem att även män utsätts för detta våld  så talas det fortfarande i väldigt ensidiga termer kring ämnet familjevåld.

Man kan inte ta ett helhetsgrepp om något om man väljer att blunda med det ena ögat.

//Mr G

 1. Förutom det politiskt korrekta i vinklingen, tror jag det handlar om metodiken. Jag läste någon annanstans att den här undersökningen är baserad på personer som sökt hjälp på kvinnojourer och samtidigt som detta är en enkel och rättfram metod, så blir ju underlaget naturligt begränsat till kvinnor och barn. Att samla in ett komplett underlag och tränga genom mörkertalet skulle vara betydligt svårare.

  • Ja absolut men ack så nödvändigt om man vill förstå vad som orsakar familjevåldet.

   Det är liksom som om man försökte få ett frö att gro och växa sig starkt i ett glas vatten, visst du kan få en grön kvist men sedan finns det andra saker som måste till med och det kan du inte blunda för om du vill lyckas.

   //Mr G

 2. Något jag stör mig mer på är fördomen att barn som lever i familjer med våld har svårigheter med egna relationer och blir kriminella.
  Min farsa slog min mamma och tillslut mig, jag lever med en man som aldrig höjt handen, jag har en framgångsrik karriär och är inte det minsta kriminell.

  • Jag kan förstå det, jag har en liknande historia bakom mig med.
   Det är inget som är givet och det gäller långt ifrån alla som växer upp under sådana förhållanden men det ökar risken för att barnet ifråga hamnar snett i livet på olika sätt.
   Precis som mobbing, övergrepp, föräldrars missbruk etc etc ökar riskerna för att barnet skall utveckla olika problem senare i livet.

   Alltså, bara för att man växt upp under svåra förhållanden så betyder det ingalunda att man blir skadad för det.
   Man kan lika gärna växa upp under perfekta förhållanden och ändå bli skadad fast riskerna ökar givetvis om barnet utsätts för övergrepp av olika slag.

   Mvh
   //Mr G

 3. Ser att du länkar till A shrink for men.

  Här en annan site om du inte redan känner till den

  http://www.venusthedarkside.com/

  Och ett gäng videor

 4. Oj!

  Jag ville bara länka till serien Venus the dark side på youtube men nu blev det visst en jättevideo 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: