Mr Galahad

Vad driver en våldtäktsman?

In Världen on 08 mars 2011 at 10:14

Det mediala efterspelet efter gripandet av Niklas Eliasson är stort och brett. Man låter ”experter” uttala sig och spekulationerna om vad som drivit den relativt unge mannen till dessa fasansfulla övergrepp mot minst 15 olika kvinnor.

”Experterna pratar om makt, att de är sexfixerade och har svårt att kontrollera sin aggressivitet.”

Ett påstående som stämmer överens om massor med kvinnor och män som ändå inte begår våldtäkter eller andra typer av övergrepp. Man har genomfört en liten sinnesundersökning på Niklas som ger en bättre ledtråd än dessa experters uttalanden. Man tror att 24-åringen lider av en allvarlig psykisk störning vilket i sig inte är särskilt konstigt. En människa som är frisk begår inte sådana övergrepp mot andra människor.

Är denna insikt för svår för media och det övriga etablissemanget att svälja? Och i så fall varför det?
Utredare, journalister och många många fler frågar sig varför han gjorde det som om de förväntar sig ett enkelt svar i stil med ”därför att han blir avvisad av en kvinna” eller dylikt. Men det kommer man inte att hitta.

Om man däremot undersöker hans bakgrund i detalj så kan man förmodligen hitta ledtrådarna där. En individ som är så sjuk blir det inte över en natt, tvärtom så har han blivit allt sjukare med åren och samhället har inte sett, förstått eller brytt sig om att göra något åt det. Något som 15 kvinnor tvingats betala ett mycket högt pris för.

En alltmer ansträngt psykvård ska ta hand om alltfler människor som mår dåligt. Man förväntar sig att de som är mentalt instabila ska

Vem bryr sig om de trasiga barnen?

ha den egna styrkan att söka sig till vården, man förväntar sig att de ska ha den egna styrkan att ta tag i sina problem och berätta för andra om dem. Redan som unga tillåter man att dessa trasiga små barn slinker igenom samhällets skyddsnät. Jag har sett det med egna ögon. Barn som skriker ut sin ångest, rädsla och förtvivlan mot ett samhälle som inte lyssnar. Barn som skickas på utredningar och sedan förväntas föräldrarna som i många fall har det mycket tufft, både ekonomiskt och ofta emotionellt, redan innan. Ta tag i behandling, stöd och kontroll så att barnen kan hela sina själar.

En av dessa trasiga pojkar, Pelle* som jag känner väl började som 6-åring visa ett gravt utagerande beteende och som 8-åring hotade han en kamrat med kniv. Vi som fanns runt honom larmade socialtjänst och bad dem göra något men inget hände. Pojken fick en diagnos för sina läs och skrivsvårigheter och behandling för den påbörjades, han fick en stödperson i skolan som också larmade socialtjänsten om att pojken mådde dåligt på en helt annat nivå än vad diagnosen torde vara upphov till. Inget hände. Några år gick och en serie mordbränder satte skräck i staden som Pelle* nu bodde i, det dröjde inte länge innan man fann den skyldige och den nu 16 år gamle pojken sattes i sluten ungdomsvård. Då sattes resurser in för att utröna vad som var fel egentligen och slutligen en vårdinsats som man hoppades skulle hjälpa pojken. Det visade sig vara för lite för sent och nu är pojken 19 år och sitter på anstalt för ytterliggare mordbränder. Ytterliggare ett offer för samhällets oförmåga att lyssna till dem som ber om hjälp.

Några intressanta fakta: Män är i majoritet bland de utslagna i samhället, män tar livet av sig oftare och har sämst betyg i skolan. Vad detta beror på och i hur stor utsträckning det är faktorer i sådana fall som våldtäktsmannen som media nu skriver löpmetrar om. Är det ingen som vet för att ingen har brytt sig tillräckligt för att ställa frågan och söka svaret.

Vad det gäller Niklas Eliasson så råder det nog inga som helst tvivel om att han är en mycket sjuk individ som en gång var en liten pojke. Frågan är om det kommer att dyka upp samma tydliga tecken på hans begynnande mentala sjukdom i hans barndom som hos Pelle*. Tecken man inte tog på allvar då. Han var ju bara en liten pojke.

 

//Mr Galahad

 

(*Pelle heter egentligen något helt annat.)

 

Annonser
 1. Och frågan man ställer sig om Niklas Eliasson är: hade han en pappa i sitt liv som satte gränser, hade en emotionell kontakt med sin son och var närvarande? Eller var det som med många andra förövare, inklusive Lasermannen, Peter Mangs m fl, att pappan var borttvingad och mamman saknade många egenskaper som krävs av en mor?

 2. Väldigt bra skrivet! Mycket tänkvärda ord som borde läsas och värderas av många. Finns säkert flera som har upplevt ”Pelle”. Man säger att redan på dagis kan man se om inte det står riktigt bra till.

  • Ja jag kan bara hålla med Bo. Jag har sett ett par hundra barn gått ifrån små pojkar och flickor till unga vuxna och det har i princip alltid varit tydligt mycket tidigt, vid en sisådär 5-7 års ålder om ett barn har problem på det emotionella planet. Detta blir tydligare och tydligare under deras uppväxt och vid 12-15 kommer det första brottet.

   Jag kan inte tro att vi som arbetar ideellt med barn och ungdomar är de enda som ser sånt här så frågan återstår. Varför inte samhället agerar på de larmsignaler de får.
   Vad hade det kostat samhället att hjälpa den unge Niklas och därmed räddat de 15 kvinnorna ifrån det trauma de utsatts för? Vad kostar den vuxna Niklas idag med vård för honom och hans offer, rättssystemets kostnader, advokater övriga tjänstemän för att inte tala om den förlorade arbetstiden som offren och Niklas inte bidrar till samhället med.
   För offren kanske flera månader och för Niklas flera år eller kanske hela det yrkesverksamma livet.

   En enkel gissning är att det skulle ha kostat några ynka procent av den kostnaden att ha hjälpt den lille pojken när han först började skrika på hjälp.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: