Mr Galahad

You can’t handle the truth!

In Samhälle on 28 februari 2011 at 14:25

Nyligen inträffade en incident utanför en flyktingförläggning där människor kastade ägg, skanderade främlingsfientliga slagord och betedde sig allmänt hotfullt. Skälet till att dessa människor befann sig där var att de trodde att några av de flyktingar som bodde på förläggningen begått ett synnerligen grovt brott, en gruppvåldtäkt mot en 11-årig flicka.

Problemet var att något sådant brott aldrig ägt rum, ingen liten flicka hade blivit utsatt för någon våldtäkt. Allt var bara ett nätrykte som grundade sig i en anmälan om sexuellt ofredande (ovälkomna smekningar på ryggen odyl) som blåst utom alla proportioner och möjligen kunnat sluta mycket olyckligt om inte en väktare lyckats skrämma den skanderande gruppen därifrån.

Det kommer alltid att finnas människor som låter sig styras av rykten, som inte ifrågasätter information som de får oavsett hur

Lynchningar är ett ting ur det förflutna eller?

tveksam källan än kan vara. Människor som kanske mer än gärna tar lagen i egna händer eftersom de tror att vårt svenska rättsväsende blundar eller skyddar olika förövare hur ologiska deras argument än kan vara.

Nästa gång kanske det inte finns någon väktare, eller så är demonstranterna fler och skräms inte lika lätt och då kan det drabba vem som helst av oss som råkar komma i vägen.  Dessa extrema krafter är desamma som argumenterar för att exempelvis hänga ut brottslingar och höja straff eller tom införa dödsstraff. Är det något vi är beredda att godta för att blidka dessa krafter? Deras syfte kan verka gott men vägen till helvetet är kantat av goda intentioner.

Jag är den första att erkänna att jag gärna skulle ha en annan åsikt men människan rent generellt kan inte hantera sanningen i sådana här frågor. Det har gång på gång bevisats av arga folkmassor som misshandlat gamla gubbar som råkar heta samma sak som en misstänkt barnvåldtäktsman, försökt att bränna upp deras hem med dem kvar i huset för att inte tala om mördat dem som hämnd för vad andra förövare gjort eller som i detta fall begått brott för vad som ryktats ha hänt en liten flicka.
Många av oss kan begå ohyggliga brott mot andra bara vi tror att våra handlingar skyddar något stackars litet barn eller en försvarslös kvinna, det är samma fenomen som terrorismen bygger på.

Ändamålen helgar medlen – problemet är att när man passerat den gränsen, när man själv börjat begå de brott som man en gång började sin kamp emot så har man också blivit det som en gång var målet för kampen.

Annonser
 1. […] utanför boendet. Om de hade fått tag i någon där, vad hade de gjort då? Så jag håller med Mr Galahad att det är ett helt käpprätt åt skogen beteende. Men borde man kanske istället ha skrivit 2 […]

 2. Rykten? PI rapporterade om händelsen på badet efter att ha kontaktats av flickans föräldrar.. Det finns sen video på aktionen på youtube, som visar att man inte alls skrek sådant, och på diverse forum osv finns folk som var med och hävdar samma sak.
  Men visst, Aftonbladet och Expo är nog mycket mer pålitliga.. dom har ju aldrig ljugit förr.. gång på gång? Suck. Vakna.

  • Om man ser till de påståenden om pojkarnas övergrepp på flickorna så finns det flera detaljer som även om de är hemska gör det rätt osannolikt att händelsen gick till såsom det beskrivs. Det PI beskriver är deras uppfattning av händelsen precis som aftonbladets och föräldrarna också gör. Ingen av dem var där och kan därmed inte veta vad som hänt och sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan.
   Om du kan visa på källan till ditt påstående om videon så lyfter du genast ditt argument ifrån att vara just ett rykte, annars så bär du ju ännu mindre trovärdighet än exempelvis Aftonbladet som faktiskt ändå granskas vilket inte du gör.

   Uppvaknandet behöver nog du själv göra. Världen är inte svart och vit och även PI påverkas av egna åsikter när de skriver om händelser precis som alla andra. Man får lära sig att greppa detaljerna och väga vikten av dessa kritiskt mot vad som är känt, fundera över om det är sannolikt att en anmälan om sexuellt ofredande egentligen rör gruppvåldtäkt mot barn (vilket skulle vara den lämpliga nivån om nu händelsen gått till såsom det beskrivs bla på Flashback etc). Varför har man då ifrån anmälarens sida tonat ned det hela istället för att förstora upp det vilket vore mer naturligt för närstående till offren. Gör en egen analys av vad som sägs (ryktena) och vad som är känt (anmälan om sexuellt ofredande) och se om bitarna faller på plats.
   Ha i åtanke att det råder förundersökningssekretess och att de enda som faktiskt vet är offren och de misstänkta förövarna varav inga ännu hörts av polisen vad jag förstått.
   Att då som dem springa iväg och ”demonstrera” med äggkastning och olika verbala slagord (Jo jag tror faktiskt mer på vad väktaren sagt än de säger i det fallet, har har nämligen inte något skäl att ljuga om vad han hört vilket de som var där i allra högsta grad har. Den gruppen människor har ju inte heller direkt gjort sig kända som särskilt pålitliga och laglydiga) för att på något sätt ta lagen i egna händer är helt enkelt inte vare sig smart eller rätt.
   Den gruppen som gjorde sig skyldiga till vad det nu gäller är med all säkerhet inte ensamma på det boendet men det struntade dem i. Vad dessa människor kände när det står ett antal maskerade människor som kastar ägg och skriker på ett språk de inte behärskar kan man bara sia om men jag tror att vi kan anta att de blev riktigt rädda med tanke på vad de flytt ifrån. Men vad gör det, huvudsaken är väl att de som var där fick utlopp för sitt pubertala behov att skandera ut sina främlingsfientliga åsikter mot ett antal barn som råkar vara födda med fel färg och i ett land där de riskerar eller kanske rent av redan utsatts för brott och övergrepp som får den här historien att likna knuffen på dansgolvet som blev sexuellt våld i den svenska genusforskningen.

   Problemet med ert resonemang är att ni inbillar er att ändamålen får helga medlen, det är okej att skrämma helt oskyldiga människor för då kanske de skyldiga tänker sig för nästa gång eller för att dra det till sin spets. Det är okej att tortera terrormisstänkta för de kan ju veta något och de andra som är fria ska skrämmas för då kanske de tänker sig för nästa gång. Donald Rumsfeldt, ex presidenterna Bush och många andra har exakt samma resonemang.

   Newsflash: Det är inte försvarbart att bryta mot våra egna lagar för att straffa de som bryter mot dem, då har man själv blivit vad man ville bekämpa.

   //Mr Galahad

 3. ”Om man ser till de påståenden om pojkarnas övergrepp på flickorna så finns det flera detaljer som även om de är hemska gör det rätt osannolikt att händelsen gick till såsom det beskrivs. Det PI beskriver är deras uppfattning av händelsen precis som aftonbladets och föräldrarna också gör. Ingen av dem var där och kan därmed inte veta vad som hänt och sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan.”

  Så föräldrarna vet inte vad som hände? Det är ju för sjutton dom som upprättade anmälan och som skrev till PI, och som återgav vad som skedde.. Du försöker bara hitta ursäkter verkar det som. Faktum är att Aftonbladet ljuger.

  Ja, video från aktionen finns på youtube. Där finns också foto på ett av ”barnen”.. http://www.youtube.com/watch?v=EhRYfL8qrdQ
  Dom håller ett litet tal, försöker gå in i byggnaden, ber dom komma ut.. Kastar några ägg. Oj oj. Ring Säpo!

  ”Newsflash: Det är inte försvarbart att bryta mot våra egna lagar för att straffa de som bryter mot dem, då har man själv blivit vad man ville bekämpa.”

  Nej.. och säg inte det som det är fakta heller. För det bygger på en UPPFATTNING att all lag och alla brott är likvärdiga. Hur många tycker egentligen det i allmänhet? Blir du alltså likvärdig med en pedofil om du kastar ägg mot hans hem? Larv säger jag.

  PS. Var vänlig och klumpa lagom, vadå ”ert resonemang”? Jag har noll kontakt med den här gruppen..

 4. ”Men vad gör det, huvudsaken är väl att de som var där fick utlopp för sitt pubertala behov att skandera ut sina främlingsfientliga åsikter mot ett antal barn som råkar vara födda med fel färg och i ett land där de riskerar eller kanske rent av redan utsatts för brott och övergrepp som får den här historien att likna knuffen på dansgolvet som blev sexuellt våld i den svenska genusforskningen.”

  Och detta VET du? Vilket trams. Det är inte ens barn! Det är folk som enligt egen uppgift är 17 och i verkligheten troligen är ännu äldre.. Norsk press avslöjade att bara ca 7% av sådana här flyktingbarn uppger sin faktiska ålder.

  Vi som varit med ett tag känner igen detta. Förr i tiden kallades detta ”ankarbarn” och det var en välkänd bluff.. Och det är det fortfarande.

  • Men du lider inte alls av några förutfattade meningar av främlingsfientlig karaktär, eller hur?

   Du menar att du VET deras ålder bättre än de som arbetar med dessa barn, du menar att du VET att dessa barn inte alls är barn utan bluffar, du VET att de i själva verket inte alls flyr ifrån övergrepp och våld utan av andra skäl. De kommer företrädesvis ifrån Irak och Afrika och det är ju trevliga ställen som är kända för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Du VET också att föräldrarna, de som alltså inte var där, har uppgett att kläder tagits av etc men polisen förnekar det.

   Intressant att du menar dig ha ”varit med ett tag” och trots det inte ens inser dina egna förutfattade meningar som du än så länge inte lyckats belägga med en enda liten källa.
   Jo jag har också sett filmen där bilden på en grabb figurerar, min gissning är att han är runt 16, kul att man menar att människor med skägg inte kan vara barn.
   Själv så fick jag börja raka mig och visa ID för busschaufförerna som inte trodde att jag var under 16 ifrån det att jag var 14 år och svenskare än mig är det bara lapparna som är. Så den bilden säger inte ett skit förutom att folk är dumma i huvudet som tror på allt som sägs utan att ha mer på fötterna. Fast det var iofs inget nytt i det.

   Hela ditt resonemang är som ett stort gungfly som ger vika om man trycker lite med foten. Mig veterligt så är gammelmedia de enda som citerat ur anmälan varför deras källa blir mer trovärdig än någon som kanske eller kanske inte är ett av barnens föräldrar och kommer med uppgifter som rimligen borde finnas med i anmälan men uppenbarligen inte gör det. Varför gör de i så fall inte det?

   Det finns några alternativ:

   1. Polisen ljuger om innehållet när de talar med media. (Ganska osannolikt eftersom de inte har något skäl för att dölja detta och definitivt inte försöker skydda flyktingar)
   2. Innehållet i anmälan stämmer inte med verkligheten. (Även det rätt osannolikt eftersom det inte finns några skäl för att anta det).
   3. Aftonbladet väljer att felcitera ur anmälan för att tona ned händelsen i något slags konspiration för att skydda invandrare. (Eh ja vad ska man säga, ring Dan Brown någon)
   4. De individer som kretsar på nätet förstorar medvetet eller omedvetet händelsen pga den traumatiska känslan som alltid förekommer i sådana här fall. (Utan tvekan den mest sannolika förklaringen till att nätskvallret och anmälan skiljer sig åt så skarpt.)

   Du får givetvis välja att tro vad du vill men kom inte till mig och snacka om att vakna innan du kan vederlägga dina argument med vettiga resonemang och/eller fakta istället för lösrykta påståenden om vad norsk press visat, eller den och den individen sa eller inte.

   Ska jag förresten tolka dig som att ”små brott” är rätt att begå så länge det är riktat mot ”större brottslingar”? Vart drar du i så fall gränsen bara så att vi andra kan få veta vad som är okej att göra och inte.
   Goddag yxskaft….

   //Mr G

 5. Jag menar att jag vet vad dom själva uppgivit: Vilket är 17 år. Och jag vet att norsk media (VG Nett) granskat ”flyktingbarns” påståenden om sin ålder och funnit dom vara trams. Jag har även sett bilder på flera.. Och sen minns jag detta fenomen från förr dessutom.

  Ingen källa? Vad är videon då? Den visar att media ljuger om aktionen i sig.

  ”Mig veterligt så är gammelmedia de enda som citerat ur anmälan varför deras källa blir mer trovärdig än”

  Vadå veterligt? Hela tiden hävdar du att du vet därför att det står i aftonbladet! Såg du dom göra detta? Nej så sluta hyckla och applicera denna dubbla standard då.

  16..? Det är tom yngre än uppgiven ålder. Du måste vara väldigt dålig på att uppskatta ålder, eller så har du något ”PK-handikapp” som hindrar dig kanske.

  • 17 år är fortfarande ett barn enligt barnkonventionen och svensk lagstiftning.

   Du har inte frågat dig hur det kan komma sig att en norsk tidning kan komma fram till helt andra slutsatser än vad svenska myndigheter tillsammans med övriga EU och i många fall även UD myndigheter gjort? Kan det vara så att den norska tidningen, som du fortfarande inte angett någon källa till, har egna skäl till att få just de slutsatserna än att ”visa sanningen”? Det finns inte en enda tidning i världen som inte styrs av dess redaktions politiskt färgade åsikter och det gäller även Norska.

   Om du kan lyfta ditt rykte om vad du läst i någon norsk tidning och visa den artikeln samt varifrån de fått sina uppgifter och den källan är tillförlitlig så kanske du kan få mig att lyssna.

   Beträffande videon så såg jag en olaglig demonstration, med förtäckta hot på plakat och i det som sades med megafonen som också innehöll anklagelser som inte förekommer i anmälan vilket sannolikt innebär att man gjort sig skyldig till förtal. Vad såg du?

   Så du menar att innehållet i anmälan inte är en trovärdig källa till vad som hänt?

   *Ler* Du jag vet inte hur gammal du tror att jag är men jag stod i krogdörren under ett antal år på 90-talet och att bedöma åldrar hör liksom till det jobbet. Sedan är det givetvis ofta väldigt svårt att göra den bedömningen och jag har mött både 25-åringar som sett ut att vara under 18 och 14-åringar som sett ut att vara 20. Det är därför vi har ID.
   Den svårigheten ökar dessutom när den man ska göra bedömningen på är av en härkomst som gör dem olika. Ta tailändska kvinnor exempelvis.

   Det är också därför man utreder dessa flyktingars ålder istället för att förlita sig på en bedömning utifrån utseendet. Givetvis finns det dem som ljuger om sin ålder och i själva verket är över 18 men det är nog snarare dem som representeras av de 7%en. Varför jag tror det? Jo jag har nämligen arbetat i en organisation som bla erbjöd dessa ensam kommande flyktingbarn sysselsättning tillsammans med svenska barn och ungdomar för att integrera dem i vårt samhälle och ge dem bättre förutsättningar för att bygga sig ett liv här. Totalt sett så har jag haft med 100-tals sådana barn och göra och INGEN har gett mig några tvivel om de varit barn eller ej.

   Däremot så har jag många gånger mött sådana som Nordisk Ungdom, människor som inbillar sig en massa strunt som att tidningarna medvetet skulle publicera helt fabricerade uppgifter för att skydda flyktingar och utifrån det ursäktar sitt eget dåliga beteende och brott. Flera av dem går också omkring och tror att de Nazistiska dödslägren är en stor bluff för att skydda och ge judarna fördelar. De har inte varit där, de har inte forskat i ämnet utan läst en artikel eller lyssnat på någon som hävdar att det var så. Dvs de tror på ryktet och struntar i fakta.

   Handikappet är inte mitt och det kallas selektiv varseblivning eller enkelt uttryckt man ser det man vill se.

   ”Enligt anmälan ska de unga männen, mellan 5-7 stycken, bland annat ha strukit flickorna över ryggen och benen.
   – De har blivit tagna på rygg och ben och rumpa. Inga kläder har tagits av och det har inte tagits innanför kläderna enligt anmälan. Man ska även ha separerat pojkarna och flickorna från varandra, man tryckte in pojkarna i ett hörn och höll dem där när man gav sig på flickorna, säger Diana Sundin på polisen i Västerort som tagit del av polisanmälan.”

   Eller ljuger Aftonbladet om vad denna polisen berättat för dem också?? *Trött är bara förnamnet*

   //Mr G

 6. ”1. Polisen ljuger om innehållet när de talar med media. (Ganska osannolikt eftersom de inte har något skäl för att dölja detta och definitivt inte försöker skydda flyktingar)”

  http://bortkopplad.se/bloggo/2010/07/07/mangkulturella-brander-och-medias-logner/

  ”2. Innehållet i anmälan stämmer inte med verkligheten. (Även det rätt osannolikt eftersom det inte finns några skäl för att anta det).”

  Eller så.. Häng med nu (du verkar ha svårt för det) så har inte Aftonbladet tillgång till anmälan eftersom sådana inte är offentliga när offren är såhär unga.

  ”3. Aftonbladet väljer att felcitera ur anmälan för att tona ned händelsen i något slags konspiration för att skydda invandrare. (Eh ja vad ska man säga, ring Dan Brown någon)”

  Se ovan.

  ”4. De individer som kretsar på nätet förstorar medvetet eller omedvetet händelsen pga den traumatiska känslan som alltid förekommer i sådana här fall. (Utan tvekan den mest sannolika förklaringen till att nätskvallret och anmälan skiljer sig åt så skarpt.)”

  Se 1 och 2.

  PS. Ursäkta att jag byter sig här, men då jag träffade på dig på en annan blogg där jag flera gånger använt ett annat namn (skrev bara ”trött” här för att du är så tröttsam och att jag egentligen bara ville skriva en kort kommentar) så är det väl bättre att jag klargör att det är jag i båda fallen.

  • Du menar väl ändå inte på fullaste allvar att det där blogginlägget ska bevisa att polisen ljuger för att skydda flyktingar?? Det är ju så subjektivt som det går att få.
   Han var där och såg vad som hände men beskriver det inte för att låta läsaren dra sina egna slutsatser utan vi förväntas bara köpa hans ord och hans uppfattning om vad som hänt.

   Beträffande Aftonbladet så bör du läsa artikeln en gång till långsamt så att du förstår det som står där.

   //Mr G

 7. Skit i min PS.. Nu virrade jag till det, det var inte ens du. :/

 8. ”Ska jag förresten tolka dig som att ”små brott” är rätt att begå så länge det är riktat mot ”större brottslingar”? Vart drar du i så fall gränsen bara så att vi andra kan få veta vad som är okej att göra och inte.”

  Kan du inte tänka själv? Är lika allvarligt att kasta ägg som att begå pedofila sexövergrepp? Det är enkel fråga: Ja eller nej?

  • Japp där kom det! Jag har suttit och väntat på att någon skulle lägga pedofilkortet när det gäller den här händelsen.

   Läs på om vad pedofili egentligen är och hur man definierar en sådan, inte ens hälften av de som dömts för våldtäkt mot barn är pedofiler.

   Äggkastning kan möjligen rubriceras som förargelseväckande beteende dvs är i ungefär samma klass som att pissa offentligt.
   Hets mot folkgrupp, hot och i förlängningen kanske misshandel eller ännu värre är betydligt allvarligare brott.
   Vem är det som försöker tona ned händelsen nu egentligen? Fast det är klart när det är svenskar som begår brott riktade mot invandrare så är det kanske en annan sak.

   Som jag ser det så finns det ingen individ som har rätt att begå brott mot någon annan oavsett vilka svepskäl denne vill skylla ifrån sig med och avsett digniteten av brottet.
   Vi har lagarna för en anledning och vi har också ett rättsväsende av en anledning. Det är deras uppgift att ta emot anmälan, utreda och åtala där brott kan styrkas.
   Visst det blir fel ibland, myndigheterna består av människor och de gör misstag men det innebär inte att någon annan får ta lagen i egna händer bara för det.

   Börjar vi rucka på det och blunda för sådant här beteenden så har vi snart fullskaliga lynchningar, sådana grupper som Nordisk Ungdom kommer inte att bry sig om bevis eller annat utan kommer då att hänga (kanske bokstavligen) den de uppfattar som brottsling, oavsett om han/hon verkligen är det eller ej.
   Så då tvingas folk beväpna sig för att skydda sig själva och sina nära o vips så har vi samma situation som i staterna med ett av världens högsta mordstatistik.

   Så nej, det är ett allvarligt brott att begå sexuella övergrepp ja men det ger ingen rätt att av den anledningen ge sig på misstänkta förövare.

   //Mr G

 9. PS. Kan du inte applicera din fantastiska talanger vad gäller åldersbestämming på detta ”16åriga flyktingbarn”?

  16 år? Som sagt.. vakna för h’lvete.

  • Vad har denna individ med det hela att göra öht?

   Sedan kan inte jag med säkerhet säga om han är 16 eller 20 det är som sagt därför sådana som honom utreds för att så långt det är möjligt fastställa åldern.
   Jag inbillar mig att de som arbetar med den saken gör det bättre än du och jag.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: