Mr Galahad

Gärningsmammor – En bok om PAS

In Världen on 25 maj 2010 at 10:58

Så lyder titeln på Hans Carlbrings bok om hur vi överför våra vuxenkonflikter på våra barn och hur svårt det är att särskilja sina egna ego-behov från barnens bästa. Boken innehåller även en rad intervjuer med andra föräldrar som har upplevt PAS, eller Parental Alienation Syndrome som är den term som psykologer använder, och innehåller även en hel del faktainslag och referenser till litteratur och webbsidor i ämnet.

Författaren själv skriver så här om den
Är det egentligen en vårdnads- eller umgängestvist när den ene föräldern anklagar den andre för att inte se till barnens bästa? Eller vägrar alla former av samarbete kring barnen. Måste man inte vara minst två för att det ska bli en tvist? Det är frågor som den här boken försöker belysa.

Hans Carlbring är Diplomerad mentor och mindfulnessinstruktör och har sin mentorverksamhet i Söderstöd familjerådgivning och familjebehandlings lokaler i Uppsala samt arbetar enligt de etiska regler som har utarbetats av HumaNovas Etiska Råd.

En av de som uttalar sig i boken är Mats Rudolphis Dellenäng, auktoriserad familjerättssocionom som har lång erfarenhet av familjerättsligt arbete inom kommuner samt har även arbetat som familjerådgivare. Sedan 1993 har han haft mer än tusen medlingsuppdrag ifrån domstolar i verkställighets- och tvistemål enligt föräldrabalken samt Haagkonventionen. År 2005 var han  referentperson beträffande medling åt Vårdnadskommitén där han delgav sina erfarenheter som medlare. Han säger så här:

”När mammor kör med PAS handlar det antingen om att hon anklagar pappan för våld eller att han har pillat lilla Lisa i rumpan. När pappor gör det laddar de hela artilleriet, oftast med att mamman är psykiskt sjuk”.

Han skriver också så här om PAS på sin egen sida Foraldramedling.se:

”Föräldrars kontrollbehov finns det otaliga exempel på. Barn är naturligt lojala mot sina föräldrar och det är en sund reaktion när ett barn försvarar den andre föräldern vid kritik. Då ett barn uttrycker att det inte vill träffa den andre föräldern, har det gått långt i en förälders negativa bearbetning av den andre. Detta kallas för PAS,Parental Alienation Syndrome och riskerar barnets psykiska hälsa. Barns som utsätts för allienation får högre ångest och lägre självkänsla”

Mats Rudolphis Dellenäng föreläste redan 2007 för Sveriges Advokatsamfund om sina erfarenheter kring medling i vårdnadstvister.

Detta är en bok jag starkt kan rekommendera till alla som vill veta mer om PAS/PAD och läsa verkliga exempel på hur svenskt rättsväsende misslyckas med att se till barnens bästa.
De som tvivlar eller rakt av inte tror på syndromet kan också med fördel läsa denna bok som stöder sig på åtskilliga fakta och erfarna individers yrkeskunskap i ämnet. Kanske kan deras ord och kunskap bringa klarhet där jag mfl misslyckats.

//Mr G

Lämna en kommentar