Mr Galahad

Internationella mansdagen

In Världen on 19 november 2013 at 20:19
Bild

De anomyma männen

Idag ska vi fira världens alla män. Vi är jävligt bra!
Det är vi som ser till att Sverige går, räddar människor i brinnande hus och kör svårt sjuka till akutsjukvård samt riskerar våra liv för att skydda alla andra mot kriminalitet och andra faror. Går din dator sönder eller något i den slutar att fungera så är det i de allra flesta fall en man som hjälper dig fixa det problemet. Likaså när du ska bygga till huset eller laga det trasiga röret som står och sprutar vatten. Om svenska män en dag skulle låta bli att gå till arbetet så skulle riket ganska snabbt kastas ned i kaos.

Vi arbetar och sliter rent generellt hela 6 veckor mer än våra fruar, systrar och mödrar varje år och utslaget på samtliga 3 miljoner arbetsföra män så blir det nästan 350 tusen arbetsår som vi investerar i samhället och i vårt arbete.

Bild

Det finns många superhjältar därute som alla förtjänar en ordentlig klapp på axeln.

Det och det faktum att vi otroligt sällan får ett tack för allt detta arbete och ansvar tycker jag är värt en stor eloge. Så ett stort tack till er alla superhjältar där ute och fortsätt att göra vår värld bättre en dag i taget.

Annonser
 1. Vilken land lever du i?! Läste denna texten och förflyttades med ens till 1800-talet. Kvinnor gör i dagens Sverige precis allt det som du tog upp i din text. Hela grejen med att ha en kvinno/mansdag är att fokusera på hälsa och könsroller.
  Fler män än kvinnor begår självmord varje år. Varför är det så?
  Pojkar får sämre betyg i skolan än flickor, varför är det så?
  I många länder diskrimineras kvinnor just för att de är kvinnor (får ej köra bil etc), varför är det så?
  Kvinnor i Sverige har generellt lägre lön än män, varför är det så?

  Jag är för både mans/kvinnodag, men ditt inlägg ovan bevisar hur viktigt det är med feminism. Tack gode gud för feminism och framåtsträvande män och kvinnor.
  Tjing!

  • Hej Lotta och välkommen till min blogg 🙂

   Visst har du rätt i att kvinnor gör allt detta, eller åtminstone att det finns kvinnor i dessa yrken. Den överväldiga andelen är trots allt män.
   Själv ser jag ingen konflikt i att fira män precis som vi kan fira kvinnor. Ser man däremot på saken ur en rent medial synpunkt så är det intressant hur mycket uppmärksamhet den ena dagen får kontra den andra. DET är skälet till min text. Jag anser att männen också i allra högsta grad förtjänar att bli prisade för att det slit och de risker som vi tar varje dag för samhällets skull. Med det inte på något sätt sagt att kvinnor inte gör detta utan bara att männen som gör det förtjänar en klapp på axeln, en klapp alltså och inte en feministisk käftsmäll för att vi råkar vara födda med en dinglade lem.

   För att ge lite upplysning utifrån mitt perspektiv då.
   Fler män tar livet av sig än kvinnor – Helt korrekt och något som förmodligen hänger ihop med misslyckandet i skolväsendet att undervisa pojkar på ett för pojkar emottagligt sätt.
   De allra flesta som tar livet av sig lever i likhet med merparten av de som blir kriminella i de lägsta socioekonomiska skikten. Rimmar inte det lite illa med att ”män tjänar mer”.
   Om 30 år så kommer kvinnorna helt att ha tagit över dominansen i alla högre tjänstemannayrken då alltför få män helt enkelt studerar tillräckligt för att få de jobben.
   Med det kommer lönebalansen också att slå över åt andra hållet och då är vi kanske 100 år ifrån att komma tillbaka till något slags balans.

   Hur det ser ut i andra länder och varför det är så där är jag alldeles för dåligt påläst för att kunna yttra mig om men spontant så beror det sannolikt på den kultur som finns i det specifika landet.Eventuella förändringar av kulturer tar lång tid (generationer) och måste komma inifrån.

   Varför kvinnor tjänar mindre pengar än män är en ganska komplicerad fråga.
   Först och främst handlar det som jag ser det om de egna valen. Kvinnor väljer oftare humanistiska utbildningar som mynnar ut i omvårdande yrken där män oftare väljer naturvetenskapliga utbildningar som mynnar ut i tekniska yrken. De omvårdande yrkena är i de allra flesta fall statliga eller kommunala vilka sällan har en särskilt god lönetillväxt medan de tekniska yrkena har det. Jämför man inom respektive yrken så har i princip alla samma grundlön oavsett kön så det finns inga eller i vart fall mycket små löneskillnader mellan kvinnor och män. Däremot så finns det stora inkomstskillnader mellan olika yrken och där dominerar kvinnor bland de yrken som har lägre löner, männen inom de yrkena tjänar i allmänhet också de lika dåligt.
   Inom i princip samtliga yrken så arbetar män och kvinnor ganska olika. Som jag skrev i min artikel ovan så förvärvsarbetar män rent generellt 45min mer än kvinnor varje dag vilket alltså blir en hel del tid utslaget på ett helt år. Det är inte orimligt att den som arbetar mer både får mer lön för arbetet och dessutom en mer positiv löneutveckling än den som väljer att INTE anstränga sig mer eller hur?
   Visst kvinnor tar hand om barn och familj och väljer därför att ofta att antingen helt sluta arbeta eller att arbeta mindre under en tid men de år som barnen kräver detta är ganska få och kan inte förklara varför så många kvinnor inte väljer att arbeta heltid. Notera att jag skriver VÄLJER då ingen enda människa i landet är livegen och inte kan byta arbete till ett heltidsarbete om han eller hon så önskar. Dessutom så är ALLA statliga och kommunala verksamheter skyldiga att erbjuda heltider till de som vill ha det.
   För att dra en anekdot ifrån verkligheten så vill jag nämna min gode vän den manliga sjuksystern som först läste till sjuksyrra sedan fortsatte att läsa vidare till ambulanssjukvårdare samtidigt som han arbetade HELTID och sedan när han väl fick börja arbeta i ambulansen jobbade heltid där OCH halvtid på sin gamla arbetsplats. Dvs innan han fick avdelningschefsposten för tre olika avdelningar. Efter några år ansåg han att han var klar med ”omvårdnadsbranschen” och satte sig på skolbänken igen för att plugga ekonomi. Idag är han redovisningskonsult på en firma som innan han kom in bestod av 100% kvinnor. Han tjänar mindre än han gjorde som chef men VALDE att byta yrkesbana.

   Vad jag vill säga med detta är att verkligheten är mer komplicerad än Gudrun mfl vill få oss att tro. Vi har alla en fri vilja att välja våra öden och ingen oavsett kön tvingas arbeta med något utan möjlighet till förändring. Det ÄR ett val att stanna kvar i en trygg anställning trots dålig lön och dåliga arbetsförhållanden.

   /Arvid aka Mr Galahad

 2. vill även påminna om att för första gången i historien så är det i USA, England och Grekland fler kvinnor som har arbete än män……
  Hade kvinnorna stannat hemma från arbetet en dag så hade landet också stannat av rejält.
  Hänvisar till svt för källa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: