Mr Galahad

Modern slavhandel en kvinnosyssla?

In Världen on 25 februari 2011 at 10:47

Nu undrar ni säkert vad jag menar med den titeln, eller hur. Jag skrev den efter att ha läst denna artikel om importerade surrogatmammor som hölls fångna i en ”babyfabrik” av just en kvinna.

Trafficing och andra brott av slavhandels karaktär är ett mycket kontroversiellt brott som de allra flesta förmodligen utgår ifrån begås till nästan 100% av män utan skrupler.

Men en rapport som släpptes av UNODC (United Nations Office On Drugs and Crime) pekar faktiskt på det rakt motsatta.

”The data gathered on the gender of offenders in 46 countries suggest that women play a key role as perpetrators of human trafficking. In Europe, for example, women make up a larger share of those convicted for human trafficking offences than for most other forms of crime”

Låt oss stanna upp och suga i oss vad som sades ovan. Kan det verkligen vara så att kvinnor spelar en större roll i slavhandeln än någon någonsin trott, en nyckelroll säger författaren. Ofta är den fd offer som blir förövare och arbetar med att locka nya unga kvinnor till ett liv i slaveri.

En annan intressant del av rapporten talar om vilka som utnyttjas och hur (i vart fall där offrens ålder och kön noterats).
När man talar om just denna typ av brott så tänker de allra flesta på unga kvinnor eller barn som utnyttjas sexuellt av vanliga män som inte bryr sig om vem de sätter på bara de är unga.  Det är en fasansfull tillvaro som vi nog alla kan vara överens om är ovärdig och gravt kränkande.

Men det finns en annan sida av myntet med, trafficing gäller även rent slavarbete både i hemmen och på fält eller i gruvor, de två sistnämnda drabbar dock enbart män och nästan alltid svarta män som försöker fly ifrån krig, våld och övergrepp. Omkring 12% av alla offer för trafficing (som man upptäckt dvs) är män och ytterliggare 9% är pojkar och förhållandevis få av dessa hamnar i sexhandeln.

Trafficing har länge varit synonymt med unga flickor som likt filmens ”Lilja” kidnappas, våldtas och sedan tvingas till att sälja sin kropp. Verkligheten enligt denna rapport ifrån UNODC är att detta endast är en liten del av den stora verksamheten, ca: 13% för att vara exakt.
Med det sagt att de övriga 66% (vuxna) kvinnor inte hamnar i sexträsken utan bara att det är en orättvis bild av brottet. En bild som är skapad för att ge största möjliga uppmärksamhet och ilska över att detta sker. Problemet är att man i arbetet med att skapa den uppmärksamheten gör människor blinda för de andra delarna av myntet.

Som till exempel att det ofta är just kvinnor som är förövarna.

//Mr G

Annonser
 1. Jo det är självklart att det måste finnas kvinnor inblandade för att kunna locka in de unga tjejerna i den här handeln. De äldre kvinnorna är där för att inge förtroende och för att ge vägledning. Dock undrar jag hur många av de unga tjejerna som verkligen blir lurade, jag menar, det kan ju inte vara någon nyhet för någon att unga kvinnor främst är intressanta ur ett sexhandelsperspektiv. Så okunniga kan inte tjejerna i Moldavien m.fl. länder vara att de inte vet vad som väntar.

  Kvinnliga medhjälpare vid brott finns det gott om. Michel Fourniret gifte sig med en kvinna, Monique Olivier, för att hon skulle agera lockbete och skaffa honom unga kvinnor som han kunde våldta och mörda. Det gick till så att han körde bil, hon satt bredvid och när de såg ett offer stannade han bilen och hon hjälpte till att övertala flickan att sätta sig i bilen.

  I utbyte skulle han hjälpa henne att mörda hennes exman (vilket han aldrig gjorde). De träffades genom att hon skrev brev till honom i fängelset.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Fourniret (”Jungfrumördaren”)

  • Ja det kan man fråga sig. Samtidigt vet jag av erfarenhet att många unga flickor är otroligt naiva och köper vad som helst bara det kommer i en fin förpackning. (Då syftar jag på storyn som de för höra). Jag har spenderat åtskilliga timmar med att försöka tala om för sådana hur världen faktiskt fungerar. Exempelvis; en modefotograf sitter inte på facebook eller motsvarande och surfar runt för att hitta nya ansikten. Det är en helt annan typ av individ som gör så.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: