Mr Galahad

Hedersrelaterat våld inte längre bara ett kvinnoproblem?

In Jämlikhet, Samhälle on 13 mars 2012 at 11:15

I det senaste numret av Svensk polis finns en intressant artikel om hedersrelaterat våld och hur Länsstyrelsen och Rikspolisstyrelsen inlett ett samarbete för att hjälpa unga män och pojkar som utsätts för hedersrelaterad brottslighet.

””Tidigare har man i huvudsak betraktat unga män och pojkar som förövare snarare än som brottsoffer i samband med hedersrelaterat våld och förtryck. Vår förhoppning är att synliggöra en problematik som har hamnat i skymundan” Juno Blom utvecklingsledare på Länsstyrelsen Östergötland som  fått flera priser, däribland Fadimepriset för sitt civilkurage.

”En av orsakerna till att problematiken inte uppmärksammats i större utsträckning kan vara att pojkarna inte har någonstans att vända sig.
– Det gör att många lider i det tysta.” Berättar Blom.

Man har alltså lyft blicken och lyssnat till vad offren berättat utan att sopa en stor del av problemet under mattan och kommit fram till att detta även drabbar män. Fantastiskt, det tog bara tio år efter att Fadime blev mördad och fokus verkligen blev satt på dessa ungdomars utsatthet.

Byter man ut ”hedersrelaterat våld och förtryck” mot ”våld i nära relationer” så framstår citatet ifrån Blom närmast identiskt med hur jämställdisterna beskriver hur män drabbas av just sådant våld.

Tidigare har man i huvudsak betraktat män som förövare snarare än som brottsoffer i samband med våld i nära relationer.

En av orsakerna till att problematiken inte uppmärksammats i större utsträckning kan vara att männen inte har någonstans att vända sig.
– Det gör att många lider i det tysta.

Tänkvärt eller vad tror ni?

 

 

 

//Mr Galahad

Annonser
  1. Att dessa pojkar inte har någonstans att gå beror ju på att det i princip inte finns mansjourer (utom för de som själva slår) eller något könsneutralt våldscentrum i många kommuner. Fördomarna har färgat resursernas fördelning. En följd av detta borde vara att ge pengar till mansjourer (eller se till att de jourer som finns är könsneutrala) och rikta kommunens verksamhet åt båda könen.

    Tänker inte hålla andan tills dess.

  2. När det gäller hedersvåld och våld i när relationer finns det olika orsaker. I hedersväldsfallet finns det ett krav från det sociala nätverket att det ska utövas. Sedan finns det säkert heldersvåldafall som delvis även har samma orsaker som det vanliga relationsvåldet. När kvinnor och män lever i relationer kantat av våld går de ofta tillbaka till varandra gång på gång. Ofta finns det trots våldet väldigt starka känslomässiga band som nästan är omöjliga att bryta. Texten i den här låten skildrar detta på ett mycket bra sätt tycker jag. http://www.youtube.com/watch?v=2B50RUXbs-8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: