Mr Galahad

”Sluta hyckla om jämställdheten” ja precis sluta hyckla.

In Världen on 13 april 2012 at 10:31

”Ett av de största hindren mot ett mer jämställt arbetsliv är det ojämna uttaget av föräldraledighet.”

Ytterligare en feminist som tror att uttaget ur föräldraförsäkringen, vilket i de allra flesta fall sker under barnets första 2 levnadsår är att likställa med hur pappor tar hand om sina barn. Barn fortsätter att tas omhand långt efter att försäkringspengarna är slut, ungefär ett och ett halv decennium faktiskt.
Borde det inte vara mer intressant att se vad som händer EFTER barnet börjar på dagis, vem är hemma med barnet på lov, vem spenderar tid på fotbollsträningar, i tält, på sjöar, i skogen tillsammans med barnen. Vem kör barnen till och från träningar och matcher. Vilken av föräldrarna är det som står i lagets kiosk och säljer korv medan deras guldklimp spelar ute på planen?
Vilka är det som ställer upp som tränare för att barnen ska få träna den sport de nu sysslar med? Vem är det som bygger trädkojor och lekstugor? Vem är det som sitter vaken på nätterna väntandes eller åker runt och hämtar det nästan vuxna barnet för att se till att de kommer hem säkert?

Såvitt jag vet så existerar ingen forskning eller statistik på sådant här. Därför måste jag gå till mig själv och mina egna erfarenheter.
Jag instruerar barn i åldrarna 6-9 år och det gör jag för att mina barn tränar den idrotten och min son är också i min grupp. Av våra totalt 5 instruktörer så finns det inte en enda kvinna och med två undantag så är de egna barnen skälet till att vi finns där. Det är också jag som tar nästan alla VAB dagar för mina barn och likaså loven. Nu är det förvisso så att jag rätt ofta struntar att anmäla VAB och istället tar ut komptid så sådana som jag syns inte heller i den statistiken.
Min äldsta dotter tränar också friidrott, hennes instruktörer är alla män. Bland de föräldrar som sitter och väntar på sina barn så är flertalet män och bland de som genomför de aktiviteter som klubbarna kräver så är likaså merparten män.

Jämställdhet är att hålla balansen inte tippa över vågskålen.

Det finns säker undantag där fler mammor engagerar sig men på det stora hela så tror jag att papporna engagerar sig mer på detta sätt.

Det är också tydligt när man talar med pappor att de nästan alltid tycker det är roligare med äldre barn än med små där kvinnor tycker precis tvärtom. Man kan ana en biologisk orsak till detta.

Tyvärr så stirrar sig både politiker, feminister och många andra blinda på föräldraförsäkringsuttaget och klamrar sig fast vid den som en livboj.
Att tala om jämställdhet enbart utifrån ett småbarnsperspektiv är som att tala om trafikdöden endast ur ett fotgängarperspektiv. Det kan helt enkelt inte blir rätt.

När det gäller jämställda skolor så utgår jag ifrån att du menar skolor som också tar hänsyn till pojkarnas behov och häver den nedåtgående betygstrend som annars på sikt kommer att resultera i en könsbaserad klasskillnad där män är lågutbildad arbetskraft. Redan idag dominerar kvinnor på flertalet universitet eftersom få män har betygen att konkurrera med dem.
Eller så (SCUM) ironiserar jag bara…

Så snälla Karin, sluta hyckla om jämställdheten.

//Mr G

Annonser
  1. Ja, hustrun brukar skryta med att hon offrar sig mest, därför att hon hänger med dottern på simtävlingarna och bor på hotell i främmande städer en helg ca varannan månad. Jag själv skjutsar ju bara till träningarna fyra dagar i veckan, så det räknas ju inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: