Mr Galahad

Dödsorsak kvinna.

In Världen on 23 juni 2011 at 9:35

Just nu pågår ytterliggare ett led i Aftonbladets Kerstin Wiegls debattserie om våld mot kvinnor ”Dödsorsak kvinna”.

Kerstin Weigl

Denna gång så ger man sig ut i världen för att få veta mer om detta fenomen. Länder som Pakistan, Egypten, Sverige, Mexiko, USA, Sydafrika, Spanien, Ryssland, Brasilien och Kongo. Ska besökas och man börjar då med Spanien som är världsbäst på att bekämpa våld i nära relation fast bara när det berör kvinnliga offer. Någon annan form av våld i nära relationer känner man nämligen inte till, ingen statistik förs och ingen har lyft diskussionen. Det påminner inte så lite om Sverige för 10 år sedan där den feministiska synen på jämställdhet var den allena rådande och fullständigt okränkbar i alla möjliga frågeställningar och den enda grupp som drabbades av könsdiskriminering var kvinnan.

Är det någon som tror att bara för att statistik saknas så existerar inte problemet i länder som exempelvis Spanien?

Psykologen Antonio berättar med självklar auktoritet att män slår sina partners för att visa sin överlägsenhet över kvinnan och att det inte alls skulle röra sig om några psykiska eller missbruks problem. Som Svensk forskning slagit fast är den vanligaste gemensamma faktorn i alla fall av våld i nära relationer, oavsett könet på förövaren. Han fortsätter med att berätta att  ”Det är den patriarkaliska kulturen som är grund till att våldet finns, och det är den rådande världsordningen”. Signaturen Julio kontrar då med ”Såg ett prgram om ett matriarkaliskt samhället. Där var männen illa behandlade, lämnades, uttnytjades och kvinnorna kunde ta flera män men inte männen. De blev slagna ibland men inte grov misshgandlade. Jag tror att det handlar om makt och inte om patriakat eller matriarkat.” som doktorn besvarade i sann feministisk anda. ”Jag känner inte till några matrarkat, men om det fanns skulle strukturen ändå vara patriarkalisk.”

Det blir tämligen tydligt vilken skola som Psykologen Antonio gått i. Trots att våld, kränkningar och trakasserier förekommer även där kvinnor har makten i sk matriarkat så är det ändå patriarkatets dvs männens fel. Intressant logik.

Det är dock helt sant att Spanien har nått längre än Sverige med att bekämpa våld i nära relationer, även om deras insatser riktat sig enbart till kvinnor och mot män så kan lärdom dras av dem.
Särskilda domstolar, specialutbildade med kunskap om såväl hederskulturer som hur våld i nära relationer faktiskt ser ut och inte hur det porträtteras av exempelvis Aftonbladets Weigl. Skulle vara en mycket god idé. Alltför många myndighetspersoner har fått hela sin verklighetsbild ifrån de sista 30 årens feminism propaganda och saknar därför helt förankring i fakta och forskning kring vad de ska sitta till doms över.

En särskild polisstyrka med det enda uppdraget att skydda offren och utreda  sådant våld, såväl mot kvinnor och barn som män är inte heller en dålig idé, om än kanske ekonomiskt tveksam. Fast å andra sidan så kostar vård, utredningar och rättegångar också en hel del.

Vi vet idag tack var en statistik som går tillbaka 30 år att var 4 individ som dödas av detta våld är en man, BRÅ slog fast 2009 att minst 30% av våldet drabbar män medan internationellt forskning pekar på ännu högre siffror.
Vi vet att de vanligaste faktorerna när det handlar om sådant våld är psykisk ohälsa, missbruk och social marginalisering, oavsett vilket kön förövaren har.
Vi vet också det finns kvinnofridslagar, kvinnojourer och ett brett stöd både ute i samhället och bland politikerna för kampen mot våld mot kvinnor – Men när det gäller våld mot män så är det dödstyst ifrån alla håll.

Jag vet faktiskt egentligen inte varför men jag kan förstå att de flesta har svårt att ta till sig den kunskapen, hur tydlig den än blir i såväl statistik som forskning eller personliga uttalanden. Det är inte svårt att tänka sig hur svårt det måste vara att förstå hur en 100 kg tung man med 20 års kampträning bakom sig ändå kan få stryk av en liten tanig tjej på 55 kg. Men låt mig skänka lite ljus över det.
Det är inte svårt att misshandla någon som helt enkelt inte slår tillbaka och även om jag som man har en kropp som klarar av att ta emot våldet utan att det skadar mig mer än ytligt så gör det inte mindre ont i själen för det.

Avslutningsvis vill jag skicka ut en hälsning till alla andra män därute som drabbats men som ingen lyssnar på.
För att stjäla en propaganda strof ifrån feminismens barndom.

Killar ni måste höja era röster för att höras!

//Mr Galahad – 10 år efteråt

Annonser
  1. […] Dödsorsak kvinna.  (Mr Galahad’s Blog) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: