Mr Galahad

Mycket väsen för ingenting

In Världen on 15 november 2013 at 9:48

Eva Franchell skriver i dagens blaska om hur synkig kvinnorsyn fotbollsförbundet har när fotbollstjejen inte fick en bil när mannen som gjort färre landskamper uppmärksammades för sin bragd.
Att det i den betydligt tuffare konkurrensen bland fotbollsherrarna blir en lika betydligt större bedrift att få spela så många landskamper i jämförelse med fotbollsdamerna det spelar uppenbarligen ingen roll.
Huruvida förbundet har sunkig kvinnosyn eller ej låter jag dem svara på men den här villfarelsen om att jämställdhet handlar om att allt och då menar jag allt ska delas lika mellan könen är däremot något jag tänker bemöta.

Om vi nu ska vara jämställda i alla lägen och varje sak som en man får/har/kan få också ska ges till kvinnorna då är det väl inte mer än rimligt att det motsatta också ska gälla.

Varje liten sak alltså.

Likhet inför lagen
I svensk lagstiftning finns det ett antal lagar som är skrivna för att skydda kvinnor, exempelvis kvinnofridslagen. Männen får snällt nöja sig med de som gäller i allmänhet (även om kvinnorna inte behövde det).

När en man begår ett brott, låt oss säga misshandel så får han i princip alltid ett längre och hårdare straff än kvinnor som begått samma brott.

Om två föräldrar som båda anses vara lika goda föräldrar tvistar om vårdnaden av ett barn så förlorar mannen i 9 fall av 10.

Jämställdhet i arbetslivet
Det finns otaliga specialdesignade stöd, både vad det gäller rådgivning men även ekonomiska stöd för kvinnliga företagare som män inte ens får söka.

EU har tom ett helt eget institut WITEC, vilket står för ”European Association for Women in Science, Engineering & Technology” för att hjälpa kvinnorna. Det finns inget liknande för männen.

Inom en del yrken så sänks kraven för anställning till förmån för kvinnor i flera fall har mer kompetenta män med erfarenhet av yrket fått kliva åt sidan för att släppa fram kvinnor utan vare sig adekvat utbildning eller erfarenhet.

Stöd till brottsutsatta
Ny forskning har visat att män drabbas i minst lika hög utsträckning av våld inom nära relationer. Även om konsekvenserna är mindre allvarliga för män, vi skadas inte lika allvarligt, troligen för att vi fysiskt sett är byggda för att tåla mer stryk. Så är det lika mycket ett brott att slå eller trakassera en man som en kvinna. Det samhälleliga stödet till dessa brottsutsatta män är obefintligt medan stödet till kvinnorna uppgår till 100-tals miljoner varje år.
(Ej medräknat ideella verksamheter, vilket idag är det enda stöd som män kan få)

Ja som ni förstår kan listan kan göras lång.

Frågan är vad som är viktigast att föra debatt kring. En idrottare som inte fick en bil eller något av ovanstående?

/Arvid aka Mr Galahad

Annonser
  1. Om man alltid ska ge en bil till en kvinnlig idrottare när en manlig får, får man väl se till att ta bort öronmärkta pengar till kvinnosatsningar. You can’t have it both ways.

  2. Man kan ju jämföra med förra årets vasalopp där man delade ut en bil till vinnaren av tjejvasan samt bästa mannen och kvinnan i riktiga vasaloppet.
    Dvs en (1) bil går till män och två bilar till kvinnor, oavsett prestation.
    Jag minns inte att det förekom några svarta rubriker i samband med denna snedfördelning?

    http://www.langd.se/tre-bilar-paa-spel-i-vasaloppet-och-tjejvasan.5170313-86149.html

  3. Det bästa är ju dubbelmoralen i att de tidningar som skrek högst om bilen, inte brydde sig om att skicka en enda reporter när ett svenskt damlag spelade Champions League-match några dagar senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: