Mr Galahad

Ordningsvakts våldet är dolt problem för alla utom offren

In Världen on 21 juni 2011 at 13:39

Elva stycken ordningsvakter åtalas i vad som i Sverige måste kallas en helt unik rättegång. Fast det återstår ju att se om de faktiskt döms för de brott de åtalats för.

De flesta är rediga individer men enstaka är rötägg som måste identifieras och saneras ut ur kåren.

Brotten innefattar förutom grov misshandel, även övergrepp i rättssak, olaga hot, stöld, och inte helt förvånande dopingbrott.
Det som kanske är mest uppseendeväckande är att dessa brott pågått under så lång tid och inte resulterat i ett åtal förrän nu.
Redan 2008 kom den första anmälan in, men den förundersökningen lades ned, förmodligen med motiveringen att brott inte kunnat styrkas efter 20 minuters utredande. Vi vet att dylika utredningar inte får särskilt stor uppmärksamhet av utredarna, dels för att de är svåra att leda i åtal och dels för att det leder till dålig statistik för lösta brott per arbetat timme att lägga ned den tiden som krävs för att faktiskt ordentligt utreda en sådan sak. Sedan är det förvisso också så att mycket få anklagelser gentemot både ordningsvakter och poliser extremt sällan resulterar i något annat än olycka för den som anklagar.

Många är det som på olika sätt försökt berätta om dylika övergrepp i många fall kan vittnen styrka dem men det innebär ingenting om inte utredarna bryr sig om att förhöra vittnen eller ens ta deras kontakt uppgifter.

Anna Sjödin är en av dem

I Anna Sjödins fall kunde försvaret visa på ett nyktert vittne som också råkade vara juridikstuderande och vittnade om ordningsvaktens aggressivitet och olämpliga beteende. Hur ordningsvakten skrek okvädningsord som ”hora” vilket även Sjödins sällskap också vittnat om.
Men förundersökningen mot ordningsvakten hade redan lagts ned utan något enda  förhör med vittnen och den öppnades inte trots att alltså flera vittnen kunde berätta om ordningsvaktens framfart vilket stod i bjärt kontrast till vad han själv berättat under ed i tingsrätten då åtalet gentemot Anna Sjödin för ”våld mot tjänsteman” avgjordes.

Brb 15 kap.
1 § Om någon under laga ed lämnar osann uppgift eller förtiger sanningen, dömes för mened 
till fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i 
högst sex månader. Är brottet grovt, skall dömas till fängelse, lägst två och högst 
åtta år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om det skett 
med uppsåt att oskyldig skulle fällas till ansvar för allvarligt brott eller eljest 
synnerlig skada tillfogas annan. Lag (1975:1292).

2 § Den som vid förhör under sanningsförsäkran i rättegång lämnar osann uppgift eller 
förtiger sanningen, dömes för osann partsutsaga till fängelse i högst två år eller, om 
brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

 

Hur länge ska vi tillåta att vårt rättsväsende ser mellan fingrarna med alla sådana här brott ändå tills de blivit så allvarliga eller så många att man inte längre kan göra det utan att tappa ansiktet?
Hur länge ska vi godta nedlagda förundersökningar trots att vittnen aldrig förhörs och den enda sida som får komma till tals är de anklagade ordningsvakterna och poliserna?
Hur många ska misshandlas eller dödas av våldsfixerade individer som inte förstått eller glömt skälet till att de givits de befogenheter de har, för att skydda människor inte för att kunna begå brott och övergrepp mot dem utan risk att åka dit.

Jag hoppas att vi en dag har ett rättsväsende med tillräckligt högt i tak för att kunna ta att det finns individer bland dem som begår brott. Men tills dess behöver vi kämpa vidare för att tvinga myndigheter, politiker och de goda krafterna inom såväl polis som vaktkåren, att se de brott som de inte vill kännas vid.

//Mr Galahad – Fd ordningsvakt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: