Mr Galahad

Inte självklart att pappan ska få halva barnbidraget

In Världen on 28 februari 2012 at 10:12

Tidningen Råd & Rön skriver så här:

”Halva barnbidraget till vardera föräldern må låta självklart, men en rad viktiga remissinstanser varnar för fattigare mammor, nya konflikter och barn i kläm.”

”Försäkringskassan konstaterar att förslaget visserligen är rättvisare ur ett jämställdhetsperspektiv, men riskerar att bli en ny källa till konflikter.

Försäkringskassan befarar bland annat fler besvärliga utredningar med svåra bevisbedömningar om huruvida barnet eller barnen verkligen bor växelvis hos föräldrarna.

Även Statskontoret och Advokatsamfundet varnar för att nya konflikter lär bli resultatet av förslaget.

Juridiska institutionen vid Uppsala universitet konstaterar bland annat att möjligheterna att förhindra utbetalning till en förälder som inte tar något ekonomiskt ansvar kommer att bli mycket begränsade.

Barnombudsmannen, BO, ser en risk för halverat barnbidrag för de barn där föräldrarna visserligen formellt har gemensam vårdnad, men där barnet i realiteten inte har ett växelvis boende.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, påminner om att ensamstående mammor oftare har ekonomiskt pressad situation. Därför behövs en bättre konsekvensanalys av att barnbidraget automatiskt ska delas upp, enligt Diskrimineringsombudsmannen.”

Onekligen så är det så att vissa pappor vare sig vill vara med sina barn eller ta det ansvar som barn innebär men det finns det också kvinnliga exempel på. Om regler och lagar ska anpassas efter ytterligheterna så borde det då innebära att pappan får faderskapet fastställt av staten utan inblandning av modern eftersom vissa mödrar utnyttjar denna rätt till att förvägra pappan tillgång till barnet.
En faderskapsutredning kan ta uppåt ett år om hon utnyttjar alla möjligheter att överklaga. Ett år pappan aldrig får tillbaka och ett stort försprång för kvinnan om hon sedan väljer att starta en vårdnadstvist eftersom barnet aldrig fått träffa pappa.

Men så är det inte eller snarare så ska det inte vara. Lagar och regler ska så långt det är möjligt ta hänsyn till ytterligheterna samtidigt som de ska fungerar för alla de andra.

Ur ett jämställdhets perspektiv så är det givet att dela barnbidraget utefter den hur boendet ser ut och inte som det är nu att det enbart ges till kvinnan som sedan får ansvaret att dela med sig om hon så önskar. Tyvärr så är det ganska många mammor som inte önskar dela detta bidrag till barnen ifrån staten.

Utredare Göran Harnesk på BRIS sa så här om barnbidrags reglerna till SVT.se när han intervjuades i juni 2011:

”Det är ett felaktigt system och det är konfliktsdrivande, sade han när hans utredning om ekonomi och föräldrasamarbete efter separation kom på torsdagen.”

”Nu föreslås att barnbidraget enklare ska kunna delas lika mellan föräldrarna, även vid sammanboende. Men i dag får många föräldrar med delad vårdnad, mest pappor, inte del av bidraget.”

 

Det är alltså detta förslag som nu fått foten av remissinstanserna för att man anser att dessa ökar riskerna för konflikter.

Jag lever själv med tre barn varav två på halvtid. De är alla skrivna hos mig vilket innebär att alla räkningar gällande barnomsorg mm kommer till mig.
Mamman till två äldsta får helt enligt reglerna barnbidraget till sig; 2250Kr i månaden pengar som bla ska gå till barnomsorg, kläder och annat.
I nio år har konflikten om bidraget pågått och det enda jag kunnat göra åt det är att se till att halva kostnaden för barnomsorgen skickas till henne.
Vill jag att barnen ska ha rejäla vinterkläder eftersom jag anser att det är viktigt när man bor i Norrland så får jag köpa dem själv eftersom exet som kommer ifrån Skåne inte förstår hur viktigt det är med bra kläder när man står ute länge i kylan. Hon har ju aldrig gjort det här så det är kanske förståeligt men ändå. Likadant med skidor och annan vinterlek.

Tror jag att den situationen är unik för mig, förmodligen inte men den är inte heller generell för alla.

Men som flera andra före mig redan pekat ut så vill de allra flesta män vara med sina barn och ”ta sitt ansvar” som det brukar heta. Då måste reglerna anpassas för den generella situationen och inte för undantagen. De får man försöka lösa på andra sätt.

Ja det kommer att slå emot några familjer där mannen inte alls tar det där ansvaret men det kommer också att innebära att sådana som mig får ta del av det ekonomiska stöd som finns till barnen istället för att modern får spendera det på sig själv.
Det får inte vara ytterligheterna som sätter nivån för samhället.

Det naturliga vore att pappa och mamma automatiskt får gemensam vårdnad av barnen (Dvs utan att modern har makten att vägra) samt att barnbidrag och barnomsorgskostnader mm delas lika mellan föräldrarna med samma automatik.
Om staten tvingar på alla föräldrar denna jämställdhet så skulle det i sig minska konflikterna och tydliggöra vem som driver de konflikter som ändå blossar upp.

Något som framförallt barnen skulle tjäna på och samhället likaså i längden med minskade kostnader och andra problem som följer i vårdnadstvisternas kölvatten.

//Mr Galahad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: