Mr Galahad

”Flickorna har ett ansvar för vilken situation de sätter sig i”

In Världen on 18 oktober 2013 at 12:07

Norges nya jämställdhetsminister Solveig Horne ska ha sagt ovanstående över twitter som svar till en sexolog i våldtäktsdebatten.

Citatet lyder:

”Flickorna har ett ansvar för vilken situation de sätter sig i, men pojkarna har också ett ansvar för att respektera ett nej.”

 

Jag tycker att Solveig faktiskt har en poäng. Inte i perspektivet att flickor som hamnar i sådana situationer får skylla sig själv, skulden ligger fast hos gärningsmannen. Men utifrån perspektivet att vi alla har ett ansvar att inte försätta oss i riskfyllda eller oönskade situationer. Alla har bälte på sig när de kör bil, använder hjälm i skidbacken och de flesta har med sig karta och kompass om de ska ge sig ut i skogar de inte känner till. Om jag skulle råka vara på stan med 10 000 på fickan så skyltar jag inte med det och jag ger mig inte heller in och diskuterar med överförfriskade människor som har ett aggressivt beteende om inte mitt medvetna syfte är att avvärja det stundande våldet. På samma sätt borde kanske inte heller flickor följa med främmande män till främmande lägenheter och inta alkohol samtidigt. Det kanske fungerar den första gången och den andra men förr eller senare kommer risktagande beteenden att försätta individen i en situation som h*n inte kan ta sig ut ur på egen hand och som kanske rent av orsakar skador som aldrig kan repareras. 

Återigen, det handlar inte om vems skulden är utan att det helt enkelt kan vara smart att tänka efter före…

//Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: