Mr Galahad

Mer jämställdhet vid växelvis boende kritiseras

In Världen on 09 oktober 2013 at 13:15

Reglerna för bostadsbidrag och underhållsstöd kan komma att förändras. Regeringen genomfört den statliga Särlevandeutredningen som blev färdig 2011. Där konstaterades olika brister inom regelverken för föräldrar som har separerat och hur dessa regler bör ändras.pengar

”Problemet med bostadsbidraget är att reglerna utgår från att barn bor heltid hos den förälder som barnet är skrivet hos, och barnet kan bara vara skrivet på en adress. Det tas ingen hänsyn till om barnet bor växelvis hos föräldrarna och om föräldern där barnet är skrivet också får ett underhållsstöd som är kopplat till växelvis boende. Den formen av underhållsstöd är inkomstprövat och betalas av Försäkringskassan.”

Det här gör att ett hushåll där barnen bor växelvis idag får mer i sammanlagt bidrag än vad det skulle få i bidrag om barnet bodde där heltid. Systemet för bostadsbidrag har inte följt med samhällsutvecklingen och barns boendemönster, säger Jessica Löfvenholm, kansliråd på socialdepartementet.

Om dessa förändringar man föreslaget genomförs så innebär det exempelvis att mamman och pappan till ett barn som bor växelvis men är mantalsskriven hos mamman, kan få samma rätt till bidrag. Istället som det är nu där modern alltså får rätt till mer i bidrag än fadern trots att barnet alltså bor lika mycket hos båda föräldrarna.

Så till kritiken av detta:

 Det här verkar ju kunna innebära att en lågavlönad kvinna med bostadsbidrag och underhållsstöd vid växelvis boende ska få mindre pengar, men att hennes exman om han har hög lön inte kommer att påverkas alls? Jag undrar verkligen om det är någonting som gynnar barnen i de här familjerna.

Först och främst så utgår man i kritiken ifrån att ”exmannen” alltid är högavlönad och därmed vare sig behöver eller kan få dessa bidrag. Detta kan lika gärna vara kvinnans situation som idag kan vägra pappan delad vårdnad och få underhåll helt oavsett inkomstskillnader mot det andra hållet. Exempelvis om han lever ensam där hon bor tillsammans med en annan ”högavlönad” man.
Det man sedan kritiserar är att den ensamstående mamman som alltså nu får mer i bidrag på bekostnad av den ensamstående pappans möjligheter, alltså eventuellt tappar några kronor i bidrag när systemet jämnas ut mellan föräldrarna.

Kritiken vänder sig alltså mot att mamma och pappa ska få samma rätt till bidrag.

 

wtf-is-wrong-with-you-

WHAT THE F**K IS WRONG WITH YOU!!

//Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: