Mr Galahad

Inte ”vanliga” män

In Världen on 28 december 2013 at 11:59

Kerstin Weigl skrev denna artikel på Aftonbladets ”Dödade kvinnor” site. Där hon presenterar följande fakta om gärningsmännen som mördat närstående kvinnor.
41 män som dödade hade haft kontakt med psykiatrin.
•Ännu fler – 27 procent – hade andra vårdkontakter, ofta för missbruk.
•24 män – mer än var tionde – hade en pågående kontakt med psykiatrin och sökte hjälp veckorna före mordet.

Detta stämmer väl in på också min bild av gärningsmannen. Det är inte ”vanliga” män som begår dessa brott utan sjuka individer som inte sällan har flera av de tre stora riskfaktorerna. Missbruk, psykisk ohälsa samt marginalisering.

Det är också skälet till att de flesta insatser mot närståendevåld är eller för tuffare lagstiftning inte har någon effekt.
En sådan individ nås inte av dem och deras offer är i de allra flesta fall inte heller mottagliga för dem eftersom de ofta saknar självkänslan att göra något åt det. Jag vet, jag har varit där.

De insatser som däremot skulle ge effekt är sådana som arbetar preventivt med gärningsmännens (både de manliga och de kvinnliga) psykiska hälsa och för att fånga upp dem innan de hinner begå de allvarliga brotten.
Dessa insatser skulle dessutom ge positiva effekter på brottslighet långt utanför just närståendevåld eftersom de allra flesta som begår våldsbrott har liknande problematik.

Det skulle kosta, mycket till och med. Men vinsterna på det stora hela skulle bli större. Färre brott = mindre kostnader + mer produktivitet då både gärningsman och offer kan fortsätta bidra i samhället.

/Arvid aka Mr Galahad 

 

Annonser
 1. Ja såhär skrev hon för flera år sedan:

  ” Vad ska vi göra med de sjuka männen? De är många. Nio av tio män, enligt flera brottsforskare. Vi vet efter tre månaders granskning att det sannerligen inte är ”vanliga män” vi talar om.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5142887.ab

  Men ändå pratar ”insatta” och politiker fortfarande om ”mäns våld mot kvinnor” *suck*

  Gott slut och Gott Nytt! Mr G

  • Ja men det beror på att så många valt den ”enkla” feministiska synen på saken. Dvs att våld mot kvinnor beror på patriarkaliska maktstrukturer och inte på något annat. Det perspektivet tillåter inte att andra förklaringsmodeller används eftersom den feministiska dogmen då faller.
   Exempelvis. Om det nu kan visas att en förkrossande andel av de män som begår dessa brott är psykiskt störda, marginaliserade knarkare och ännu värre om samma forskning visar att de kvinnliga offren också väldigt ofta faller inom dessa ramar. Då faller hela idén med det enorma mörkertalet där minst varannan kvinna upplevt våld. (Enligt Professor Evas teorier alltså) Vad ska man det då sluta?

   Kanske börjar folk ifrågasätta annan feministisk rappakalja och ”forskning”. Tänk om de helt skulle sluta tro på det onda patriarkatet som håller nere de duktiga kvinnorna som aldrig tillåts få makt.

   :-O

   (Att många kvinnor i samhället redan har mer makt en merparten av män räknas tydligen inte)

   Detsamma till dig Mia. Vi får hoppas att 2014 markerar starten för en mer sansad debatt och mer faktastyrd politik.

   //Mr G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: