Mr Galahad

Kvoteringar pågår redan idag.

In Världen on 10 mars 2014 at 14:05

I 2014 års upplaga av feministbarometern kan man läsa följande.

”Andelen kvinnor bland de ordinarie domarna i rättsväsendet har tack vare en målmedveten satsning från Domstolsverket ökat från 27 till 49 procent. (Jämfört med 2004) Ett utpräglat mansdominerat yrke har alltså blivit i det närmaste helt jämställt på ett decennium.

Ifrån Dagens juridik 2014-03-05
”I december 2013 fanns det sammanlagt 1 721 biträdande jurister varav 1 577 var verksamma. Av det totala antalet biträdande jurister var en majoritet, 963 stycken, kvinnor och 758 män.”

”57 procent av landets domare och 58 procent av åklagarna är nu kvinnor.”

”Av det totala antalet advokater är 3 931 män och 1 500 kvinnor, vilket alltså innebär att 28 procent är kvinnor.”

Utifrån det naturliga urvalet så borde alltså andelen kvinnor i domaryrket vara fler förvisso utan att ta hänsyn till individernas vilja och lämplighet för högre ämbeten. Ser man på de som utexamineras idag så är det en majoritet av kvinnor bland dessa så på sikt kommer balansen mellan kvinnor och män att förskjutas ännu mer. Det jag menar är problematiskt är att inga röster höjs för att balansera dessa siffror. Jag ser det inte heller som otänkbart att färre män väljer domarkarriären utifrån att man under de sista 10 åren alltså använt just denna ”positiva särbehandling” för att få fler kvinnliga domare. Det finns bara drygt 1000 domare i riket så det är få platser man slåss om och för att lyckas förändra dessa siffror så snabbt måste man i princip ha utnyttjat varje ledig tjänst för att tillsätta en kvinna.

Så till själva knorren då.
Riksrevisionen uttryckte 2010 skarp kritik mot att fem av de nio ledamöterna i Domarnämnden (Som utser och ger förslag till regeringen om vilka som ska få bli domare) är medlemmar i ett nätverk som kallas Hilda. Vad är Hilda? Jo, ett nätverk av och för kvinnor vars syfte är att stödja kvinnors professionella utveckling inom advokatkåren och rättsväsendet. Främja kvinnors karriärer, alltså. Få fler kvinnliga jurister på höga poster i samhället, vilket de alltså lyckats med på bekostnad av de manliga juristernas rättigheter till lika stora möjligheter. Just den typ av kvotering som jag mfl är emot.

En annan siffra ifrån feministbarometern som är lite uppseendeväckande är följande: ”Landshövdingar har gått ifrån 23 procent kvinnor för tio år sedan till 62 procent i dag.” Hur detta gått till vet jag inte men jag är ganska säker på att det är fler män som engagerar sig politiskt så urvalet torde vara större bland dem.

En lag är jag övertygad om kommer att orsaka ännu mer särbehandling, inte utifrån lika kompetens utan just kön och det tycker inte jag att vi behöver.
Vad vi behöver är sunt förnuft och en sansad inställning till kompetens och lämplighet helt oavsett kön, färg eller tro.

//Mr G

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: