Mr Galahad

I grund och botten en bra idé men…

In Världen on 09 februari 2011 at 12:37

Den förutsätter att myndigheterna som ska ta besluten inte låter sig förledas och påverkas av de olika parterna såsom det tyvärr alltför ofta sker i just vårdnadstvister.

Därute i samhället finns det åtskilliga tusentals barn som förnekas kontakten med sin pappa, många av dem hålls utan skäliga grunder helt isolerade ifrån omvärlden, deras vänner, deras släkt och andra delar av sitt normala sociala nätverk. Barn som socialtjänsten, rättsväsendet och samhället vänt ryggen till för att de människor som representerar dessa instanser låtit sig förledas av hemska men gravt överdrivna eller helt uppdiktade historier. Det finns flera olika fall där dessa instanser tom varit medhjälpliga till brott för att deras representater blivit så fullkomligt lurade av moderns historier att de försvarat sina handlingar även efter att barnet hittats och lämnats över till fadern igen.

Kan man garantera att ett sådant lagförslag inte bara blir ytterliggare  ett sätt att frånta även de pappor som har gemensam vårdnad möjligheten att bestämma vad som är bäst för deras barn. Notera att man detta problem existerar enbart i de fall där föräldrarna har gemensam vårdnad varför man kan sluta sig till att det inte finns tillräckliga skäl till att frånta den ena parten vårdnaden. Man vill alltså att en person som i princip kan vara vem som helst som lever i ett separerat föräldraskap ska omyndigförklaras för att den ena parten vill sätta barnet i vård.

”The road to hell is paved with good intentions”
– Saint Bernard of Clairvaux

Vore det i så fall inte mer rimligt att familjerätten får i uppdrag att fastställa om barnet behöver sådan vård och om den ena parten vägrar samarbeta frånta denna

vårdnaden i så fall? Istället för att skapa en helt ny och oprövad lag så kan man på så vis använda redan existerande regelverk för att möta även detta problem.

Samhället har under de senaste årtiondena gjort flera hastigt genomförda lagförändringar som i efterhand visat sig inte varit så genomtänkta och skapat nya problem istället för att bara lösa de gamla. Dessa lagändringar har orsakat felaktiga domar, stor skada för både offer och oskyldigt anklagade samt skapat en miljö där normalt ungdomligt beteende faktiskt blivit straffbart. Hur många gånger ska vi göra samma misstag innan vi lär oss att inte göra sådana förändringar utan att ha analyserat orsaker, samband och konsekvenser ordenligt först.

Jag lider med de barn som utsätts för olika övergrepp och dessa ska givetvis få all hjälp de kan få men det kan göras utan att vi orsakar fler problem när vi löser deras.
För att lyckas med det så måste man emellertid låta inte bara de som möter dessa barn och deras mödrar komma till tals utan också ta med de som möter pappor och barn som blivit illa behandlade av sina mödrar/kvinnor. Rättsväsendet och följaktligen de vårdande instanserna är ännu inte mogna att möta  barn som utsatts för PAS eller liknande och därför riskerar sådana här lagstiftningar att orsaka mer problem och skador än den löser.

Propagandan för denna lagändring är lätt att svälja, det är självklart för de allra flesta av oss att 4-årige Agnes ska få den hjälp hon behöver. Hennes pappa är dömd för hot mot hennes mamma och hon är utåtagerande och visar tecken på ångest etc. Agnes är emellertid fiktion men i verkligheten så kan det faktisk vara så att Agnes mamma skapat denna ångest hos dottern genom att fjärma henne ifrån pappan vilket då skapar en liten tjej som övertygats att vara rädd för/hata sin pappa trots att hon innerst inne älskar honom.

Vi vet inget om detta fall men våra myndigheter som ska avgöra detta består av människor som utsätts för och påverkas av propagandan likt den där ”Agnes” fall beskrivs. Fall som faktiskt inte är representativa för verkligheten och som inte på något sätt är den enda verkligheten.
Därför vill jag inte se fler verktyg för att frånta föräldrar rätten att bestämma över vad som är bäst för deras barn utan att man först lärt sig allt man kan lära sig om vilka typer av utsatthet barn kan utsättas för och då i synnerhet de som inte syns.

Läs mer om PAS här, här, här och här

//Mr Galahad

Annonser
 1. Håller med om din rubrik. ”I grund och botten en bra idé men…”
  Som du skriver så förutsätter det nog att professionaliteten ökar hos de som har att handlägga frågorna.
  Nej, till flera separeringsverktyg. Ja till barnens bästa.

 2. ”…utan också ta med de som möter pappor och barn som blivit illa behandlade av sina mödrar/kvinnor.”
  Ditt inlägg föll lite där för mig. Jag är inte en mans kvinna. Lika lite som min flickvän är en kvinnas kvinna.
  Man märker att du vill framstå som jämställd i dina texter, vilket är bra, men man märker också att du inte är helt jämställd. Så tänk efter innan du publicerar något, skriver du så för att du tycker det, eller skriver du så för att du är trött på ‘mannens roll i samhället’.

  • Jag talar inte om ägandeskap eller något annat utan om relationen till den aktuella kvinnan.

   En man som blivit misshandlad, fysiskt eller psykiskt av sin kvinna (sambo/fru/flickvän) eller ett barn som blivit utsatt för PAS av sin mamma måste också få möjlighet att bli hörd precis som de som blivit utsatta av sina fäder/män. Det finns inte en sida av detta mynt utan många många fler. Det är dags att vi även i samhällsdebatten tar hänsyn till dessa med.

   Vad jag är trött på är att ständigt matas med uppgifter om att män gör si och män gör så, uppgifter som modern forskning faktiskt motbevisat i många fall men som fortfarande florerar.
   ”Män är farliga för sina barn”, ”Män är djur”, ”Män slår och våldtar”, ”Sverige är världsmästare i våldtäkt” bara för att räkna upp några få citat ur media.

   Är det märkligt om alla vi män som inte figurerar i statistiken, dvs de allra flesta av oss, blir förbannade till slut?

   //Mr G

 3. Håller helt med i ditt inlägg, och passar samtidigt på att beklaga över dina personliga erfarenheter i ämnet. Väldigt trist när det blir på det viset.

  // Anders

  • Tack och tack.
   Ja det är trist fast jag skulle faktiskt inte vilja ha gjort det annorlunda om jag kunde göra om det eftersom det gjort mig till den tänkande individ jag är idag.
   Erfarenheten till trots så öppnade den mina ögon för en verklighet som inte jag visste fanns.

   //Mr G

 4. Håller på och lär mig hur detta ”nya” område ser ut…
  Fann följande länk som kan vara av intresse att ta del av…;
  http://www.unt.se/debattspecial/uppsala-mansjour-vill-ha-mer-rattvisa-1239185.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: