Mr Galahad

Propagandan fortsätter

In Världen on 21 juni 2012 at 19:36

Idag fortsätter propagandan kring jämställdheten mellan kvinnor och män vad det gäller löner i Aftonbladets ledare av Daniel Swedin.

Män förvärvsarbetar 44 minuter mer varje dag.

Återigen så handlar det om hur orättvist det är att den kvinnliga respektive manliga snittlönen skiljer sig med 14% och det kan säkert de flesta hålla med om vid en första anblick.
Men som så ofta ifrån det feministiska perspektivet så har man förenklat en hel del och då blir slutsatserna därefter.
Det finns nämligen stora skillnader mallen hur män och kvinnor arbetar och utan att ta hänsyn till dessa så blir alla jämförelser tämligen bakvända.

Kvinnor deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män. Eftersom den genomsnittliga lönen för deltidsarbete är lägre än för heltidsarbete tjänar kvinnor också i genomsnitt sämre än män. Däremot visar Konjunkturinstitutets skattningar att män som deltidsarbetar lönestraffas mer än deltidsarbetande kvinnor. Sammantaget resulterar deltidsarbete i att löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar. (Konjunkturinstitutet)

En tredjedel av de sysselsatta kvinnorna och var tionde sysselsatt man arbetar deltid. (SCB)

Ett flertal undersökningar av löneskillnaden på den svenska arbetsmarknaden har gjorts av organisationer. Alla undersökningar visar att män tjänar mer än kvinnor, och att det finns yrken där, i vissa åldersgrupper, kvinnor tjänar mer än män.[4] Undersökningarna omfattar bara löntagare inom respektive organisations område (Arbetsgivarverket kartlägger exempelvis bara löneskillnader mellan statligt anställda). Undersökningarna förklarar en stor del av den uppgivna löneskillnaden med faktorer som ålder och utbildning. Det debatteras om huruvida den återstående skillnaden förklaras av strukturell diskriminering eller av faktorerna som uppges.

Undersökning (inkomstår) Inkomstskillnad Justerad inkomstskillnad Faktorer kompenserade för Faktorer ej kompenserade för (exempel)
Meyerson & Petersen 1990
arbetare (tjänstemän)[5]
12,2 % (27,2 %) 1,4 % (5 %) befattning, arbetsplats utbildning, ålder, erfarenhet, produktivitet
Landstingsförbundet 2002[6] 29 % 1 % utbildning, yrke, chefskap
Svenskt Näringsliv 2004[7] 14,4 % 4,8 % yrke, ålder, utbildning, företag tidigare erfarenhet, arbetets svårighetsgrad, mångsidighet
Medlingsinstitutet 2006[8] 15,8 % 5,3 % yrke, ålder, arbetsgivare, utbildning, arbetstid chefskap
Arbetsgivarverket 2007[9] 13,9 % 1,3 % arbetstidens omfattning, chefskap, arbetets svårighetsnivå och innehåll, myndighet, individuella faktorer såsom utbildning, arbetslivserfarenhet och region ”avgörande skillnader i faktiska arbetsuppgifter och ansvarsområden”
SCB 2007[10] 16 % 7 % ålder, utbildning, arbetstid, sektor

2006–2008 gjorde Jämställdhetsombudsmannen en granskning och uppföljning av lönekartläggningar gjorda av arbetsgivare för totalt 750 000 anställda. 0,6 procent av de anställda hade omotiverat låga löner på grund av kön och fick lönen uppjusterad. Den genomsnittliga uppjusteringen för alla anställda var 96 kronor.

På andra håll har det istället visat sig att män är den lönediskriminerade gruppen (BLT)

Män lägger 4.05 timmar på förvärvsarbete och 3.14 timmar på hemarbete. Kvinnor lägger 3.21 timmar på förvärvsarbete och 4.00 timmar på hemarbete. (SCBs tidsanvändningsundersökning) Sammantaget så är det ganska lika med den totala mängden arbete (både förvärvs och hemarbete) 7.19 respektive 7.21 timmar varje dag. Men män förvärvsarbetar alltså 44 minuter mer varje dag. Detta innebär att män arbetar ungefär 267 timmar eller 33 dagar mer varje år.
Är det värt de där 14% eller de 5 000 kronorna som man talar om i artikeln.

Nyckeln till frihet för många kvinnor är fortfarande en egen inkomst, men vill man har mer inkomst så får man också arbeta mer för den.

Så ni förhoppningsvis förstått ser verkligheten inte riktigt ut som Daniel Swedin på Aftonbladet vill måla upp den och det krävs verkligen att man läser på lite och inte bara blint köper tidningarnas rubriker om man ska skilja den här typen av propagandan ifrån fakta.

Annonser
 1. Jag håller med dig men hur kom du fram till siffran 4766 timmar (119 dagar) per år? En någorlunda normal årsarbetstid är drygt 2000 timmar, 44 minuter extra per dag blir cirka 190 timmar (eller 24 8-timmarsdagar).

  • Tack för ditt påpekande. Måste ha smugit sig in ett rejält räknefel där någonstans.
   Källan (SCB) använder sig inte av arbetsdagar varför jag dragit slutsatsen att de måste räkna på 7 dagars veckor för sina genomsnitt.

   Mvh
   Mr Galahad

 2. Bra sammanställning, men jag har problem att läsa tabellen: En kolumn är nästan helt dold. Jag har testat tre olika webläsare och olika förstoring. Går det att fixa, eller ligger felet hos mig?

  • Hej Noger.

   Problemet ligger inte hos dig, när jag lade till den så kom inte hela tabellen med.

   Mvh
   Mr G

 3. Återigen så handlar det om hur orättvist det är att den kvinnliga respektive manliga snittlönen skiljer sig med 14% och det kan säkert de flesta hålla med om vid en första anblick. Men som så ofta ifrån det feministiska perspektivet så har man förenklat en hel del och då blir slutsatserna därefter. Det finns nämligen stora skillnader mallen hur män och kvinnor arbetar och utan att ta hänsyn till dessa så blir alla jämförelser tämligen bakvända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: